|

Salut prieteni!

Am si eu o problema cu fostul meu angajator.

Am lucrat 2 zile si nu mi-au convenit condițiile desigur ca nu am semnat nici un contract de munca si i-am cerut 600 de lei si am plecat fara sa îi zic. Desigur am muncit pentru cei 600 de lei si acum ma amenință ca va incepe actiune legală impotriva mea, eu nu am semnat nicăieri pentru cei 600 de lei, mi-a dat in mâna cash si ma tot amenință. I-am trimis o cerere de încheiere a lucrului si atât, va rog sa ma ajutați, nu stiu ce sa mai fac.

Apropo este vorba despre șantierul naval Tulcea, el zice ca mi-a făcut întrarea in șantier atât dar nu am semnat nici un contract.

Multumesc anticipat

17 răspunsuri:
| a răspuns:

Si cum vrei sa te ajutam noi? Tu trebuie sa te ajuti, desi ai gresit c-ai acceptat sa lucrezi la negru. Este adevarat ca a gresit mai mult angajatorul, asa ca este greu sa te dea in judecata, mai ales in conditiile in care ai primit banii fara a semna ceva.
Sigur ca, daca are martori, ar putea spune ca ti-a imprumutat suma respectiva. Atunci tu ar trebui sa dovedesti ca ai lucrat pentru acea suma, altfel ar trebui s-o restitui.

| explică (pentru Ioandelasal):

Nu am acceptat sa lucrez la negru, doar ca a întârziat contractul 2 zile asa mi-a zis urma mi-l dea sa il semnez dar eu oricum nu voriam sa ma stau asa ca i-am cerut 600 de lei ca un avans si dupa am plecat ca daca ii ziceam sa imi dea bani pe ce am muncit sigur nu imi dadea nimic si apropo imi dadea 7 euro la ora sunt sudor

| a răspuns (pentru UsernameSamsung):

Dacă ai semnat un contract, situația este alta. Dacă dta i-ai cerut ca avans, dta a treia zi trebuia să vii la lucru. Astfel dta ești în culpă. El avea nevoie ca dta să vii la lucru a treia zi, și în speranța că vei reveni, el a dat avansul din buzunarul lui, că banii de avans pentru o asemenea situație, banii firmei nu aveau cum să stea în buzunarul lui. Așa că cererea, dă-mi un avans, și neprezentarea dtale la muncă a treia zi, i-a produs lui o pagubă personală de 600 de lei. Dta dacă mai ai curajul să dai pe acolo, ai putea să ceri oficial firmei să te plătească firma oficial pe stat de plată, și apoi după ce îți iei banii, dreptul tău, să îi dai lui inapoi acel avans. Dar eu nu îl văd pe acel șef după ce i-ai făcut figura, cum mai trimite el o fișă de pontaj pentru 2 zile pentru tine.
Ce aș face eu? Aș restitui banii în primul rând, dar cu o semnătură din partea lui de restituire. Dacă nu faci asta, nu știi cum se poate complica situația. Apoi să vezi cum poți recupera banii de la firmă pe munca depusă.

| a răspuns:

"Seful" sa fie sanatos.
El avea obligatia legala sa incheie un contract de munca cu tine, dupa care sa faca instructajul general (8ore)+instructajul special a locului de munca (8ore), dupa care sa-ti dea de lucru. Pe toate actele ar trebui sa aiba si semnatura ta.
Neavand actele de mai sus (semnate si de tine) inseamna ca te-a platit din buzunarul lui propriu.
Acum n-are decat sa se scarpine in buzunar... big grin
Daca incepe "actiune legala" impotriva ta, va fi suficient sa ceri prezentarea semnaturilor tale pe actele de mai sus. Daca nu le are, se pooate alege cu o serie de amenzi si cheltuieli de judecate, care-l pot costa de peste 10 ori cat ti-a platit tie. Va fi suficient sa ai un avocat bunicel.

| explică (pentru Bula):

Iam trimis pe what's up o cerere de încheiere a lucrului atât dar nu i-am semnat nimic oare sa fie vreo problema ca i-am trimis cererea aia?

| a răspuns (pentru UsernameSamsung):

Nu cred sa mai ai ceva problema, daca s-au intamplat doar atatea.
Seful s-ar arde mai tare daca ingroasa problema.

| a răspuns:

Ai cerut mult pentru două zile lucrate, trebuia sa il lasi pe el sa i ti aprecieze munca si sa i ti dea cît considera el că meriti, nu sa te lăcomesti asa, si pînă la urmă ti a dat seful tau cei 600 lei pe care i ai cerut? Ca nu am inteles din ce ai scris tu.

| explică (pentru CristiDinBucuresti):

Da seful meu mi-a dat 600 de lei si am muncit pentru ei deoarece imi dădea 7 euro la ora ca sudor si acum vrea bani inapoi

| a răspuns:

N-are ce sa-ti faca. Daca te da in judecata trebuie sa spuna si ca are angajati la negru..si o sa-l doara amenda.

| a răspuns:

I-ai cerut așa, pur si simplu, 600 de lei, pentru două zile lucrate, iar angajatorul ți i-a dat cu atâta ușurință?
300 de lei/zi? Wow!
300 de lei x 31 de zile= 9300 de lei/lunar

Și Florin Salam ar fi invidios pe tine!hee hee

| explică (pentru floresdemayo):

Da primeam 7 euro la ora sunt sudor argon

| a răspuns:

Dacă nu ai semnat nici un contract, el este înafara legii. Ce înseamnă intrarea în șantier? Nici banii dați în mână fără un act nu sunt în regulă. Îi dă cineva bani pe mână să plătească muncitorii așa cum te-a plătit pe tine fără acte? Acolo se petrec lucruri dubioase. Te amenință că te dă în judecată, pentru ce? Să te dea în judecată, el trebuie să facă un început de proces din partea șantirului cu un referat al lui. Dar la proces el trebuie să prezinte dovezi. Ai lucrat, ai lucrat, ilegal, neangajat, el a călcat legea. Ce să ceară de la tine oficial, ce prejudiciu ai produs intreprinderii sau lui. Apoi trebuie să se prezinte la proces, pierdere de timp. Mai mare daraua ca ocaua. Te amenință ca să te sperie. Ce îți cerere să faci? Să îi dai banii inapoi? Ai muncit pentru ei. Ți i-a dat cu martori cu semnătură? Nu.

| explică (pentru sadrian46):

Martori da dar nici o semnătura si da am. Muncit pentru ei

| a răspuns:

Cat timp nu are un contract, sau macar o semnatura de primire, nu are ce sa iti faca
daca te da in judecata are alte 2 probleme, 1. NU ARE CONTRACT, deci ai muncit la negru, si o sa plateasca cel putin o amenda mai mare decat aia 600 lei, 2. avocatul, timbre si alte tampenii de asemenea costa mai mult de 600lei

| a răspuns:

Tot sa gasesti angajatori asa buni.
Doua zile lucrate pentru 600 lei.

| a răspuns:

Mi se pare poveste cusuta cu ata alba. Cine iti da tie bani fara sa muncesti inainte? Iar pentru avans din salariu trebuie sa ai minim o luna sau doua muncite in firma. Iar in lipsa unui contract incheiat poate el sa faca cata gargara doreste.

| a răspuns:

Nu are cum sa dovedeasca faptul ca ti-a dat 600lei ( ca presupun ca nu ti-a taiat chitanta) si nici nu s-ar risca sa mearga la politie stiindu-se cu musca pe caciula ca te-a angajat la negru. Spune-i si lui lucrurile astea. Sau propune-i tu sa mergeti impreuna la politie si vezi cum reactioneazalaughing