|

Salut TPU, am mai multe intrebari legate de drepturile de autor:1. Se presupune ca fac o ilustratie digitala, sunt nevoit sa o inregistrez undeva pentru a dovedi ca este creata de mine si sa am drepturi asupra ei si daca da, care este procesul?2. Daca cineva preia ilustratia si o altereaza intr-un mod care nu este reprezentativ creatiei mele initiale dar se vede ochiometric ca este aproximativ aceeasi ilustratie, am vreo modalitate de atac legal sau nu este nimic ce pot face?

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Nu, nu exista un proces de inregistrare, dar exista serviciul numit "plicul cu idei" de la OSIM care certifica data la care a fost depusa. Acest serviciu nu prea renteaza daca produci mii de imagini.

Cai de atac legal: depinde cine din ce tara ti-o modifica, daca poti angaja avocat in tara respectiva. Chiar daca ai castiga procesul in drept civil (care poate dura patru-cinci ani) iar respectivul nu are de unde plati, te alegi cu banii dati pe avocat (iesi in pierdere).

Exista anumite firme de avocati care traiesc din a da in judecata pe cei care incalca drepturile de autor. Poti contacta o astfel de firma, iar ei primesc un procentaj din daunele platite. Atentie ca astia isi aleg cazurile pe care le pot castiga si din care pot iesi bani, nu se agita sa dea orice elev de liceu in judecata.

1 răspuns:
| a răspuns:

Orice creatie se semneaza. Semnatura este dovada creatiei tale.
In internet, aproape orice site unde urci o creatie are optiunea de copiere a imeaginii sau de descarcare. Logic, oricine poate copia sau descarca imaginea, fapt pentru care nu raspunde in niciun fel.
Daca tu postezi creatia ta pe Facebook iar altcineva o descarca si o modifica...este creatia lui. Legea spune ca un text sau imagien preluata prin copiere si modificata, este creatia lui. Iti dau un exemplu un text pe care l-am scris si uract in site-ul meu. Cineva l-a preluat prin copiere, a modificat ici colo cateva cuvinte si l-a postat in site-ul lui. La o examinare ceruta de mine, s-a dovedit ca nu era, leit, textul meu. Si ca doar ideea era aceeasi. Asta e!