| batranulintelept77 a întrebat:

Salut. Mă interesează un drum cu trenul spre Viena, ca minor. Pe site-ul UE, cât și cel al Austriei, scrie că minorii pot călători singuri atâta timp cât au pașaport, acord de la părinți et cetera. Totuși, pe site-ul CFR, nu poți selecta opțiunea de sub 18 ani la această cursă "Minorul trebuie să fie însoțit de o persoană de peste 18 ani". Ce ziceți? Ar trebui să întreb la gară sau la Ambasada Austriei? Sau cel mai simplu e să găsesc pe cineva de 18 ani happy

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

N-ai ce intreba, au dreptate cei de la CFR minorul cetatean roman, cu domiciliul in Romania, poate pleca in strainatate numai cu declaratia autentica a parintilor, prin care isi dau acordul sa plece in strainatate si numai cu indicarea unui insotitor major, poate fi si din personalul de pe tren.
Ce poti intreba la CFR este daca ofera serviciul de insotitor major si cine anume din personalul trenului face acest serviciu, ca sa fie trecut in declaratie.
Daca nu are declaratie sau insotitor major nu poate trece granita.
In acest sens sunt prevederile L.248/2005, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 30.(1)Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
a)minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi călătoreşte în străinătate însoţit de ambii părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceştia;
b)minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
d)minorului care este titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi care călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, precum şi datele de identitate a însoţitorului respectiv.
(5)Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane."

| mgtow a răspuns:

Sub 18 trebuie sa ai un act din partea parintilor semnat la notar precum ei te lasa sa iti faci de cap

suntserios
| suntserios a răspuns:

Orice minor trebuie sa treaca insotit granita de catre un major. Companiile aeriene si de transport rutier ofera servicii de genul asta pentru minori, probabi CFR nu

| Vântulalb a răspuns:

Etcaetera ala, include si "insotit de un major". Si nu gasit la granita ci stiut si mentionat de parinti.

| vmalex21 a răspuns:

Nu ai nicio treaba cu Ambasada Austriei ci cu Poliția Română de Frontieră.

| vmalex21 a răspuns:

Părinții trebuie sa faca un fel de,, imputernicire,, pe numele unei persoane majore cu care călătorești.Altfel nu iti vor permite ieșirea din tara la punctul român de trecere a frontierei.