| aimullah123 a întrebat:

Poti avea pistol airsoft fara niciun document?

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Pentru replicile de arme airsoft nu este nevoie de nici un document, singura conditie este sa ai varsta de 18 ani.

| DragosMatei123 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu e adevarat, exista copii care participa la competitii airsoft carora parintii le-au cumparat puste

| Stropdeploaie a răspuns:

Da Dar sa nu l confunzi cu o jucarie! Totusi are niste restrictii!

| Ssssmokin a răspuns:

Da, daca ai varsta peste 18 ani poti detine un astfel de pistol. Totodata nu ai voie sa il cari la vedere pe strada deoarece poate fi confundat cu o arma adevarata.

| Edmonds2342 a răspuns (pentru Ssssmokin):

Nu chiar. Legislația spune ca nu ai voie sa cumperi un pistol airsoft dacă nu ai 18 ani. Nu face referire la vârsta minima pentru a detine/folosi o astfel de "jucărie".

| Ssssmokin a răspuns (pentru Edmonds2342):

Pai si eu ce am scris? "Da, daca ai varsta peste 18 ani poti detine un astfel de pistol"

| Edmonds2342 a răspuns (pentru Ssssmokin):

Pai nu e obligatoriu sa ai varsta de 18 ani pentru a DEȚINE un pistol airsoft.
Art. 57. (10) Armele şi dispozitivele neletale prevăzute în categoria E din anexă pot fi procurate în România de orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani.

Legea nu face referire la vârsta minimă de la care un individ poate juca/deține airsoft. Obligaţia magazinelor care vând produse airsoft este de a verifica dacă vârsta cumpărătorului este de minim 18 ani aşa cum prevede legea.

| Ssssmokin a răspuns (pentru Edmonds2342):

Vina mea, nu am citit bine.

| Edmonds2342 a răspuns (pentru Ssssmokin):

Nu-i problema, seara faina!

| Unindividn0rmal a răspuns:

Buna Seara! Ar trebui sa gasesti aici tot ce te intereseaza: Replicile (armele) airsoft şi cele de paintball ocupă ultimele poziţii din categoria E în Legea Nr.117 din 15.06. 2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.



CAPITOLUL I



Dispoziţii generale

Art 2 (3) Arme şi muniţii neletale - armele şi muniţiile destinate pentru un scop utilitar sau pentru agrement ori autoapărare, confecţionate astfel încât, prin utilizarea lor, să nu se cauzeze moartea persoanelor; sunt asimilate acestei categorii şi armele vechi.

III. Clasificarea armelor din punct de vedere al destinaţiei

7. Arme şi dispozitive de agrement - arme şi dispozitive neletale, construite pe principii asemănătoare armelor care nu folosesc muniţii, ce aruncă proiectile nemetalice şi sunt destinate a fi folosite atât în scop recreativ, cât şi în cadrul competiţiilor sportive; sunt incluse în această categorie şi arcurile;

8. Replici de arme tip airsoft – replici după arme şi dispozitive militare reale, la scară 1/1, cu mecanism electric, mecanic sau pe bază de gaz neiritant, construite pe principii asemănătoare armelor, care nu folosesc muniţii, ce aruncă proiectile nemetalice;

IV. Clasificarea armelor din punct de vedere constructiv

1. Arme cu aer comprimat sau gaze sub presiune - arme care, pentru aruncarea proiectilului, folosesc forţa de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate într-o butelie recipient;



Aspecte generale privind regimul armelor

Art. 4 4) Armele şi dispozitivele neletale din categoria E din anexă pot fi deţinute şi, după caz, purtate şi folosite de către persoanele fizice şi juridice, fără îndeplinirea procedurilor de înregistrare sau autorizare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 57. (10) Armele şi dispozitivele neletale prevăzute în categoria E din anexă pot fi procurate în România de orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani.

Legea nu face referire la vârsta minimă de la care un individ poate juca airsoft. Obligaţia magazinelor care vând produse airsoft este de a verifica dacă vârsta cumpărătorului este de minim 18 ani aşa cum prevede legea.



Păstrarea armelor neletale

Art. 61. – Posesorii armelor neletale din categoriile D şi E din anexă au obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea armelor la domiciliu, reşedinţă sau, după caz, la locul de rezidenţă, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate la acestea şi să nu existe pericol de vătămare corporală accidentală.



Uzul de armă neletală

(2) Armele neletale prevăzute în categoriile C - E din anexă, destinate colecţiei, pot fi folosite în condiţiile prevăzute la art. 27.

(3) Folosirea armelor neletale în poligoanele autorizate se poate face numai în condiţiile stabilite prin regulamentele de ordine interioară ale acestora.



Contravenţii

Art. 129. – Sunt considerate contravenţii următoarele fapte:

32. Portul, folosirea şi transportul armelor neletale utilitare şi de agrement fără respectarea condiţiilor prevăzute la art. 65;



Sancţiuni

D) cu amendă de la 2.001 lei la 5.000 lei, cele prevăzute la pct. 11-13, 16-19, 25, 27, 30-32, 41 şi 50;

C) confiscarea armelor sau, după caz, a muniţiilor prevăzute la pct. 3, 8, 20, 25 şi 30–33;

Nota:

Art 65

(4) Armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului şi tirului sportiv pot fi folosite în spaţii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor.

(5) Sunt interzise portul şi folosirea armelor sau dispozitivelor neletale prevăzute la alin. (4) în locuri publice.

(6) Armele sau dispozitivele neletale prevăzute la alin. (1)–(4) pot fi transportate de la domiciliul, reşedinţa sau, după caz, locul de rezidenţă al deţinătorului la locul unde urmează să se desfăşoare activităţile pentru care sunt destinate, numai dacă acestea sunt ţinute în husă, bagaj ori ambalaj şi nu sunt încărcate cu muniţie.



Spre deosebire de alte ţări legea nu ne spune nimic despre practicarea airsoftului de către minori, de puterea maximă a replicii, de obligaţia înscrierii într-un club de airsoft, obţinerea unui permis sau de capătul portocaliu al ţevii. O seara buna!

Întrebări similare