| TheJunky92 a întrebat:

Nu raspundeti decat daca stiti cu exactitate.Atunci cand un copil este minor si pleaca de acasa, daca parintii il dau disparut la politie, este gasit, si spune ca a plecat de buna voie, este obligat sa se intoarca la parintii lui pana la varsta de 18 ani? Adica, pana la varsta de 18 ani parintii pot face ce vreau eu cu copilul? Inclusiv chestia cu plecarea de acasa. Daca copilul nu vrea sa se mai intoarca, poate sa faca asta?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Un minor nu poate pleca in strainatate fara acordul parintilor, exprimat printr-o declaratie autentificata de un notar public si fara un insotitor major. Daca nu are acea declaratie nu va fi lasat sa iasa din tara si va fi inapoiat la parinti.
Daca parintii se poarta agresiv, fizic sau psihic, minorul se poate adresa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judetul de domiciliu.

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Raspunsul depinde de varsta minorului si de situatia de fapt.
Principiul este cel indicat de alessia5158 si prevazut de Codul civil, in art. citat.
De la acest principiu exista si exceptii, daca minorul are peste 16 ani, are posibilitati de a se intretine singur sau este intretinut de persoane respectabile, mai ales rude apropiate sau situatia in familie este de asa natura ca parintii ar putea fi decazuti din drepturile parintesti, de ex. in situatiile prevazute de Codul civil, citez:
"ART.508.Condiţii
  (1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
  (2) Cererea se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor şi pe baza raportului de anchetă psihosocială. Participarea procurorului este obligatorie."

| TheJunky92 explică (pentru Ioandelasal):

Chiar nu inteleg cum sta treaba.
Deci daca are 16 ani, si a plecat de acasa trebuie sa aiba un motiv bine intemeiat, cum ar fi purtarea agresiva fata de copil, consumul de alcool etc. al parintilor si astea? Copilul poate pleaca dintr-un motiv banal, cum ar fi rezultate proaste la invatatura, in cazul acela parintii sa se poarte agresiv cu el, atunci nu poate pleca? Scuza-ma daca nu m-am exprimat bine, sunt doar curios pentru ca am intalnit un caz asemanator. Vreau doar sa stiu daca copilul are 16 ani si pleaca din acel motiv banal cum am zis mai sus, poate risca ceva daca paraseste tara fara acordul parintilor, fara acte, etc? adica pur si simplu sa plece si sa-si vada de viata lui [ fara sa fie ajutat de o ruda sau persoana de incredere ], pur si simplu sa plece, va fi el in pericol din punct de vedere penal? Va fi obligat sa se intoarca la parintii lui?

| TheJunky92 explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc,am inteles cat de cat cum sta treaba. Ma rog, in Romania totul e posibil, ce declaratii si chestii...laughing, ca oriunde in lume de altfel.

| alessia5158 a răspuns:

Odata ce a fost gasit, minorul este inapoiat parintilor sai, indiferent motivul plecarii. Exista un act normativ care se numeste "Codul civil" si care la art.496 stipuleaza ca :
Art.496 :
"Copilul minor locuieste la parintii sai. "
"Locuinta copilului nu poate fi schimbata fara acordul parintilor, decat in cazurile prevazute expres de lege."(http://legeaz.net/......arintesti)

Citeste si continutul art.495- inapoierea copilului orice persoana care il tine fara drept : http://legeaz.net/......parintesti

| TheJunky92 explică (pentru alessia5158):

Am vazut multe intrebari de genu` pe TPU, si nici un raspuns ca al tau, am vazut raspunsuri gen : daca ai 16 ani esti raspunzator partial de,, tine ", si poti pleca, nu esti obligat sa te intorci acasa... deci?