| iron2man a întrebat:

Intrebarea asta e de la tata: daca sunt 3 frati si mama lor a decedat si nu s-a facut inca succesiunea, cum se platesc impozitele pe proprietatile defunctei?
Daca se face succesiunea se poate ca un frate sa ia ceva minor din mostenire si sa renunte la restul? Sau daca renunta la mostenire renunta de tot la orice bun?
Si cine plateste taxele de succesiune daca 2 frati renunta la partea lor pentru al treilea?
multumesc.

Răspuns Câştigător
| raluk27 a răspuns:

1. Tatal celor trei copii traieste sau nu?
2. Nu se poate ca unul dintre frati sa renunte pro parte la mostenire, adica sa renunte numai la unele bunuri. Ori accepta tot, ori renunta la tot.
3. Taxele succesorale sunt suportate de toti mostenitorii acceptanti, proportional cu cota ce revine fiecaruia din mostenire.
De asemenea, renuntarea nu se face in favorem, adica un frate sa renunte in favoarea altuia. In cazul renuntarii, partea celui care renunta se va imparti in mod egal intre ceilalti mostenitori acceptanti.
Dar precizati mai intai daca tatal este in viata pentru a va putea spune exact ce cote revin fiecaruia din moostenire.

| iron2man explică (pentru raluk27):

Nu, tatal a murit demult. In viata sunt doar cei 3 frati.

| raluk27 a răspuns (pentru iron2man):

Hai sa nu te complichappy. In principu, fiecare va primi 1/3. In functie de cum hotarasc cine accepta sau nu, cei ce accepta vor suporta costurile mostenirii. Cel/cei care renunta nu trebuie sa plateasca nimic.

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Impozitele se platesc de fiecare pe bunurile proprietatea mamei lor, pe care le folosesc fiecare.
2.Renuntarea la mostenire se face pentru tot, nu se poate renunta numai la o parte.
3.In cazul ca doi frati renunta costul procedurii succesorale va fi suportat de cel care mosteneste, este legal, logic si normal aceasta.

| raluk27 a răspuns:

Pai daca tatal a murit si nu s-a dezbaut succesiunea lui, cele 2 mosteniri, al tatalui si al mamei vor fi conexate, iar intreaga masa succesorala se va imparti in mod egal intre cei 3 frati (daca accepta toti), adica 1/3 fiecare.
Daca mostenirea dupa tata a fost dezbatuta (de fapt doar jumatatea de drept a tatalui) si exista un certificat de mostenitor, sotia si cei trei copii ar trebui sa aiba 1/4 fiecare. Dar repet asta din jumatatea tatalui.

| passarisMB a răspuns:

Daca paritii au murit se merge la partajarea bunurilor si proprietatilor, dar daca 2dintre frati renunta la bunuri(adica nu au pretentii)pentru al 3 lea atunci cel de-al 3lea ramane si plateste tot(taxe si impozite).ar mai fi ceva:daca cei 2 frati nu contribuie la inmormantarea parintilor, ulterior nu platesc taxele si impozitele pe casa, bunuri si terenuri, iar al 3 lea plateste tot, an de an si dupa cativa ani daca se trezesc cei 2 si vin sa-si ia partea legal nu mai au nici un drept iar casa neavand acte pe ea, ramane de la sine mostenire(pentru al 3 lea). Sper sa intelegi ceva din ce-am explicat...