| Agho a întrebat:

Salut. Ma gândeam sa iau pe nume casa bunicii mele ca mai apoi sa stau acolo dupa ce moare ea. Dar "problema," sta cam asa, bunica mea nu vrea sa o lase pe numele meu decât cu condiția sa aibă drept de ședere un fiu de al ei acolo (are el o anexa complet separata de restul casei, nu m-ar încurca ca e acolo, doar ca nu ar mai avea drept de circulație peste tot. logic), problema e ca fiul asta al ei, are o datorie imensa la banca neachitata și nu are nici serviciu nimic. Dacă iau eu casa pe nume dar în actele notariale apare ca el are drept de ședere acolo, are cum sa îmi ia banca casa din cauza lui?

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Banca nu poate prelua si vinde la licitatie decat imobile proprietate a debitorului sau imobile care au servit ca garantie pentru credit.
Casa, nefiind proprietate a unchiului tau si nici garantie la credit, nu poate fi luata de banca, asa ca poti accepta ca acesta sa aiba un drept de locuire fara nici o problema.

| Agho explică (pentru Ioandelasal):

Ești 100 % sigur? Chiar nu vreau sa am datorii pe cap. Am preferat mereu sa trag cu dinții decât sa îmi fac datorii. Și nu as vrea sa dau cu capul acum și sa fiu nevoit sa plătesc pentru retardul altora.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Agho):

Bineinteles ca sunt sigur, altfel nu ti-as fi raspuns asa.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Nu te complica aiurea ca odată cu casa i ei si datoria care o are ăla la bancă si o vei plătii tu, deci fugi de ei ca de dracu cu casa lor cu tot, vrei belele pe cap?

| Agho explică (pentru CristiDinBucuresti):

Nu vreau belele pe cap. De aia întreb... Pana la urma. Ar putea sa ia banca casa chiar dacă aceasta este pe numele meu? El având doar drept de sedere acolo. (el sta și acum acolo, dar casa nu este pe numele lui și nici nu va fi). Din motivul asta ar vrea mai mult bunica sa mi-o lase mie. Pentru ca dacă moare și nu a lăsat-o integral cuiva, Banca ar avea automat dreptul sa ia partea lui. Dar lăsând-o pe numele meu, nu. Deși acel drept de sedere ma încurcă pe mine. Îmi e frica sa nu cumva sa bag o grămadă de bani în "modificări" ca apoi sa vin banca sa o ia pentru ca are el drept de sedere (doar drept de sedere, nu și altceva).

| Agho explică (pentru CristiDinBucuresti):

P. S menționez ca eu nu am nici o datori nicăieri. Nici rate la banca nici altceva.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Problema este mai complicata decat crezi. Singura modalitate sa iei pe numele tau casa, fara ca ulterior sa ai probleme este contract de vanzare-cumparare cu clauza de renta viagera. Contractul nu poate cuprinde si anexa in care v-a locui fiul ei, deoarece nu se poate baga in contract o asemenea clauza.
Daca este testament, donatie etc. acestea pot fi atacate de ceilalti fii ai bunicii pe baza prevederilor legale de parte rezervatara de 25%.

| Agho explică:

Re: adică exista vreo posibilitate ca eu sa iau acea datorie pe mine dacă iau casa de la bunici? (datoria este a fiului ei, nu este datoria ei, doar ca ea vrea ca el sa aiba dreptul sa locuiască acolo atâta timp cât trăiește)