| Frieza a întrebat:

Salutare, ieri am gasit pe jos in parc un telefon este un Huawei P smart 2019, apoi incepeam sa intreb pe oameni din parc al cui e telefonul si ei nu stiau.

Asa ca am adus telefonul la mine acasa si nu stiu ce sa fac sa-l pastrez sau sa-l caut pe cel care a pierdut telefonul, voi ce ati face?

Răspuns Câştigător
| Invictusman a răspuns:

Da un reset factory man și păstrează-l, faptul ca ai întrebat unele persoane a cui e telefonul denota ca ești o persoana cinstita și corecta.
Eu zic sa îl păstrezi tu, oricum aveai nevoie de telefon asa ca Dumnezeu a făcut în asa fel sa îl găsești tu, și sa îl folosești fără nici o remușcare.

| Frieza explică (pentru Invictusman):

Asa o sa fac, ce mi se poate intampla daca ii dau un reset.

| Invictusman a răspuns (pentru Frieza):

Absolut nimic. Arunci cartela sau ce avea, ii dai un reset factory și aia e.

Dacă o sa plec la soră-mea și o sa rămân acolo la ea o sa îți trimit eu bani sa îți cumperi un Samsung s8 sau s9 la secound, îți promit acest lucru dar depinde de mine dacă voi mai avea puterea sa lupt în continuare având în vedere ca nu mai am părinți și dacă o sa ma înțeleg cu soră-mea ca ultima oara nu ne-am prea înțeles bine.
O sa vina sa îmi facă buletinul și dacă ma va lua la ea în maxim 5-6 luni te voi ajuta eu sa îți iei un s9 ca e 250 de euro la secound.
Mi sa făcut de multe ori mila când am văzut ca ai nevoie de telefon și fratele tău nu vrea sa te ajute.
Sper sa îmi revin din depresie sa nu fac vreo prostie și o sa încerc sa te ajut dacă fratele tău nu vrea.

| darrio2007 a răspuns (pentru Invictusman):

Gresit. Legea spune ca orice lucru gasit se preda la Politie. Nu mai raspunde aiurea.

| Invictusman a răspuns (pentru darrio2007):

La găsit nu e furt. Mulți nu le predeaza la politie, am spus sa sune proprietarul, contacte din telefon, lasă tu politia, poate nici ei nu da de proprietar dacă nu sunt contacte sau nu are cartela numai vorbi tu prostii aici.

| darrio2007 a răspuns (pentru Invictusman):

Art. 243
Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor

(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.
Ia vezi ce scrie aici, mai inteligenta!

| Invictusman a răspuns (pentru darrio2007):

Fără copy & Paste vad ca nu se poate pe TPU, ai inteligenta 0.
Lasă frate sa sune nr din agenda dacă sunt, nr proprietarului și dacă nu e nici un nr de contact sau de pe cartela sa îl păstreze, dacă are nr ceva pe acolo sa sune evident, sa anunțe.
Lasă tu legea, când ești tu furat de Țigani sau Romani nu îți mai da nimeni nimic și nici politia nu face nimic, se duce sa amendeze babele bătrâne și amărâte în loc sa ii închidă pe ăștia ce șutează portofele din tramvai, politia se face de multe ori ca ploua, mai taci tu cu politia ta de rahat Romana.
Sa facă băiatul ce simte, el va răspunde dacă simte sa îl ducă la politie sau sa sune nr de telefon salvate în telefon sau pe cartela, sau sa îl păstreze ca la gasit, el are discernământ asa ca el ia decizia.

| darrio2007 a răspuns (pentru Invictusman):

Nu te lega de inteligenta mea, ca oricum este mai mare decat a ta. Chiar daca este 0, asa cum spui. Daca am facut copy-paste o va sterge administratorul. Era pentru tine, ca sa nu te mai contrazici degeaba. Desi puteai gasi si tu aceasta lege, inainte sa te contrazici cu mine.

| Invictusman a răspuns (pentru darrio2007):

Dacă era mai mare nu dădeai copy & Paste, spre cunoștințele tale nu le șterge, mulți dau răspunsuri copy&paste pe aici.
Stergete la fund stimate cu politia ta Romana.
La găsit, nu găsește nimic în tel sa anunțe proprietarul sau cunoștințe sa fie sănătos, el daca vrea îl duce dacă nu suporta consecințele.
Dar politia la mine nu face nimic în legătură cu hoții se leagă de babe amărâte mai degrabă decât de hoții de tramvai care ii vezi zilnic la sutit portofele, bișnițarii din nou nimeni nu are treaba cu ei.
Sa îl ducă dacs vrea la politie dar dacă vrea îl poate păstra ca nu e furt, la găsit. Politia nu va găsi proprietarul dacă în telefonul respectiv nu exista nici un contact, ți am explicat ca la prosti vad ca nu înțelegi. Dacă nu găsește proprietarul politia va păstra telefonul asa ca rămâne și proprietarul cu buza umflata și băiatul ce o pus întrebarea.
De aia am zis dacă nu e nimic pe telefon sa îl păstreze, băiatul e amarat, are handicap se roagă la fetele lui de ani de zile sa ii ia un telefon și nici nu îl baga în seama.
Ăștia nu îl angajează ca are handicap fizic. Eu ii răspund lui sa facă ce simte.

| darrio2007 a răspuns (pentru Invictusman):

Esti tipic pentru tineretul de azi care crede ca totul li se cuvine. Gasit sau furat.
Păcat!
Vei gandi altfel peste vreo cativa ani. Aici ma opresc, nu am cu cine vorbi.
Hai, pa, baiete!

| Invictusman a răspuns (pentru darrio2007):

Stimate ști când o sa îți dai seama ce inepție de răspuns ai dat?
Când bunicata ta se plimba prin tramvaie și săraca trăiește de pe o zi pe alta și Țiganii sau Romanii ca și Romanii fura, ii va fura bunici tale toată pensia și va muri cu zilele, și ghici ce? Hoții ca de fiecare data scăpa basma curata ca deh nu au existat dovezi, dar martorii oculari naibii nu sunt dovezi laughing (ii protejează pe unii) efectiv politia se preface ca ploua, țiganii scăpa de fiecare data basma curata.
Apreciez ca ești cinstit, asa trebuie sa fim toți, dar repet politia nu poate face nimic dacă în telefonul respectiv nu are proprietarul aplicații deschise sau numere de telefon în agenda sau pe cartela.
Telefonul va rămâne la politie căci proprietarul nu va fi găsit ști de de deșteptule? Ca de multe ori ăștia nu face nimic pentru fapte serioase darmite pentru un telefon de 300 de el. Nu va putea da de proprietar nicicum.
De aia l-am rugat frumos dacă pe telefon e vreo aplicație sau număr de telefon sa sune.
Cel mai mult am apreciat răspunsul domnului ioandelasal care nu da copy-paste chiar cunoaște legile, din semn de respect pentru acest domn o sa îl rog eu pe user sa îl predea la politie mâine dimineață, dar băiatul poate face ca el nu ca noi înțelegi? Noi nu îl putem obliga sa îl ducă la politie, eu îl rog sa îl ducă și sa nu se bucure pentru 350 de lei.

D-ul la politie mâine te rog man, Dă-l în colo de telefon... Sa speram ca nu o pățit ceva proprietarul ca unii sunt și uciși pe lângă ce sunt jefuiți.

66 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este bine sa predai telefonul la politie, altfel ai putea fi invinuita si urmarita penal pentru infractiunea de insusire a bunului gasit, conform Codului penal, citez:
"ART. 243. Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor  
  (1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
  (3) Împăcarea înlătură răspunderea penală." 

| darrio2007 a răspuns:

Trebuia sa il duci la o sectie de Politie din apropiere, ca sa fii cinstit.

| darrio2007 a răspuns:

P.S. Puteai suna la un numar des folosit de pe acel telefon si spuneai persoanei ca ai gasit acel telefon. Persoana respectiva stia al cui este. Am patit si eu la fel si a venit omul si i l-am dat.

| EyesClosed a răspuns:

Eu daca as fi găsit telefonul și avea cod sau parolă i-aș fi dat factory reset din butoanele laterale, apoi intram in agenda și căutam persoane cu care bănuiam că acea persoana vorbește frecvent gen mama, tata, frate apoi sunam o persoana și le ziceam că am găsit telefonul si vreau să-l înapoiez. Telefonul ăla este ieftinache, deci persoana care l-a pierdut nu este bogata încât să nu-i pară rău de obiect + că poate avea în el numere de telefon și fotografii de care ar avea nevoie, așa că cel mai bine este sa faci ce ți-am zis eu, daca te bucuri pentru telefonul ăla și îl păstrezi poate apare karma cândva la tine și pierzi și tu ceva sau pățești ceva mai nasol happy

| EyesClosed a răspuns (pentru EyesClosed):

Oricum, în parc sunt camere de luat vederi pentru că e spatiu public și se pot întâmpla chestii nasoale pe acolo. Daca persoana aia merge la poliție și zice că a pierdut telefonul cel mai probabil ei se vor uita pe camere și te vor vedea, deci te faci și de râs și riști și ce a zis Ioan, plus că nu cred că ai vrea sa dai nas in nas cu persoana care îl caută.

| Frieza explică (pentru EyesClosed):

Din fericire pentru mine, parcul nu avea camere de luat vederi si in plus am intrebat oameni din parc al cui e telefonul si nu stiau nimeni.
Asa ca cel care a pierdut telefonul sa fie sanatos si data viitoare sa fie mai atent.

| EyesClosed a răspuns (pentru Frieza):

Daca tu crezi că așa e bine e treaba ta ce faci.

| darrio2007 a răspuns (pentru Frieza):

Din fericire pentru tine? Esti imatur(ă).

| wildthing a răspuns:

Ma surprinde ca inca nu te-a apelat cel care l-a pierdut. De obicei asta e primul lucru pe care-l faci cand iti pierzi telefonul, suni ca sa vorbesti cu cel care eventual l-a gasit. Daca nu te-a sunat, poate i s-a intamplat ceva posesorului. Eu zic sa nu te bucuri de bunul altuia si sa incerci sa-l restitui posesorului sau cuiva apropiat lui. Poate omul ala a avut pe el informatii pe care le-ar vrea inapoi, poate familia lui ar vrea sa aiba ceva ce e pe telefonul ala in caz ca lui i s-a intamplat ceva. Fii baiat de treaba si restituie telefonul.

| Jassmina a răspuns:

De ce nu l-ai dus la primul post de Politie?
Daca a fost folosit intr-o talharie sau actiune terorista?
Nu-l deschide!
Du-l la Politie imediat si da declaratie ca l-ai gasit si unde anume.

| BursucDinCluj a răspuns (pentru Jassmina):

Hai ca atac terorist daca e.Eu zic sa mai lasi serialele si vezi realitatea. In Romania nu s-a mai intamplat un atac terorist de ani. Daca inca posesorul nu l-a sunat ins ca nu are nimic daca l.pastreaza

| Invictusman a răspuns (pentru BursucDinCluj):

E paranoia ioneasca, numai ea putea da un astfel de răspuns.

| BursucDinCluj a răspuns (pentru Invictusman):

Adevarat nu stiu cum primeste atatea rasp bune imd zice ca ii telefonul unui extraterestru sau mai stiu eu ce

| Invictusman a răspuns (pentru BursucDinCluj):

Te refer la voturi probabil... Unii naivi ii mai apreciază răspunsurile inepte.

| BursucDinCluj a răspuns (pentru Invictusman):

Tru acum o sa vina cu un copy paste din legea lui peste ca sa demonstreze ca are dreptate etc Urat

| Jassmina a răspuns (pentru BursucDinCluj):

Doar in capusorul tau este ok sa pastrezi ceva ce ai gasit.
Dar in realitate este bine sa-l duci la politie, ca nu stii ce furt calificat, s-a produs cu el, sau ce amenintari cu moartea.
Nu-i vorba de filme aici ci de realitate, ca nu toti suntem copilasi si nu toti bagam in buzunar tot ce gasim sau sutim.

| darrio2007 a răspuns (pentru Jassmina):

Ăstia sunt genul care le dau mamele lor cate 10 lei pe zi si le cumpara telefon atunci cand trec clasa.

| Jassmina a răspuns (pentru darrio2007):

Asa este! De aceea ajung "repetenti" in viata...cu atata premiere pentru nimicuri, ca nu mai fac diferenta intre ce-i bine si ce nu-i.

| mihai69 a răspuns:

Legea te obligă să restitui banii sau bunurile găsite.
Dacă cel ce l-a pierdut are o aplicație de găsire a telefonului pierdut, ai pus-o! o să ai dosar penal.

| Frieza explică (pentru mihai69):

Si daca ii dau un factory reset mai ma gaseste?

| mihai69 a răspuns (pentru Frieza):

Da, ta poate găsi. Telefonul are un cod (IMEI) care nu se schimbă indiferent ce-i faci tu telefonului.

| Jassmina a răspuns (pentru Frieza):

Da, te poate gasi dupa adresa unica de IMEI daca o activeaza si Politia o supravegheaza atunci acnd este implicat acel telefon in activitati ilegale.
Fiecare telefon cand este activ are acest cod unic IMEI care apare imediat in sistemul telefonic din centrala unde functioenaza.
https://play.google.com/......ps/details

| anonimg a răspuns:

Este rau cand pierzi un lucru si nu ti-l mai da nimeni inapoi:
https://www.tpu.ro/......-5-minute/

https://youtu.be/VtctgEsjCJ4?t=697

| GabiDumitrescu a răspuns:

Ba, ma lasi? Tu chiar vrei sa primesti validare pentru ca esti magar? Daca vrei sa il dai inapoi, iei si il tii cateva zile, raspunzi cui suna si ceri detalii despre proprietar. P.S. L-as da inapoi pentru ca asta as prefera sa patesc si eu daca cumva l-as zapaci pe undeva pe al meu.

| Fatamuntilor a răspuns:

Ai premiat un raspuns care nu iti face cinste!
E fapta penala.

https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-243
Mai ai timp sa predai obiectul la politie.
ce as fi facut?
Nu m -as fi atins de acel telefon,

| DemonLord a răspuns:

Du-l la amanet, vinde-lhee hee

| Invictusman a răspuns (pentru DemonLord):

150 de lei ia pe el, mai bine îl returnează proprietarului sau îl păstrează el.
Ăștia sunt cămătari cu acte de la amanet.

| Emma30555 a răspuns:

Ar fi frumos sa dai telefonul înapoi, dacă îl ți deschis cu siguranță cineva va suna pe acel număr și va fi simplu sa găsești posesorul.

| Invictusman a răspuns:

Acum numai trebuie sa te rogi la fratele tău sa îți trimită telefon, soarta ți-o oferit unul gratis având în vedere ca aveai nevoie de un telefon nou.
Asa li se întâmplă celor cu suflet bun, îl meriți și profita de aceasta ocazie norocoasa, păstrează-l.

| Invictusman a răspuns:

Dacă sunt numere în agenda sau pe cartela man te rog eu frumos sa suni, las ca nu o sa te îmbogățești cu un telefon de 350 de lei, roagă-te sa scap de depresie ca o sa te ajut eu personal, ăștia nu știu ce viata grea ai tu din cauza handicapului ca te marginalizeaza lumea la angajare, ca nu te angajează, asa ai relatat tu, eu îți cunosc foarte bine întrebările și știu a frate tău nu vrea sa te ajute cu un telefon deși de ani e zile i te rogi sa te ajute.
Userii au dreptate trebuie sa îl returnezi dar numai dacă găsești numere, în telefon sau în cartela.
Dă-l în colo ca costa 350 de lei un telefon de ala nu te îmbogățești. Cine știe ce o fi pățit omul respectiv.
Sa vezi la mine ce se fura și nimeni nu face nimic, fura țiganii de nu ai văzut asa ceva nici în filme.
Tu ești fan Barcelona te știu foarte bine ca user.
Te contrai mereu cu drimmero la întrebările mele de nu se mai termina "scandalul"

| Invictusman a răspuns:

Da nu te-o apelat nimeni?
Ai închis telefonul ce ai făcut?hee hee
Vezi poate are aplicații pe telefon gen messengerul, watsapp, Facebook și anunți acolo oamenii ca ai găsit telefonul pierdut proprietarului.
Sunt nervos ca nu am bani sa te ajut cu un telefon naibii, știu ca îți dorești mult de tot un telefon nou și nu ai posibilitatea sa îți iei. De asta am ținut cu tine ca știu prin ce treci și cât de mult îți dorești un telefon, de multe ori mi se făcea mila când vedeam ca te rugi la fratele tău de atât amar de timp, ca ți-o promis și nu s-a ținut de promisiune.

Degeaba se iau unii de mine, eu am empatie ca știu ca toată viata o sa le tragi din cauza problemei tale grave.

Am depresie de foarte mulți ani și știu ce înseamnă suferința mai bine ca oricine.
Ai răbdare cateva luni ca o sa încerc eu sa te ajut dacă ma ia soră-mea la ea.
Sunt într-adevăr Romani cinstiți, dar sunt și Romani ce fura ca Țiganii, altii nici nu puneau întrebarea xdadeau resetare și aia era.

| Frieza explică (pentru Invictusman):

Stai linistit, de maine o să îl duc la poliție și le spun ca am gasit-o jos in parc. Am vorbit si cu fratele meu din Anglia si mi-a spus că o să mă ajute el sa imi iau un telefon nou.

| Invictusman a răspuns (pentru Frieza):

Bravo man! Sper de data asta sa se tine de cuvânt, ca ești un băiat bun și sufletist.
Dacă nu erai un băiat bun ți se rupea numai puneai întrebarea, dădeai resetare și aia era.
Dacă nu îți ia fratele tău îți iau eu, dacă mai apuc evident, depresia mea întrece orice suferință, de aia eu înțeleg prin ce treci și ce viata ai.
Eu aveam de toate pana acum o luna și tot rău ma simțeam din cauza depresiei, acum sunt sărac cum eram inițial și știu prin ce treci.

De obicei eu sunt corect dar te cunosc bine, știu ca îți doreai extraordinar de mult un telefon și nu îl obțineau nicicum.

| mastadont a răspuns:

Mai bine fă o faptă bună și dă-l înapoi, poate cel care la pierdut e îngrijorat. Dacă îl poți debloca încearcă să cauți prin agendă și să suni la numere dacă nu te sună ei întâi și să le expui problema, sunt sigur că proprietarul se va bucura și îți va mulțumi.

| cfrtobias a răspuns:

Cauti un grup cu obiecte pierdute si postezi telefon, sau daca nu atunci poate scoti cartela si bagi in telefonul tau poate n-are cod la numar si suni pe cineva din familie

| Nirvanaaa a răspuns:

Mai bine îl restitui. Ca dacă te folosești de bunul altuia nu va fi ceva durabil. Omul sigur e nefericit ca și-a pierdut telefonul. Du-l la o secție de poliție dacă nu îl poți debloca astfel încât sa poți suna pe un numar din lista lui de contacte.

| Vântulalb a răspuns:

Ieri, sau acum (aproximativ) o saptamana in Herastrau?
Atunci doi tineri mergeau cautand un telefon pierdut. Sunau numarul, telefonul suna. Ei nu-l auzeau, nimeni nu raspundea. Semn ca cineva il luase.
Cel mai bine ar fi sa-l predai la politie. Pentru ca pagubitul, sigur a depus plangere.

| AlexDorinel a răspuns:

Postează pe rețele de socializare poate îl găsești pe proprietsr, nu e frumos sa furi.

| Sophieka a răspuns:

Eu cred ca in telefonul acela exista numere de telefon / mesaje si iti poti da seama care ii sunt prietenii / rudele in telefon, sa ii suni si sa le spui de situatie, sa il inapoiezi.

| florin926481f a răspuns:

Daca il pastrezi si probabil asta o sa faci din ce vad aici esti un nesimtit, mi-ar fi si rusine in locul tau sa mai pun intrebarea asta si sa mai si dai funda la asa raspuns.Si astia care au comentat ca sa il pastreze sunteti dusi cu capul, auzi a facut Dumnezeu in asa fel sa il gasesti.Ce dq a facut Dumnezeu ma ca asta l a gasit si altul poate plange ca a pierdut telefonul si nu are bani sa si mai ia altul.
De asta ma nu traim si noi intr o societate normala ca sunt d astia ca voi.

| claudiooo a răspuns:

Du-l la deblocat daca are parola si uita-te la contactele sale sau in mesagerie si vezi cum poti lua legatura cu cineva apropiat. Nu e ok sa ii intri in intimitate dar trebuie sa cauti un mod de a lua legatura cu cineva apropiat. In orice caz, s-ar putea ca posesorul deja sa fi observat ca si-a pierdut telefonul si va incetca sa isi apeleze numarul de la o persoana ceva.

| Utorieza a răspuns:

Il duci la politie

| Frieza explică:

Gata! Am dus telefonul la poliție sunteti mulțumiți? kkmas in raspunsurile voastre.

| EyesClosed a răspuns (pentru Frieza):

Si noi pe tine. Credeam ca oamenii cu probleme ca ale tale sunt altfel, dar sunt mai rai decat cei normali, daca dadeam peste unu ca tine care se bucura de un telefon gasit te si capaceam putin, poate asa iti iesea nesimtirea din cap.

| Fatamuntilor a răspuns (pentru Frieza):

Nu pe noi trebuie sa ne multumesti.

| darrio2007 a răspuns (pentru Frieza):

Vai de educatia ta. „Viitorul țării"!

| Frieza explică (pentru darrio2007):

Dupa ce ca am fost la sectia de politie sa predau telefonul, mai comentezi ca prostul pe aici.

| darrio2007 a răspuns (pentru Frieza):

Bravo! Dar nu era nevoie sa jignesti, tinere!

| BursucDinCluj a răspuns (pentru darrio2007):

Pai daca te iei de el fara scop tu si jasmina aia

| darrio2007 a răspuns (pentru BursucDinCluj):

Fara scop? Dar scopul lui care era, sa-si insuseasca un telefon care nu ii apartinea? Trebuia sa nu zic nimic si sa il gaseasca Politia la el si sa mai declare si proprietarul ca el i l-a furat. Atunci sa fi vazut scop pe spinarea lui.
Pe ce lume traiti, mai tinerilor? Nu vreti parinti, nu vreti legi ci doar ce va duce pe voi capul. De multe ori in directia gresita.

| BursucDinCluj a răspuns (pentru darrio2007):

Noroc cu tine pe lumea asta. Eu ma abin sa mai zic alte chestii

| darrio2007 a răspuns (pentru BursucDinCluj):

Mă flatezi. Ha, ha!
Bine faci ca te "abin".

| BursucDinCluj a răspuns (pentru darrio2007):

Iti bati joc de cum scriu, ce copil necopt poti sa fii...

| darrio2007 a răspuns (pentru BursucDinCluj):

Am copii mai mari decat tine, copilule de 17 ani. O seara placuta!