|

Salut TPU! Vreau sa imi cumpar un spray autoaparare. Este legal sa detin un astfel de spray sau trebuie sa il declar politiei? Il pot folosi daca sunt agresat de cineva? Dau funda

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Este legal sa detii un asemenea spray si sa-l folosesti in legitima aparare, dar nu este legal sa-l porti in anumite locuri sau la anumite evenimente si nici sa-l folosesti fara drept, asemenea incalcari constituie infractiune, conform Codului penal, citez:
"  ART.372. Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase  
  (1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:
a) cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;  
b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;  
c) substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.  
  (2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă."
Nu trebuie sa-l declari nicaieri.

| explică (pentru Ioandelasal):

Imi poti spune te rog de unde pot obtine DREPTUL de a purta? Sau daca ma controleaza politia pe strada si am la mine spray-ul risc sa fac inchisoare sau sa imi dea amenda?

| a răspuns (pentru ionutvasille):

Dreptul de a-l purta se obtine doar daca esti angajat in anumite munci, de ex. paznic, bodyguard, etc si este doar pentru locul de munca.

2 răspunsuri: