| AfloareiRazvan a întrebat:

Exista vreun termen limita de la decesul predecesorilor la care trebuie sa se faca mostenirea de catre succesori? Intrebarea mea este daca pamantul care trebuie mostenit poate fi luat de catre primaria locala in contextul in care nu este folosit sa spunem de 50 de ani (este un exemplu). Adresez intrebarea in contextul in care un privat poate intra in posesia unui imobil daca il stapaneste util cel putin 30 de ani (Uzucapiune). Multumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului civil acceptarea mostenirii trebuie facuta in termen de un an de la decesul celui mostenit. Acceptarea poate fi expresa sau tacita, citez:
"ART. 1.108. Felurile acceptării
  (1) Acceptarea poate fi expresă sau tacită.
  (2) Acceptarea este expresă când succesibilul îşi însuşeşte explicit titlul sau calitatea de moştenitor printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată.
  (3) Acceptarea este tacită când succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea să îl facă decât în calitate de moştenitor.
  ART. 1.109. Înregistrarea actelor de acceptare
  În situaţia în care acceptarea este făcută printr-un înscris autentic, declaraţia de acceptare se va înscrie în registrul naţional notarial, ţinut în format electronic, potrivit legii.
  ART. 1.110.Actele cu valoare de acceptare tacită
  (1) Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte:
  a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii;
  b) renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi;
  c) renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comoştenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi.
  (2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire.
  (3) Actele de conservare, supraveghere şi de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul şi-a însuşit prin ele calitatea de moştenitor.
  (4) Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moştenirii.
  ART. 1.111.Declaraţia de neacceptare
  Succesibilul care intenţionează să îndeplinească un act ce poate avea semnificaţia acceptării moştenirii, dar care doreşte ca prin aceasta să nu fie considerat acceptant, trebuie să dea în acest sens, anterior îndeplinirii actului, o declaraţie autentică notarială.
  ART. 1.112.Prezumţia de renunţare
  (1) Este prezumat, până la proba contrară, că a renunţat la moştenire succesibilul care, deşi cunoştea deschiderea moştenirii şi calitatea lui de succesibil, nu şi-a exercitat dreptul de opţiune succesorală, prin acceptarea moştenirii sau renunţarea expresă la moştenire, în termenul de un an prevăzut la art. 1.103.
  (2) Prezumţia de renunţare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă succesibilul, citat în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală. Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu şi-a exercitat dreptul de a accepta moştenirea în termenul de decădere prevăzut la art. 1.103, este prezumat că renunţă la moştenire."
Daca nu exista mostenitori sau nici macar unul nu a acceptat mostenirea (expres sau tacit) atunci aceasta poate fi declarata vacanta, dupa trecerea unei perioade de 1 an si 6 luni.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Ioandelasal):

Si ce se întâmpla cu proprietatea defunctului daca succesiunea nu s-a făcut in termenul prevăzut de lege respectiv 1 an si 6 luni?

| Ioandelasal a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Mostenirea poate fi declarata vacanta, daca nu a fost acceptata expres sau tacit si va reveni unitatii administrativ-teritoriale in care se gasesc bunurile, citez:
"ART. 1.138. Dreptul de a culege moştenirea vacantă
  Moştenirile vacante revin comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii şi intră în domeniul lor privat. Este considerată nescrisă orice dispoziţie testamentară care, fără a stipula transmiterea bunurilor moştenirii, urmăreşte să înlăture această regulă.
  ART. 1.139.Intrarea în stăpânirea moştenirii vacante şi răspunderea pentru pasiv
  (1) Comuna, oraşul sau, după caz, municipiul intră în stăpânirea de fapt a moştenirii de îndată ce toţi succesibilii cunoscuţi au renunţat la moştenire ori, la împlinirea termenului prevăzut la art. 1.137, dacă niciun moştenitor nu este cunoscut. Moştenirea se dobândeşte retroactiv de la data deschiderii sale.
  (2) Comuna, oraşul sau, după caz, municipiul suportă pasivul moştenirii vacante numai în limita valorii bunurilor din patrimoniul succesoral."

| AfloareiRazvan explică (pentru Ioandelasal):

Stiu pe cineva care nu a facut succesiunea de mult timp, dar a dat pamantul in arenda si plateste impozit la primarie. Mentionez ca este zona cooperativizata unde s-au emis titluri de proprietate, nu necooperativizata, ca in majoritatea zonelor de munte. Sustine ca in primii doi ani nu se platesc niste taxe, dar se poate face si dupa succesiunea.

| Ioandelasal a răspuns (pentru AfloareiRazvan):

Sigur ca se poate face si mai tarziu procedura succesorala, important este ca mostenirea sa fie acceptata expres sau tacit in termenul de 1 an, in cazul expus de tine a fost acceptata.

4 răspunsuri: