| CattanyMihai778 a întrebat:

Salut,mama si cu unchimiu(fratele mamei)nu au ajuns la o intelegere asupra mostenirii,unchiul locuieste la curte(unde are si locatia pe buletin) in casa si terenul care trebuie impartit. Treaba este: ca a facut modificari la casa (daramat doi pereti, largit) fara consimtamantul mamei, avea voie? Din moment ce nimeni nu-i propietar...

23 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca mostenitorii nu se inteleg mostenirea se poate face numai prin instanta de judecata, in urma unui proces. In asemenea cazuri pierd amandoi: cheltuieli in plus, timp pierdut degeaba si sentimente negative.
Daca numai unchiul locuia acolo atunci putea sa faca modificarile, nu era nevoie de acordul mamei.
In orice caz este bine ca procedura succesorala sa se faca in maximum 2 ani de la decesul celui mostenit, altfel mostenitorii vor trebui sa plateasca taxa de 1% pe valoarea bunurilor imobile (terenuri si constructii) din masa succesorala.

| CattanyMihai778 explică (pentru Ioandelasal):

Nu se poate o intelegere amiabila din pacate, unchimiu fiind violent, alcoolist si interzicandui mamei sa mai mearga acolo(desi are si ea dreptul fiind frati)ce vreau sa va intreb poate instanta sa-l oblige si pe el daca mama deschide proces ca sa plateasca cheltuielile de judecata?

| Ioandelasal a răspuns (pentru CattanyMihai778):

Da, cel care este vinovat si pierde procesul va fi obligat sa plateasca toate cheltuielile de judecata.

| CattanyMihai778 explică (pentru Ioandelasal):

Dar aicea nimeni nu este vinovat, este vorba de mostenire, deci va intreb din nou daca stiti:poate instanta sa-l oblige si pe el sa plateasca cheltuielile de judecate daca mama deschide proces adica"celtuielile de judecata sa se imparta in doua"?

| Ioandelasal a răspuns (pentru CattanyMihai778):

Unchiul tau este vinovat deoarece nu vrea sa faca procedura succesorala la notar, asa cum este normal.
Daca si mama ta este vinovata abia atunci cheltuielile de judecata se impart in mod egal.

| CattanyMihai778 explică (pentru Ioandelasal):

Asta inseamna ca notarul trebuie sa-mi dea ceva la mana ca mama sa arate instantei ca dansa s-a prezentat si el nu a venit? stiti cumva cum se numeste acel act?

| Ioandelasal a răspuns (pentru CattanyMihai778):

Da, asa este. Este vorba de o incheiere de trimitere in instanta. Notarul elibereaza un astfel de act atunci cand s-a deschis procedura succesorala si nu poate fi finalizata din cauza ca un mostenitor nu se prezinta sau nu este de acord cu procedura succesorala.

| CattanyMihai778 explică (pentru Ioandelasal):

Notarul ca sa se convinga ca el nu vine la notariat desi mama l-a sunat, chemat cum se procedeaza notarul:ii dau nr de tel sa-l sune? ii dau adresa ca sa-i trimita instintare acasa? sau cum?

| Ioandelasal a răspuns (pentru CattanyMihai778):

Notarul il va cita in scris sa se prezinte la procedura succesorala, asa ca mama ta trebuie sa-i indice si adresa.

| CattanyMihai778 explică (pentru Ioandelasal):

Va mai deranjez cu doua intrebari sper sa fie si ultimele:
spuneti mai sus ca putea sa aduca modificari la casa fiindca doar el locuieste acolo sau sa construiasca anexa etc fara consimtamantul mamei, cum putea el sa obtina(cred ca nu a obtinut, cum spun si colegi de sus @sadrian46 @ Bizon95 ): autorizatie de constructie, cadastru, proiect arhitectonic, el nefiind propietarul?
Si a doua intrebare: a trecut mai mult de 2 ani deci o sa platim cei 1% mai bine zis aprox.10 ani, in tot acesti ani el s-a folosit de roadele terenurilor intravilan si extravilan fara ca sa-i dea mamei nimic, poate aduce asta un plus la notariat sau nu are importanta?

| Ioandelasal a răspuns (pentru CattanyMihai778):

N-am de unde sti daca si cum a obtinut autorizatia de construire sau daca a obtinut-o.
Se pot lua in calcul si foloasele obtinute in ultimii 10 ani, bineinteles dupa ce se scad cheltuielile cu obtinerea acestora.

| CattanyMihai778 explică (pentru Ioandelasal):

Normal ca nu aveti de unde sti, intrebarea era mai precis:ar fi putut unchiul obtine autorizatie de daramare, constructie deci cadastru, proiect arhitectonic, el nefiind propietarul? fiindca ati spus anterior ca el locuind acolo pe buletin dar nefiind propietar putea face modificari...

| Ioandelasal a răspuns (pentru CattanyMihai778):

Nu putea obtine in mod legal, daca nu era proprietar, in primul rand, asupra terenului.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu avea voie. În plus, moștenirea se împarte în funcție de situația casei din cartea funciară.
Dacă casa se împarte la cei doi, după cartea funciară, acolo sunt un număr de camere. Dacă situația din teren este alta, cu alți perețil alt număr de camere, nu se mai poate face împărțirea după lege. Astfel, este nevoie de înscrierea în prealabil în cartea funciară a noii situații a casei, și doar apoi făcut procesul de moștenire.

| CattanyMihai778 explică (pentru sadrian46):

Buna seara, mama a fost in prealabil la un avocat pentru.o consultatie si avocatul i-ar fi spus referitor la succesiune: fiindca mama nu a cerut fratelui(care locuieste dar nu este propietar)timp de 6 luni partea ce i se cuvenea ar fi pierdut tot? ...aicea nu inteleg ori nu s-a exprimat mama bine la avocat ori avocatul nu a inteles, cum vine asta? fiindca o succesiune poate sa fie valabila si dupa doi ani doar ca se taxeaza in plus, poate ma lemuriti eu sincer nu am inteles...

| sadrian46 a răspuns (pentru CattanyMihai778):

O persoană din familie deschide procesul procedura de procesiune la un birou notarial. Se presupune că acest demers are o publicitate, un procedeu pe care nu îl cunosc. Astfel, ea nu fratelui trebuia să îi ceară, ci trebuia să înștiințeze acel notar în mod oficial de pretenția ei, și să aducă dovezi că este moștenitoare îndreptățită.
Dacă procesul de moștenire a fost încheiat în lipsa ei, fără ca ei să i se fi adus la cunoștiință asta, nu știu dacă el poate fi reluat și modificată decizia luată de notar. Astfel, acest aspect trebuie clarificat. Se mai întâmplă ca notarii să ia dcizii neconforme cu legea, iar asta se clarifică apoi prin proces civil ulterior.
Dacă fratele nu era propietar, nu avea cum să moștenească ce nu este a lui. Acel avocat trebuie schimbat, sau să mergi dta cu mama la un avocat, la un notar să vă clarificați.

| CattanyMihai778 explică (pentru sadrian46):

A fost mama azi la notar si la a programt-o impreuna cu unchiul pentru o zi, dar i-a spus mamei notarul ca daca mama nu a cerut timp de 6 luni dreptul la mostenire se considera ca a renuntat la mostenire, credeti-ma ca nu mai inteleg nimic, pai atuncea cum se mai poate dezbate o succesiune si dupa doi ani doar ca platesti o taxa in plus?

| sadrian46 a răspuns (pentru CattanyMihai778):

Dacă și notarul a spus așa, sunt sigur că a spus asta nu din buzunarul lui, ci s-a referit la legislația în vigoare, care este codul civil, partea referitoare la procedura de a intra în posesia unei moșteniri.
pai atuncea cum se mai poate dezbate o succesiune si dupa doi ani doar ca platesti o taxa in plus?
De unde știi asta? La ce situații se referă asta?
Codul civil referitor la moșteniri este postat online, îl poți citi și studia și dta.
https://e-juridic.manager.ro/......13931.html
Dacă soliciți informații pe Google, deschiderea procesului de succesiune, ai acolo foarte multe informații.

| CattanyMihai778 explică (pentru sadrian46):

Nu va contrazic, eu asa am auzit ca dupa doi ani se plateste o taxa de 1% in plus, deci intre cei doi frati a trecut mai mult de zece ani, paradoxul este ca si fratele mamei a fost acum doi ani la notar(am aflat intre timp) si notarul i-a spus ca sora este in viata(mama) si el nu poate deveni propietar deci nu la facut nici pe el notarul propietar...deci pana la urma urmei daca notarul, avocatul are dreptate si mama nu s-a prezentat timp de 6 ani deci i se considera ca a renuntat la avere atuncea de ce pe fratele mamei notarul nu-l poate face propietar ca mama e in viata(sora)?

| sadrian46 a răspuns (pentru CattanyMihai778):

Chiar nu știu ce să răspund la această situație complicată.
Așa am auzit, că la o moștenire, dacă nu se rezolvă cu notarul, poți deschide un proces prin judecătorie. Acolo la tribunal prezinți situația cu acte, dovezi și judecătorul decide.

| CattanyMihai778 explică (pentru sadrian46):

Uitati de exemplu pe acest site chiar de notariat:
https://www.calculatorvenituri.ro/......mpoziteaza
spune:
In ceea ce priveste impozitul catre stat, potrivit Codului Fiscal, in cazul in care succesiunea este dezbatuta in cel mult doi ani de la deces, mostenitorii sunt scutiti de impozit. Daca dezbaterea succesiunii se face dupa cei doi ani, mostenitorii datoreaza statului 1% din valoarea totala a masei succesorale, fie ca e vorba despre bunuri imobile sau mobile,
deci pe o parte daca nu suni"clopotelul" la notariat timp de 6 luni insemna dupa lege ca renunti la succesiune(mostenire) dar pe alta parte o succesiune o poti face si dupa ani de zile...paranormal cu legile
o sa vad ce o sa fac, va multumesc...

| sadrian46 a răspuns (pentru CattanyMihai778):

Sunt două aspecte. Începerea procesului de suucesiune. Cererea legală în care spui notarului sau judecătorului, ruda mea a murit, au am dreptul să îl mostenesc, îți cer, ție stat, să îl treci pe numele meu, bunurile rămase după el. Eu știu așa, că trebuie să faci asta în termen de un an după deces, ca să nu o faci peste 100 de ani. Deci eu știu de 1 an, notarul vostru zice de 6 luni. Nu știu ce e cu cele 6 luni, și de ce nu 1 an. Asta este deschiderea, pornirea începerea procesului, pretenția la succesiune, notificată către autorități. Apoi, procesul început, el poate să dureze mai mulți ani, în funcție de complexitatea cauzei, mărimea averii, mulțimea moștenitorilor, cum se ceartă între ei cu argumente legale. Aceasta este dezbaterea procesului, care poate dura și peste doi ani. Asta este altceva decât cererea de începere și anunțarea autorităților că vreau și eu, că și eu am dreptul, că și eu sunt urmaș sau rudă a persoanei care are dreptul la moștenire.

| Bizon95 a răspuns:

Cred sincer ca raspunsul corect la intrebarea asta e:
o sa va judecati mult si bine, cu recursuri si alte placeri
TOTUSI, hai sa iti dau un cui de cosciug

DACA a facut modificari (inclusiv daramat si largit, sunt tot "constructie" chiar daca doar a daramat) fara consimtamant, atunci IN MOD CATEGORIC nu s-a dus la cadastru si nici nu a obtinut autorizatie de constructie (care costa de iti vine acru, plus proiect arhitectonic si altele care costa si mai mult)
asa ca asta nu numai ca poti sa ii faci reclamatie, dar, te ajuta si la proces, invalidand faptul ca el a investit si a facut modificari si imbunatatiri la constructie