|

Salut, as vrea sa stiu si eu daca cu un ATV (tin sa mentionez ca am 14 ani) pot conduce pe la marginea satului (pe sosea) fara nicio problema?

5 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Nu poti conduce in mod legal, fapta este infractiune, pentru ATV este nevoie de permis de conducere de categoria B1 si acesta se poate obtine doar de la 16 ani. Raspunde penal si cel care iti incredinteaza ATV.
Conform Codului penal, citez:
"ART.335.Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive."

| explică (pentru Ioandelasal):

Dar daca nu merg pe sosea, si merg pe drum normal, am voie?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru TheSuspectMan):

Orice drum normal este drum public, cu exceptia celor care sunt semnalizate ca nu sunt drumuri publice si nu ai voie pe nici un drum public.
Conform Codului rutier, citez:
"14. drum public - orice cale de comunicaţie terestra, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile;"

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
4 răspunsuri:
| a răspuns:

Nu poti, nu-ti permite legea.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nicidecum. Ai nevoie de permis

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează