| UnuPentruAltu a întrebat:

Întrebare adresată utilizatorilor de cartele prepay:
Dacă va intra în vigoare OUG care prevede că operatorii de telefonie mobilă vor fi obligați să colecteze datele de identificare ale persoanelor care cumpără sau dețin cartele prepay, vei mai folosi cartelă prepay?
Dacă această OUG ar intra în vigoare, eu aș renunța atât la cartelă, cât și la telefon, întrucât nu ar fi o pierdere importantă pentru mine. O pierdere la fel de neimportantă ar fi și pentru compania de telefonie mobilă, însă pentru societate ar fi o pierdere mai importantă. Societatea ar pierde prin faptul că nu aș putea apela la 112 în cazul în care s-ar ivi o urgență. Astfel, atunci când viaţa, integritatea corporală sau sănătatea unei persoane va fi în pericol, eu voi pierde timp prețios încercând să anunț autoritățile prin alte mijloace.
În cazul în care această OUG va intra în vigoare, voi aștepta să fiu contactat de către operatorul de telefonie mobilă, iar în cazul în care mi se va solicita să mă prezint la sediu cu CI, de îndată telefonul meu se va descărca și pierdut va fi.

11 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Chiar nu cred ca va suferi nici societatea, nici compania de telefonie ca tu renunti la telefon.

| johnnny123 a răspuns:

Ce ai de ascuns de nu vrei ca identitatea ta să fie asociată cu un număr de telefon?

Eu am abonament de când mă știu și nu mă deranjează cu absolut nimic faptul că o companie de telefonie mobilă îmi cunoaște numele.

Și nu în ultimul rând, mă îndoiesc că ești genul care se preocupă prea mult de "viaţa, integritatea corporală sau sănătatea" persoanelor din jur, deci nu e mare pierdere pentru societate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Chiar sunt curios ce fata vor face cei de la Vodafone daca ma prezint eu la ei cu 12 cartele pe care le incarc odata per an.

| suntserios a răspuns (pentru anonim_4396):

O sa iti ia datele pentru fiecare din ele si aia e...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Chestia asta e neconstituțională 100% și sper ca avocatul poporului o va trimite la ccr, care s-a mai pronuntat si in trecut pe speta asta, desi n-am mari sperante.
La intrebare n-am ce sa-ti raspund ca nu folosesc prepay.

| Speranta12 a răspuns:

Toti care cumpara cartele trebuie sa faca cunoscute datele lor persoanale. Asa este drept, corect si integru. Daca n-au nimic rau de ascuns, n-au de ce sa se teama. Sa fie responsabili cu folosirea acelor cartele, ca daca vor face rautati, infractiuni, sa fie gasiti usor de catre autoritati. Sa plateasca pentru ce-au facut! Cine nu-i place aceasta masura de bun simt este ori un ipocrit, ori un raufacator, ori un prost.

| Lucian4 a răspuns:

Bai doctorandus, asa radical esti? Sigur ca se va vorbi iar despre cartelele pre-pay sau legile Big Brother dupa cazul caracal.
Criminalii/retele criminale, infactioanale sau rau-facatori folosesc doar cartele per-pay cumparate din roaming si apoi suna familia si o ameninta, nu stim cine este/sunt in spatele acelor cartele pentru ca nu si-au datele nicaieri. Eu am telefon la abonament, am dat datele mele, nu ma afecteaza cu nimic. Sa inteleg ca te-ar afecta daca ai da datele tale atunci cand cumperi o cartela, pentru ca ai zis ca vrei sa renunti la telefon. Intelege nu e nici o pierdere pentru nimeni! In prezent se foloseste mai des abonamentul mobil.
La telefonul fix nu renunti ca e la abonament? ai dat datele familei!

| anonim_4396 a răspuns (pentru Lucian4):

Ca si greu e sa obtii o cartela pe numele altcuiva daca vrei sa comiti infractiuni.laughing)
Si daca citeai proiectul de oug vedeai ca nu are legatura cu infractorii, identitatea ar putea fi furnizata ca proba legala doar in momentul in care se apeleaza la 112...sigur dam un oug neconstitutional pentru un caz particular ca poate s-o mai intampla peste 10000 de ani sa sune cineva de pe telefonul unui rapitor...
Si cel mai important, curtea ne-a zis deja in 2013 ca nu e constitutional.

| Robeeert1 a răspuns:

Societatea va înflori odată cu absența ta din mediul tehnologiei.winking

| DanDannyDan a răspuns:

Propunerea legislativa nu are cum sa fie aprobata intrucat se incalca drepturi constitutionale. Dreptul la viata privata si la intimitate sunt drepturi si valori democrate. Nu are legatura cu ceea ce ar vrea cineva sa ascunda sau nu. Cu siguranta nu se va aproba niciodata o asemenea masura in Romania.

Întrebări similare