anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

'Dispozitia de începere a urmaririi penale se exprima în scris, printr-o rezolutie sau printr-un PROCES VERBAL (când s-a sesizat din oficiu). Are atasat acel proces verbal un termen de judecata? Cat de indepartat de termenul savarsirii faptei ce face obiectul urmaririi penale poate fi acela?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu are multa legatura acel proces-verbal cu judecata, acela reprezinta doar momentul inceperii urmaririi penale impotriva persoanei.
In judecata esti trimis abia dupa terminarea urmaririi penale, daca procurorul considera ca trebuie sa fii trimis in judecata si urmarirea penala, in acest caz, se consemneaza intr-un rechizitoriu, care este prezentat invinuitului si apoi se trimite dosarul instantei de judecata. Abia aceasta va fixa un termen de judecata si numai dupa ce judecatorul de drepturi si libertati analizeaza legalitatatea probelor din dosar si le considera legale.
Ce perioada va fi intre inceputul urmaririi penale si primul termen de judecata este foarte greu de spus, poate fi de la cateva luni pana la cativa ani.

2 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Parchetele intocmesc dosarele penale, iar dupa finalizare le predau spre judecata (la judecatoria, tribunalul etc. competent) care fixeaza termenele de judecata.

| parcalab32 a răspuns:

Acel proces verbal constituie 'materializarea urmaririi penale'. Daca el se anuleaza inseamna ca urmarirea penala in sine se desfiinteaza. Ma poate corecta cineva daca gresesc?