| Ukaya a întrebat:

Pot face cerere de abilitare daca au trecut 3 ani de la eliberare? Sa se stearga cazierul adica

9 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Un raspuns corect la intrebarea ta depinde de condamnarea pe care ai avut-o, pentru unele (pedepse mai mici) intervine reabilitarea de drept, pentru altele trebuie sa soliciti reabilitarea judecatoreasca.
Conform Codului penal, citez:
"ART. 165.Reabilitarea de drept  
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.
  ART. 166.Reabilitarea judecătorească  
(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:  
a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;  
b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;  
c)7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
d)10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.
(2)Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanţa, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.
  ART. 167.Calculul termenului de reabilitare  
(1)Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
(2)Pentru cei condamnaţi la pedeapsa amenzii, termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată integral sau executarea ei s-a stins în orice alt mod.
(3)În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere, dacă la acea dată hotărârea de condamnare era definitivă, sau de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, dacă actul de graţiere se referă la infracţiuni în curs de judecată.
(4)În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.
(5)În cazul condamnărilor succesive, termenul de reabilitare se calculează în raport cu pedeapsa cea mai grea şi curge de la data executării ultimei pedepse."

| Ukaya explică (pentru Ioandelasal):

A fost ucidere din culpa si condus baut

| Ioandelasal a răspuns (pentru Ukaya):

Degeaba imi spui asta, asa cum ti-am spus reabilitarea depinde de condamnarea concreta si nu de infractiunea comisa. Daca stii condamnarea atunci si tu poti vedea care este termenul de reabilitare, legea este foarte clara.

| darrio2007 a răspuns (pentru Ukaya):

Oooo! Si acum vrei sa o faci pe medicul cu amaratii din sat.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

5 ani.

| mi25 a răspuns:

Doar dupa 4 ani de la eliberare, daca n-ai coada la cei cinci ani. Daca ai coada, atunci trebuie sa astepti 5 ani de la eliberare.
Simplu, NU?

| EcceHomo a răspuns:

Mi se pare ca e o ordine. Întâi reabilitarea, apoi restul.winking

Răspuns utilizator avertizat