Întrebare recomandată | BogdanM275 a întrebat:

Salut, credeti ca în viitorul apropiat ar putea aparea o noua criza financiara globala la fel ca cea din 2008-2010? Sau intrarea economiei globale în recesiune, cum credeti ca ar putea afecta o astfel de criza Romania si ce consecințe ar putea fi pe termen scurt/mediu?

9 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca pana la sfarsitul anului mai dau faliment inca 2 colosi internationali (dupa Thomas Cook), atunci urmeaza criza - globala.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, crizele economice și financiare ciclice sunt caracterstice capitalismului și în actuala fază a economiei mondiale nu pot fi evitate în totalitate, nu se poate scăpa de ele. Cum va afecta România nu am date ca să pot eu să fac prognoze.

| Mosotti a răspuns (pentru sadrian46):

Nici nu trebuie sa stim cum va afecta Romania, ca e clar, va fi dezastru, depindem in totalitate de UE unde va pica cam tot, e chestie doar de cativa ani. Capitalismul va trebui inlocuit cu alt sistem ca sa iesim din criza, altfel nici o sansa. De aia e SUA disperata sa faca razboi pe undeva prin europa ca sa castige ei, sa le urce dolarul, asa au facut mereu la crize, sa vanda ei arme, sa imprumute bani cu cobanda, sa creeze piete de desfacere de la zero, ca dupa distrugeri aia e. Le pica capitalismul bogatilor si aia sunt disperati. Nici razboiul nu ii rezolva, dar le mai prelungeste putin agonia.

| Mosotti a răspuns:

Va apare in cativa ani o criza uluitoare din care globul nu prea isi va mai reveni daca nu se schimba sistemul politic. Capitalismul moare pentru ca nu mai exista piete de desfacere, de aia mondial totul pica. Uitat Deutsche Bank cum e gata sa dea faliment, ce pierderi are, SUA ce datorii are, uriase, au ajuns sa vrea sa vanda Montana Canadei, ca nu mai au bani, e durere. Normal ca afecteaza si Romania. Va fi mult mai mare ca aia din 2008. Consecintele, saracie generala si viata grea tot pe amarati, asa pe scurt. Prin 2008 au iesit din criza ca au mai tiparit SUA dolari fara acoperire de au mai prostiti pe ala si ala, acu nu mai merge, ca s-au prins ceilalti. Rusii si altii cumpara deja aur ca stiu ca hartiile nu vor mai avea valoare. Evident, China si Rusia nu vor fi prea mult afectate de criza, au resursele proprii, nici una din ele nu au datorii. Deci fi pe faza ca vine...

| sadrian46 a răspuns (pentru Mosotti):

Chestia cu aurul e fumată. Nu înțelegi ce sunt banii și ți se pare că sunt mai buni dacă sunt tangibili, adică monedă de aur bătută cu chipul cezarului pe ea, sau lingou în bancă. Banii sunt simbol al valorii, bunuri de speța a doua, și sunt la fel de buni când stabilim împreună că scoica, vita, vaca ( capita) de unde vine cuvântul capital, sau sarea, de unde vine cuvântul salar, sau penele păsării kiwi, sau moneda de argint sau cea de aur, sau lingoul de aur, sau bancnota, sau banii electronici din bancă sau de pe cardul bancar, toate sunt bani, mijloc de plată, valută, dacă așa am stabilit împreună că putem plăti cu ea. Așa că mitul că poți crea valori financiare, bani prin tipărire de bani, și că acei bani nu sunt buni, că mai bune sunt lingourile de aur ca și ei, este fals, Nu este așa.

| Mosotti a răspuns (pentru sadrian46):

Inteleg f bine ce sunt banii, si e normal sa nu fie aurul direct moneda ca se toceste, se pierde din el, e normal sa fie niste hartii acoperite in aur, insa SUA a tiparit multe hartii aiurea, dar asta se stie! De ce aurul e etalon sincer nu stiu nici eu, ca nu mancam aur, nu ne incalzim cu aur. in mod normal trebuia hartiile alea sa fie acoperite in resurse, mancare. Pai da, stabilim impreuna, valoarea, dar dupa ce era stabilit, nu s-a mai respectat si s-a tiparit mai mult, deci daca de ex 1 gram de aur era egal un dolar, cu 1000 dolari luai 1000 g aur, dar cand...nu mai poti cumpara decat 300 g, atunci e clar ca ai mai multe hartii decat valoarea. Deci se incalca ce am stabilit impreuna!

| GabiDumitrescu a răspuns:

Noi deja sintem cu un picior in groapa oricum. Criza pe afara a inceput deja sa se prefigureze. De exemplu Germania asteapta o scadere a productiei auto cu vreo 20%. Ghici ce industrie de componente de la noi exporta la greu catre Germania? La noi o sa pice tot. Stai sa vezi inflatie in continuare. Imobiliarele se vor duce in nas din nou...

| Bizon95 a răspuns:

DA, oricand
economia Chinei poate sa pice maine, ei nu au decat o foarte mare forta de munca si foarte ieftina, dar nu au protectia muncii si alte chestii, iar maine poate sa bubuie, mai ales ca America si Trump vor sa le-o traga deja e scandalul cu Huawei
si alte dezastre... "naturale"
de ex. polii magnetici se schimba intre ei odata la 12mii de ani, iar acum suntem 5sute de ani intarziere, asta v-a da clima peste cap

etc. iti insir 50 de dezastre posibile

asa ca traieste-ti viata cat mai poti, iar Murphy (ala cu legile lui Murphy) spune: zambeste, MAINE V-A FI MAI RAU! big grin
iar in armata americana e o vorba: "the only good day was yesterday"

| ioneln a răspuns:

Anul asta si probabil nici in 2020 nu
Va fi insa o crestere mai lenta a GDP-ului
E normal sa existe si faze de stagnare si sezoniere de contractie economica sau crestere lenta.

Prin faptul ca avem inca moneda nationala leul putem sa ne pastram oarecum competitivitatea prin devalorizarea si astfel se ajuta exporturile noastre.

Faptul ca pretul petrolului brent si west texas instrument a crescut e un indicator ca a crescut cererea si activitatea economica e inca in crestere deocamdata.

Evident nimic nu e sigur si 100% surprize neasteptate putem avea oricand.
Nu recomand sa aveti rezerve mari de bani in lei sau dolari sau euro (mii sau zeci de mii) oricum nu au nicio valoare fiind bazate pe incredere oarba si nu un etalon obiectiv de valoare cum ar fi aurul sau argintul de ex.
Mai bine cereti sfatul unui consultant si investiti in arta, monede de aur/argint si imobiliare executate silit pentru ca au preturi mult sub nivelul pietii sau in zone unde inca sunt rezonabile la pret pentru inchiriere sau in sistem air bnb pentru turisti daca stati in Bucuresti
Iarasi e bine sa va stingeti datoriile daca se poate din timp daca aveti la banci.
Daca aveti afacere e bine sa aveti rezerve de cash si din timp achitate datoriile.
In recesiune e momentul cel mai bun de achizitionat proprietati, autoturisme, actiuni la companii cu potential ridicat de redresare si in domenii de viitor (inteligenta artificiala, biotehnologie, IT, genetica, energie)
Cea mai buna investitie inainte de toate este in educatie financiara proprie si prospectarea atenta a pietii si obtinerea de informatii si consultanta de la profesionisti.