| GeorgeDumitru a întrebat:

Nepotul meu este acum la un prieten de la familie, într-un oras la 93 km de mine. Acesta vrea acum sa vina sa stea cu mine, parintii lui fiind plecati in strainatate. Ce trebuie sa selecteze le declaratie? Acesta are 12 ani si o sa vina cu microbuzul. Va rog ajutati-ma, pentru ca nu mai poate sta acolo, deoarece prietenul meu o sa plece la tara impreuna cu toata familia.

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Va bifa punctul 4 din declaratie si la motiv va trece intoarcerea la domiciliul bunicilor din localitatea...
Problema este ca minorii sub 16 ani nu pot semna singur declaratia, asa ca va trebui semnata de prietenul de familie. Oricum minorii sub 14 ani nu raspund contraventional, asa ca nu va fi amendat chiar daca va fi controlat. Sa aiba asupra sa certificatul de nastere.

| GeorgeDumitru explică (pentru Ioandelasal):

Pai si poate veni singur?

| Ioandelasal a răspuns (pentru GeorgeDumitru):

Nu exista o interdictie expresa privind calatoria, problema, asa cum ti-am spus si in primul raspun, este cu declaratia, aceasta ar trebui facuta de un parinte sau alt reprezentant legal.
Cel mai bine ar fi sa se intereseze la politia din localitatea unde se afla.

| AC4S4 a răspuns:

Minorii care nu au implinit 16 ani se pot deplasa doar sub supravegherea unui parinte sau a tutorelui. Declaratia o completeaza si o semneaza tot acesta. Daca are sub 16 ani, minorul depinde complet in acest caz de parinte/tutore.

| GeorgeDumitru explică (pentru AC4S4):

Pai si nu poate veni singur?