| CristiB93 a întrebat:

Salut. Examenul de recuperare permis se da la politia judetului de unde faci parte sau ei te programeaza altundeva sau care sunt pasii ce trebuie facuti pentru reducerea perioadei de la 90 la 30 de zile prin examen?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In acest caz nu este obligatoriu testul, daca nu vrei sa se reduca perioada de suspendare.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Testul pentru reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce se sustine la Serviciul de permise din judetul de domiciliu sau din judetul unde ti-a fost suspendat dreptul de a conduce. Este un test similar cu cel pentru obtinerea permisului, doar ca este de doar 15 intrebari si trebuie sa raspunzi corect la 13 intrebari.

| CristiB93 explică (pentru Ioandelasal):

Si atunci primul pas este sa merg la politia judeteana si de acolo ma indruma ei?

| Ioandelasal a răspuns (pentru CristiB93):

Primul pas este sa mergi sa sustii testul, inainte de a trece 30 de zile de la data suspendarii dreptului de a conduce si apoi, daca reusesti la test, sa depui o cerere de reducere a suspendarii, la seful politiei rutiere.

| CristiB93 explică (pentru Ioandelasal):

Ok si daca nu fac nimic nici un test dupa 90 de zile primesc permisul sau ce se intampla?

| Ioandelasal a răspuns (pentru CristiB93):

N-ai spus pentru ce contraventie ti-a fost suspendat dreptul de a conduce. Pentru unele contraventii este obligatoriu sa sustii testul, altfel se prelungeste perioada de suspendare pe inca 30 de zile. Pentru altele nu este nevoie si vei reprimi permisul dupa expirarea perioadei de suspendare.
Conform OUG nr.195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune:  
a) pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b)pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.
c)pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi procurorul sau instanţa de judecată a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
d)pentru o perioadă de 90 de zile în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulaţie pentru care prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) şi g) din Codul de procedură penală, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligaţia prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condiţiile art. 16 alin. (1) lit. e) şi g) din Codul de procedură penală;
e)pentru o perioadă de 90 de zile, când titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (1) şi (3) din Codul penal.
(1^1)În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta.
ART. 106^1
(1)Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susţine, în mod obligatoriu, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, un test de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, atunci când suspendarea a fost aplicată pentru:
a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice;  
b)nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
(2)Testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie se susţine, în mod obligatoriu, şi în cazurile în care s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie pentru o perioadă de 90 de zile, potrivit art. 103 alin. (1) lit. c), până la expirarea acesteia.
(3)Perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce prevăzute la alin. (1) şi (2) se prelungesc, de drept, fără vreo altă formalitate, cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie sau nu se prezintă pentru susţinerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.
(4)În cazul formulării, potrivit art. 104 alin. (3) sau (5), a cererii de reducere a perioadei de suspendare stabilite în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2), testul de verificare se susţine până în a 30-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce."

| CristiB93 explică (pentru Ioandelasal):

Pentru depasirea limitei de viteza cu peste 50 de km la ora a unei portiuni de drum in lucru. Era limita de 50 si eu aveam 112.
In cazul asta este obligatoriu testul sau il primesc in90 de zile fara sa fac nimic?

| Ioandelasal a răspuns (pentru CristiB93):

In acest caz nu este obligatoriu testul, daca nu vrei sa se reduca perioada de suspendare.