| Tamas_Alexandru_1998 a întrebat:

Salutare! Lucrez ca barman la un pub restaurant din Iasi, cel putin lucram pana pe data de 10 cand incasarile au scazut considerabil datorita virusului iar angajatorul a decis ca este mai ok sa ramanem acasa, dupa care am fost anuntat prin sms pe whatsapp ca vom intra cu totii in somaj tehnic, totul bine si frumos, a trecut mai bine de o saptamana de cand cer informatii si lamuriri legate de acest somaj tehnic dar sefii nu ne dau nici un raspuns. De asemenea, am si o rata si i-am contactat pe cei de la Credex pentru a cere o amanare, acestia la randul lor mi-au cerut acte care sa ateste faptul ca am fost afectat de covid 19 dar cum spuneam, sefii nu mai raspund la mesaje, la apeluri, nimic. Totodată, eu fiind de loc din Bacau, m-am intors acasa deoarece fara bani nu am putut sa imi achit nici chiria pe care o aveam in Iasi, ce este de facut? Sunt disperat, cei de la credex ma preseaza cu plata ratei, abia imi ajung banii stransi pana acum pentru strictul necesar, familia mea fiind una saraca care are mai mult nevoie de ajutor decat sa il poata oferi.Nu cer mila, cer sfaturi, cum pot actiona, legal, pentru a obtine somajul tehnic, ce pot face in situatia asta?

11 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Erai angajat legal?

| Tamas_Alexandru_1998 explică (pentru darrio2007):

Clar, cu contract.

| Mosotti a răspuns (pentru Tamas_Alexandru_1998):

Si nu sti unde-s sefii sa te duci personal sa intrebi? Si trebuie sa ramana cumva cu banii, cum baga, cand baga daca nu mai aveti legatura cu ei?! In mod normal trebuia sa ai continuitate la bani, sa iei cei 75 % luna de dupa cealalta cand ai luat salariu, sa nu ai pauza, ca sa aiba omul bani.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Nu trebuia sa te bagi la rate, șefii nu mai raspund la mesaje deoarece nu au deunde sa-ti dea bani, o sa intrii in șomaj tehnic, lucrai cu carte de muncă? Sau fără? Iar ce sumă ai de dat la bancă? Cu banca trebuie sa obții o aminare datorită covid 19, doar vorbind cu ei vei gasi o solutie, aici pe TPU nu te va ajuta nimeni.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Șomajul tehnic il primesti de la stat, toti sunt in aceeasi situatie sunt in șomaj si asteaptă banii, inca nu au bagat banii deoarece sunt deocamndata discutii cu privire la acest lucru, cel mai devreme poate o sa i bage saptamana viitoare, la credex ce datorie ai? Spune le ca esti in somaj si nu ai momentan nicio solutie privind achitarea ratelor.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Asteapta ca se da ordonanta cu amanarea ratelor. Ceri apoi bancii amanarea lor. Conform ordonantei nu trebuie sa mai dovedesti nimic. Daca nu se publica ordonanta va aparea legea, daca Johanis o va promulga. Tu fa o cerere la banca ca doresti sa-ti amane rata pe cate luni vrei. O depui la banca sau o trimiti prin posta.
Referitor la somajul tehnic firma trebuie sa-ti comunice in scris. Daca nu-ti comunica, fa plangere la Inspectia muncii.

| Mosotti a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Face plangere si ii vine rezultatul la sfantul asteapta. Somajul tehnic il plateste firma nu statul, statul le va da banii se pare abia dupa 3 luni, iar pentru asta am auzit ca trebuie sa faca firma cerere, o tampenie.
Trebuie cumva sa ii vina banii, nu poate sa-l lase asa, trebuie sa fie o procedura, sa primesti banii la luna sa ai continuitate.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Mosotti):

Am zis de plangere pentru a primi notificarea de somaj tehnic. Da, firma face cerere, deoarece ea declara somaj tehnic. Altfel se considera concediere si are alt regim. Nu am citit ultima forma a OUG. Este publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 260 din 30.03. 2020.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Banii se vireaza de stat catre firma care este in somaj tehnic. Vezi OUG nr.32/2020

| Mosotti a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Da, asa e, sa vedem, sper sa isi primeasca banii. Vezi ca iti dadusem un privat mai acum o saptamana, nu stiu daca l-ai primit.

| Tamas_Alexandru_1998 explică:

Partea proasta e ca eu am pierdut si chirie din cauza asta asa ca am revenit acasa in in Bacau iar transportul e blocat spre Iasi acum de aici de unde sunt eu...deci nu am cum sa merg personal acolo, managerul care mai tinea legatura cu staff-ul nu mai raspunde nici el, practic mi-a ramas doar sa astept, ce sa mai astept, nu stiu nici eu.