| Tavi466 a întrebat:

lucrez undeva de aproximativ 11 luni si intentionez sa demisionez in viitorul apropiat pentru a m apuca de niste studii si sa nu mai lucrez cateva luni, ce demers ar trebui sa fac pentru un somaj? trebuie sa am 12 luni la acel job presumun.dar cum anume trebuie sa procedez? ce suma voi primi lunar si cate luni?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In caz de demisie nu primesti indemnizatie de somaj, indiferent cat timp ai lucrat.
Doar daca desfacerea contractului individual de munca nu este din vina ta vei primi indemnizatia de somaj, daca indeplinesti conditia de stagiu de cotizare, respectiv cel putin 1 an lucrat.
Pentru 1 an lucrat perioada de somaj este de 6 luni si indemnizatia de somaj este de 75% din ISR, in acest an ISR este de 500 lei asa ca ai primi 375 lei.
Conform Legii nr.76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, perioada şi suma indemnizaţiei de şomaj sunt în funcţie de perioada de cotizare şi de media salariului brut pe ultimele 12 luni de cotizare, citez:
„ART.39.(1)Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a)6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b)9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c)12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2)Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a)75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b)suma prevăzută la lit.a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3)Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a)3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b)5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c)7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d)10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani."

0 răspunsuri: