| sanboss a întrebat:

Salutare,in cazul unui pensionar de invaliditate gradul 2 accentuat fara drept de munca in RO, isi poate desfasura activitatea de munca in alta tara in conditii legale fara sa il afecteze pensia din Romania? Multumesc anticipat - va rog sa nu raspundeti daca nu sunteti siguri de raspuns

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, poate sa lucreze, avand dreptul sa cumuleze pensia cu salariul, conform L.263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„ART. 118.   
(1^1)În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu excepţia celor realizate din situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) şi b) sau pct. II, următoarele categorii de pensionari:
a)pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I sau II de invaliditate, precum şi pensionarii de urmaş încadraţi în gradul I sau II de invaliditate;
b)pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul III de invaliditate, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parţiale;  
d) soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş.  
(1^2)În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
(2)Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activităţi dependente, aflându-se în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) şi b) sau pct. II, dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat."

| sanboss explică (pentru Ioandelasal):

Nu te supara ca te intreb, deci sa inteleg.
GRADUL 2 ACCENUTAT FARA DREPT DE MUNCA.
Daca merge in alta tara cu contract legal de munca poate sa isi desfasoare activitatea fara a pierde pensia din Romania?
Sa nu uitati ca fara drept de munca scrie pe decizie

| Ioandelasal a răspuns (pentru sanboss):

Pensia de invaliditate nu este pe grad accentuat, gradul accentuat este la handicap. Pensia de invaliditate este de 3 grade: I, II si III, fara alte precizari, conform L.263/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 69. În raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este:  
a) de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;  
b) de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;  
c)de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă."
Prevederea citata in primul raspuns a fost introdusa recent si rezulta clar ca pensionarii de invaliditate de gradul II pot cumula pensia cu salariul. Posibil sa fi scris fara drept de munca inainte de a intra in vigoare prevederile citate in primul raspuns.

| sanboss explică (pentru Ioandelasal):

Gradul 2 invaliditate
scrie pe decizie: diagnostic functional ( usoara, medie, accentuata, grava ) in cazul acesta accentuat.
De aici am dedus eu grad 2 accentuat, cred ca reusesc sa ma fac inteles.

Deci in concluzie finala, se poate munci in alta tara fara sa se piarda pensia aceasta in Romania. Bineinteles ca conform legi pe teritoriul romaniei arata acolo art 69 ( pierderea totala a capacitati de munca ) deci in Romania nu se poate.

| Ioandelasal a răspuns (pentru sanboss):

Da, am inteles.
Imi cer scuze, am gresit in mesaj spunand ca prevederea legala privind cumulul pensiei cu salariul a fost abrogata, nu este adevarat, este si acum in vigoare, am verificat la zi.
Prevederea respectiva privind cumulul a fost introdusa prin L.217/17.11.2017, asa ca poate n-a fost avuta in vedere la emiterea deciziei de pensionare.

| sanboss explică (pentru Ioandelasal):

Va multumesc

8 răspunsuri:
| romeo78 a răspuns:

La negru da, dacă handicapul nu îl împiedică a face efort fizic.
Legal, nu, deoarece, dacă va reveni în România și, să zicem că va primi pensie din altă țară, cineva se va putea sesiza și să se facă cercetări. Iar, dacă se află că ați muncit dincolo, având aici handicap fără drept de muncă, poate fi posibil ca să fie obligat să returneze sumele primite de la handicap.

| sanboss explică (pentru romeo78):

Fara a implica ideea de a primi pensie din alta tara. gen doar sa lucreze o perioada 1an 2 3 cat se poate apoi sa revina in Romania bine mersi. fara a cere drepturile din tara respectiva

| romeo78 a răspuns (pentru sanboss):

Absolut, dacă poate muncii, de ce nu?