anonim_4396
Întrebare recomandată | Anonim întreabă:

Hei, TPUași, o prietenă de-alw, mele se confruntă cu o problemă.
Mi-a zis că i s-a spart contul de Instagram. La prima vedere pare că nu e nimic grav, cum prietena mea nu are nici secrete de stat, nici banii nu o dau afară din casă, chiar nu o dau.
Dar mi-a arătat o fotografie în care susține că tipa care i-a spart contul, i-a furat poza, imaginea cu chipul ei și a scris nu știu ce tâmpenii cum că vrea să facă bani.
Poate nici asta nu ar fi ceva wow până la urmă, dar totuși conform legislației se poate face plângeri pentru așa ceva? I-am dat și eu mesaj acum, în numele prietenei mele și am amenințat-o că dacă nu-i șterge măcar fotografiile, proprietarul contului va face plângere. Însă legal există astfel de articole și reglementări și pentru situații de genul în online?
Totuși cineva care a spart un cont, utilizează chipul și imaginea altei persoane pentru a face cine știe ce. Și și chiar dacă nu ar face nimic, nu e totuși ilegal să folosești imaginile cu chipul altcuiva?
Iar o întrebare și mai simplă, dar care mă macină, se pot face plângeri pentru situații de genul?

13 răspunsuri:
| aditimus a răspuns:

Se considera furt de identitate si e caz penal.

| Anonim explică (pentru aditimus):

Mulțumesc! happy

| Freya1 a răspuns:

Mulți oameni au pățit asta.
Poate sa ceara oamenilor sa raporteze contul și postarea pana cei ce conduc site-ul vor lua masuri.Sa specifice ca nu e ea ca să nu se facă de rahat și sa tot de-a raport.

Poti sa mergi și la politie, dar nu știu ce rezolva ei.

| Hammurabi a răspuns:

Da. Bineînțeles că se poate face plângere.
Poliția Română are serviciu specializat pentru infracțiuni informatice.

| Anonim explică (pentru Hammurabi):

Pe bune? Chiar credeam că aceste platforme și siteuri, chiar te pot ucide fără a oferi vreo pedeapsă agresorilor. happy
Mulțumesc, o să o îndemn pe prietena mea să meargă să facă o plângere, dacă persoana care i-a furat contul nu-i șterge măcar fotografiile.

| dullcat5678 a răspuns:

Politia nu va rezolva nimic, nu se complica ei cu astfel de cazuri online.

Solutia e sa raporteazi direct la Instagram ca cineva ii foloseste contul prietenei tale, inclusiv identitatea.Intra pe contul dublura cu pozele ei furate si da Raporteaza->Raporteaza contul->Pretinde ca este altcineva->Identitatea unei persoane pe care o cunosc.Ar trebui mai multi sa dea report pentru ca acel cont sa fie blocat.

| DracuIa a răspuns:

Desigur ca poate, insa din pacate la cum merge treaba la noi, va dura ceva timp pana se va rezolva problema, fiindca e slaba justitia ce tine de cyber-scurity, pentru ca se misca foarte incet treburile din cauza ca nu suntem destul de avansati ca si societate si nu prea avem destui oameni competenti in acest domeniu.

| Anonim explică (pentru DracuIa):

Știu ce spuneți.
Mie mi s-a lăsat nr de telefon la matrimoniale acum vreo 2 ani și am fost contactată și pe la chiria pe la care se presupunea că trebuie să stau un an și când a întrebat mătuși-mea pe doi polițiști cei cunoștea, cum să procedăm să facem plângere, spusără cei doi polițiști că am veni oricum degeaba la poliție, că nu există faptă. Deși eu mai o am la prieteni și azi pe tipa care-mi lăsase nr cu numele meu pe un site de Facebook de matrimoniale. Și asta se întâmpla în 2020, nu în 2010, când abia lua naștere tehnologia la noi în țară. happy Deci la noi mereu merg cu greu lucrurile. happy

| DracuIa a răspuns (pentru anonim_4396):

Da asa este, apropo am modificat putin raspunsul de mai sus in formatul corect.

| Bubico2022 a răspuns:

Da, exista
chiar cu nu foarte multa vreme in urma, curtea suprema a Romaniei a dat decizie definitiva si irevocabila cum ca furtul de identitate, odata dovedit, SE PEDEPSESTE
asa ca, din momentul ala, nici o judecatorie din rrrrominica, intr-un caz dinasta, nu mai poate lua decizii "dupa ureche" asa cum fac de obicei

| timidu89 a răspuns:

Și mie mi-a furat contul o scârbă de albanez demult... Nu am mai recuperat, pentru un rahat de joc numit texasholdem. Poker mai pe înțeles.

| HUAWEHUAWE a răspuns:

Mai are emailul?
nu poate cere schimbarea parolei ca a uitat-o?
si o schimba
i-a furat si emailul?

| Anonim explică (pentru HUAWEHUAWE):

Hmm, asta nu știu, dar am să-i spun. Mulțumesc. happy