| Mistocarul87 a întrebat:

Daca persoana X depune plangere la politie impotriva persoanei Y, datorita ca Y a agresat fizic persoana X (X nu are nicio dovada, doar declaratia sa si a tatalui sau, iar Y nu a facut nimic). In urma celor intamplate, Y are ordin de restrictie fata de X, mai exact 100 m ( X - 18 ani, are ceva probleme cu capul, si taica-su, Y - 16 ani). Cum poate dovedi Y ca nu a facut nimic? Vreau absolut toate variantele. Multumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In Romania se emite ordin de restrictie doar in cazul unui dosar penal. In cadrul urmaririi penale/procesului penal poti dovedi cu orice fel de probe legale (martori, inscrisuri, poze, filmari, etc) ca nu esti vinovat de nimic.
Mai mult, beneficiezi de prezumtia de nevinovatie, respectiv nu tu trebuie sa dovedesti ca esti nevinovat ci cei care te acuza (presupusa victima si organul de urmarire penala) trebuie sa dovedeasca faptul ca esti vinovat, tot pe baza de probe legale. In cadrul procesului tatal nu poate fi martor pentru fiu si nici fiul pentru tata.
Daca ti-au facut plangere penala, fara ca tu sa fii vinovat, poti sa faci si tu plangere penala impotriva lor, pentru infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare, conform Codului penal, citez:
"ART.268.Inducerea în eroare a organelor judiciare  
  (1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
  (2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
  (3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale."

0 răspunsuri: