| Nume6 a întrebat:

Cine o are cu asa ceva, il rog sa raspunda. Ofer si funda. Deci. Daca mai multi copii au dreptul pe un loc de pamant, titularul de drept al acelui loc a murit(parintele), cum face copilul care deja locuieste pe acest loc de multi ani deja sa devina proprietar? Stiu ca exista taxa de succesiune dar nu stiu exact ce este si cum se obtine aceasta, stiu ca trebuie si ca acest copil care locuieste acolo sa isi despagubeasca ceilalti frati. De unde trebuie sa ii despagubeasca? Trebuie sa le dea jumate din acest pamant celorlalti frati?
Si as mai avea o intrebare. Pe acest loc se afla o casa ceea ce e evident inca de la prima intrebare, iar aceasta casa nu are nici cadrastru sau proiect de casa.......Cum se fac aceste acte de proiect? E mult de umblat pentru proiect de casa si succesiune? Va multumesc

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Dupa moartea unui parinte sunt mostenitori copiii acestuia si sotul supravietuitor.
Sotul supravietuitor mosteneste cota parte de 1/4 din masa succesorala iar copiii restul de 3/4, acesta se imparte in mod egal fiecaruia. Daca nu exista sot supravietuitor atunci copiii mostenesc intreaga masa succesorala, la fel o impart in mod egal.
Pentru ca un copil sa obtina si partile celorlalti copii va trebui sa cumpere partea acestora, de la fiecare in parte, dupa ce se va face procedura succesorala si fiecare va primi certificat de mostenitor. De asemenea poate deveni proprietar si prin donatii de la ceilalti frati/surori.
Masa succesorala se compune din bunurile proprietate exclusiva a defunctului (detinute inainte de casatorie, primite prin mostenire sau donatii exclusive) si o parte din bunurile comune obtinute pe durata casatoriei, de regula in cota parte de 1/2 din acestea.
Pentru casa neintabulata va trebui sa faca acte pentru intabulare, adresandu-se primariei localitatii.
Nu trebuie sa umbli mult daca te adresezi unei firme care se ocupa cu intabularea.
Nici pentru succesiune nu trebuie sa umbli mult, depui doar cerere la un notar public, aflat in circumscriptia judecatoriei ultimului domiciliu al defunctului si depunand actele pe care ti le va indica notarul.
Taxa notariala pentru succesiune depinde de valoarea masei succesorale si este mai mica decat in cazul actelor juridice intre vii (donatie, vanzare-cumparare, etc), o afli tot de la notar.

| Nume6 explică (pentru Ioandelasal):

Va multumesc frumos pentru raspunsul atat de explicit happy
Ambii soti au murit. Copiii nu se inteleg, ce e de facut in aceasta situatie ca sa nu mai imparta notarul pamantul la toti fratii, si ca copilul care deja locuieste acolo sa le dea bani fratilor, sa ii despagubeasca, iar valoarea banilor sa fie cat valoarea partii de pamant a fiecaruia? Adica fiecare primeste babi cat valoarea partii lui din pamant care i se cuvine
.

Copii celui decedat au si ei alti copii la randul lor trebuie sa primeasca si ăștia ceva? Sunt chemati si ei la semnat? Au si ei un cuvant de spus? Se poate ajunge la proces daca copiii celui decedat nu se inteleg? Cine hotaraste daca are loc procesul? Notarul sau vreunul din copiii? Off sunt multe de spus
Dar cel mai important e daca poate copilul care deja traieste in acea casa sa ramana cu ea si sa isi despagubeasca fratii cu care nu se intelege fara sa le dea ceva pamant.
Poate sa fie dat copilul care trăieste afara de acolo? Mai era un zvon că cică daca unu din copii nu da semnatura, copilul acela daca vrea sa isi insuseasca locul nu poate, trebuie toti sa dea semnatura.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Nume6):

Daca mostenitorii nu se inteleg notarul public va da o incheiere de trimitere la judecata si instanta va hotari tot in functie de cotele legale, astfel ca sunt doar dezavantaje, respectiv alti bani cheltuiti aiurea si sentimente negative intre mostenitori.
Ti-am spus in primul raspuns cum se poate proceda.
De regula copiii mostenitorilor nu au nici un drept la mostenire, copii celui decedat sunt mostenitori din clasa I si inlatura de la mostenire celelalte clase de mostenitori. Ca exceptie vin la mostenire copiii mostenitorului decedat dupa defunctul mostenit, ceea ce nu este cazul in situatia expusa.

| Nume6 explică (pentru Ioandelasal):

Se zvonea sa se dea lege cine plateste 30 de ani impozit la o casa, sa ramana cu acea casa, si sa se stabileasca automat ca ceilalti mostenitori renunta la acea casa

| Ioandelasal a răspuns (pentru Nume6):

Nu este adevarat, nu exista o asemenea lege.
Conform Codului civil renuntarea la mostenire trebuie sa fie expresa, printr-o declaratie data in fata unui notar public si autentificata de acesta.

| Nume6 explică (pentru Ioandelasal):

Va multumesc frumos pentru toate raspunsurile! Cu siguranta vor fi de folos pentru foarte multi oameni, care nu stiu care e faza, ce si cum.

6 răspunsuri:
| Felys a răspuns:

Mergeti la notar si acolo o sa va indrume cu succesiunea si cadastrul cat priveste impartirea proprietatii tine de cum va intelegeti intre voi.Depilda dsca ceilalti nu au pretentii va pot ceda fiecare partea lor gratuit insa daca isi vor partea va trebui sa ii despagubiti fie financiar fie lotizat terenul