|

Salut. Mi-a fost spart contul de Instagram. Aveam mesaje cu o colega de clasa cum vorbeam despre 2 colegi de clasa (sunt intr-o relatie ambii) care ne-au facut mult rau si i-am mai vb de rau pe acolo laughing si baiatul ala mi-a spart contul de Instagram si cica vrea sa faca plangere la politie ca am scos vorbe despre el, etc. Mi-am sters contul acum cateva zile si politistului ii trebuie mesajele si i-a zis colegei mele de clasa cu care ma impac eu sa arate mesajele, dar ele sunt sterse demult si cica o va chema la politie daca nu arata. Are ce sa ne faca? Nu i-am vorbit la alti oameni, am vorbit ce am avut de vorbit doar cu prietena mea de clasa, atat.

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Nu spui ce varsta aveti.
Daca colegul care ti-a spart contul are peste 14 ani ii poti face plangere penala, conform Codului penal, citez:
"ART. 360.Accesul ilegal la un sistem informatic  
(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.  
  (2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date  informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
  (3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani."
In orice caz fapta voastra nu este infractiune, asa sa-i spuneti si politistului. Si pentru a avea acces la calculatoarele voastre politistul are nevoie de un mandat de perchezitie informatica, eliberat de un judecator, pentru motive intemeiate si nu o sa-l obtina pentru asemenea nimicuri. Voi nu trebuie sa dati nimic politistului, chiar ma mira ca a avut asemenea cerinte.

1 răspuns:
| a răspuns:

Sa ma crezi ca spargerea unui cont este infracțiune si as depune plângere la poliție. Cat despre mesaje, sunt personale si nu te poate obliga nimeni in situatia asta ca "ati scos vorbe" sa la arăți.
Daca polițistul v-am spus asta este penal, daca asa afirmă colegul i-aș spune sa faca precum guma.
Probabil va aveti cel mult 14 ani.