| BadoiuStefann a întrebat:

in cat timp se poate depune o declarație pentru amenintare?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu declaratie ci plangere penala prealabila trebuie sa depui, in termen de maximum 3 luni de la data cand ai fost amenintat, conform Codului de procedura penala, citez:
"ART. 295.Plângerea prealabilă
  (1) Punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere.
  (2) Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii.
  (3) Dispoziţiile art. 289 alin. (1)-(6) şi (8) se aplică în mod corespunzător.
  ART. 296. Termenul de introducere a plângerii prealabile
  (1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.
  (2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când reprezentantul său legal a aflat despre săvârşirea faptei.
  (3) În cazul în care făptuitorul este reprezentantul legal al persoanelor prevăzute la alin. (2), termenul de 3 luni curge de la data numirii unui nou reprezentant legal.
(4) Plângerea prealabilă greşit îndreptată se consideră valabilă, dacă a fost introdusă în termen la organul judiciar necompetent.
  (5) Plângerea prealabilă greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.
  ART. 297. Obligaţiile organului de urmărire penală în procedura plângerii prealabile
  (1) La primirea plângerii prealabile, organul de urmărire penală verifică dacă aceasta îndeplineşte condiţiile de formă şi dacă a fost depusă în termenul prevăzut de lege. În cazul în care constată că este tardivă, organul de cercetare penală înaintează procurorului actele încheiate împreună cu propunerea de clasare.
  (2) Dacă într-o cauză în care s-au făcut acte de urmărire penală se constată că este necesară plângerea prealabilă, organul de urmărire penală cheamă persoana vătămată şi o întreabă dacă înţelege să facă plângere. În caz afirmativ, organul de urmărire penală continuă cercetarea. În caz contrar, înaintează procurorului actele încheiate şi propunerea de clasare."

2 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

De preferat in aceeasi zi sau cat mai repede, din momentul cand ai primit amenintarea, ca in caz de patesti ceva, politia sa fie deja instiintata sis a demareze investigatiile, sau sa apuce sa-i puna aceluia interdicie, inainte sa te atace.

| sierra1 a răspuns:

"se poate depune o declarație pentru amenintare"

la poliție?