|

Salut, TPU! Rog si eu pe cineva care știe și vrea să mă ajute răspunzându-mi: Curând fac 18 ani și îmi expiră cartea de identitate și nu știu dacă o pot preschimba în Bacău, orașul în care stau doar,, clandestin", adică nu am domiciliu în acest oraș. Domiciliul meu e în altă localitate a cărei județ e tot orașul menționat mai sus. La 14 ani am făcut cartea de identitate într-o localitate de lângă localitatea unde am domiciliu și acum mi-ar veni mai ușor să preschimb C.I aici în Bacău. Trebuie neapărat să mă prezint la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor din localitatea unde inițial mi-am făcut cartea de identitate? Dau fundă.

5 răspunsuri:
| a răspuns:

Domiciliul iti poti face in orice localitate unde ai o proprietate imobiliara (casa) sau cineva te primeste in domiciliul (proprietatea) a lui /ei.
Pentru asta trebuie sa se prezinte personal la Evidenta Populatiei proprietarul, impreuna cu tine si cu actele de dovada al proprietatii.

| a răspuns:

Te duci la Evidenta Populatiei in orasul resedinta de judet. Judetul in care locuiesti.

| a răspuns:

Poti sa-ti faci buletin in Bacau, daca te ia cineva in spatiul de locuit al propietatii lui/ei.
Poate fii chiar un prieten, sau daca stai cu chirie pe undeva, poti aduce contractul de inchiriere cu tine, in original si copie.

Daca te ia cineva in spatiul lui, acea persoana trebuie sa mearga cu tine la Politie, sectia evidenta Populatiei si sa completeze un formular, prin care accepta sa te ia in spatiul si la adresa lui.
Persoana respectiva trebuie sa aiba cu el/ea: buletinul si ACTUL DE PROPIETATE al casei, unde este el/ea propietar.

Tu mai ai nevoie de:
- Certificatul de nastere - in original si copie xeroxata
- buletinul vechi
- taxa de timbru pentru cartea noua de identitate, se plateste la ANAF, sau orice centru unde se platesc taxele locale, fiind in jur de 7 lei.

| a răspuns:

Buletinul ti-l faci acolo unde ai domiciliu. Daca te ia cineva in spatiu in Bacau, il faci in Bacau. Daca te ia cineva in spatiu pe luna, pe luna ti-l faci.

| a răspuns:

Cred ca ceilalti au inteles gresit.
Schimbi CI la centrul la care este arondata localitatea ta. Daca este arondata la Bacau, poti sa o schimbi acolo. Dar poti sa treci pe la ei sa ii intrebi. Nu te costa nimic.
Insa daca e vorba si de stabilirea domiciliului in Bacau, raspunsurile de mai sus sunt bune.