|

Hello! Am o nelămurire in legatura cu facultatea. Daca eu fac un an o facultate la buget si din al doilea an dau pentru alta si la prima renunt. La cea de a doua facultate am dreptul ca ceilalti 3 ani sa-i fac la buget?

6 răspunsuri:
| a răspuns:

Conform art.142, alin.(6) si urm. din L.1/2011, a educatiei nationale, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
  (6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;  
  b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
  (6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
  (6^3) Cu ocazia înmatriculării persoana prevăzută la alin. (6^1) prezintă dovada că a efectuat/efectuează plata prevăzută la alin. (6^2)."

| a răspuns:

6 ani ai dreptul la buget indiferent cati ani de facultate faci, si prin cate facultati de stat treci

| a răspuns (pentru Felys):

Nu, ai dreptul la un ciclu de licenta, unul de masterat si unul de doctorat.
Un ciclu de licenta poate sa insemne 3 ani la biologie, 4 ani la inginerie, 5 ani la farmacie, 6 ani la medicina. Asta nu inseamna ca ai dreptul sa faci 2 facultati de 3 ani fiecare.

| a răspuns:

Da. Primul an vei fi la taxa(indiferent de medie), iar urmatorii 3 ani vor fi bugetati.

| a răspuns:

Daca un an din cei 3 l-ai facut la buget, mai ai dreptul la doi ani bugetati de stat, oriunde in tara. Daca pleci la o alta facultate, primul an il platesti, ceilalti doi vor fi la buget, daca te incadrezi cu media.

| a răspuns:

In primul rand daca renunți la o facultate și te incri la alta faci de la inceput, nu doar 3 ani ci 4.