anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Deci m-am angajat ca operator la o fabrica. La interviu mi s-a spus ca orele suplimentare sunt plătite dublu (200%). Cand am terminat analizele si toate actele, cateva zile mai încolo am mers sa semnez contractul. L-am semnat acolo la fabrica fara sa citesc mare lucru din el, acasa m-am pus sa citesc si am observat ca scrie ca orele suplimentare sunt plătite 100%. Nu 200% cum mi-au zis la interviu. Se mint viitori angajați chiar asa pe față? E firma mare de lactate, ma mir ca fac ei din astea. Voi ce credeți?

Răspuns Câştigător
| GabiDumitrescu a răspuns:

Adica dublul salariului de baza. Dar e de avut in vedere si formularea ORELE SUPLIMENTARE NECOMPENSATE IN 60 DE ZILE - adica ceva de genul imi lucrezi 12 ore pe zi 4 zile saptamana asta, iar saptamana viitoare iti dau o zi libera in plus in cuantumul celor 8 ore lucrate suplimentar. Libera platita la nivelul salariului de baza, desigur. Saaau, in 2 luni, daca pana atunci nu ti-am dat libera aia - ca nu ai vrut-o tu, sau ca a fost de munca, nu conteaza motivele, o sa iti platesc alea 8 ore suplimentare la nivel de 16 ore de baza. Capisci?

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ai cai legale sa obtii plata orelor suplimentare, daca nu iti acorda ore libere platite pentru acestea, chiar daca in CIM nu se prevede aceasta.
Conform Codului muncii, citez:
"ART. 120. (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART. 121. (1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 114 sau 115, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART. 122. (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
ART. 123. (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
ART. 124. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară."
Daca nu rezolvi amiabil atunci ramane actionarea in judecata.

Bula
| Bula a răspuns:

Nu cumva, in contract a fost formulat de genul "orele suplimentare se platesc cu spor suplimentar de 100%"?
Sau "Sporul de ore suplimentare este de 100%"?

Daca nu citesti o hartie si doar semnezi ca un analfabet, atunci poti sa-ti semnezi si actul de condamnare pe viata sau chiar executarea! tongue

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

L-am semnat acolo la fabrica fara sa citesc mare lucru din el.
Un contract nu se semnează așa.
Astferl, contractul scris era clar. Dacă îl citeai, nu te mințea nimeni.

| GabiDumitrescu a răspuns:

La inteviu ti-au zis 200%, in contract probabil scrie ca SPORUL e de 100%. 100%+100%=200%. Greeeu...

| StefanDrg a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Iti scriu exact ce scrie in contract : "" a) spor pentru orele suplimentare: 100% din salariul de baza pentru orele suplimentare necompensate in 60 de zile.'' Te rog frumos sa imi explici

| Ioandelasal a răspuns (pentru StefanDrg):

Am vazut precizarea ta acum.
Ce scrie in contract inseamna ca orele suplimentare se platesc cu dublul salariului orar normal, asa ca prevederea este chiar mai favorabila decat minimul de 75% prevazut de Codul muncii.

| StefanDrg a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Multumesc!

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru StefanDrg):

Adica dublul salariului de baza. Dar e de avut in vedere si formularea ORELE SUPLIMENTARE NECOMPENSATE IN 60 DE ZILE - adica ceva de genul imi lucrezi 12 ore pe zi 4 zile saptamana asta, iar saptamana viitoare iti dau o zi libera in plus in cuantumul celor 8 ore lucrate suplimentar. Libera platita la nivelul salariului de baza, desigur. Saaau, in 2 luni, daca pana atunci nu ti-am dat libera aia - ca nu ai vrut-o tu, sau ca a fost de munca, nu conteaza motivele, o sa iti platesc alea 8 ore suplimentare la nivel de 16 ore de baza. Capisci?

| gabicoo a răspuns:

Eu cred că trebuia să citești!
Acum a semnat! Să fii iubit!

| CodrutElian1990 a răspuns:

Cat priveste fisa postului, aceasta este intocmita de catre intreprindere si poate sa cuprinda si atributii suplimentare, pe langa cele de baza. De asemenea ea poate fi modificata in functie de situatiile care apar.

| siriusblack98 a răspuns:

Si eu mi-am luat o mare teapa cu o firma cu toate ca am citit intreg contractul in fata lor de 3 ori foarte bine. La mine a fost si cu orele suplimentare dar si cu fisa postului. Una am discutat si alta a fost dupa ce am semnat contractul. Cu orele suplimentare nu eram platit (deloc) asa cum s-a stabilit si nici mai devreme in alte zile nu eram lasat sa plec pentru acele ore extra. Motivul lor era ca ce faceam eu era munca de birou si ca la birou cica nu se platesc ore suplimentare (au dat-o la intors). Iar cu fisa postului a fost la fel de rau. Eu teoretic eram dispecer, trebuia doar sa vorbesc la telefon si pe email dar practic eram si secretar, eram si supervisor in depozitul lor de marfa, eram si contabil. Niste sarcini de care nu mi s-a spus niciodata la interviu si nici in cele 2 zile de proba cat am stat la ei pana sa semnam contractul. Ei erau convinsi ca dupa ce semnez un contract gata o sa accept orice imi baga ei pe gat. Mi-am dat demisia imediat cum am vazut ce au ei de fapt in plan cu mine acolo. Din cate am inteles nici acum dupa 1 an de zile nu au gasit pe cineva care sa ocupe acel post. Iar acum cu pandemia asta, numarul patronilor care isi bat joc de oameni in felul asta si in multe altele, a crescut considerabil.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Orice fel de contract trebuie citit cu mare atentie. Nu semnezi nimic pana nu citesti tot.

Si da, in Romanica minciuna e un sport practicat de multi oameni. Asta e acum. laughing