|

Salutare prieteni! Este legal sa detin un spray lacrimogen cu piper? Adica il tin in torpedou si in cel mai rau caz daca il folosesc in legitima aparare ce pot pati? A fost odata un caz in care un smardoi a facut scandal si eu m-am inchis in masina(da stiu ca par fatalau dar prefer sa evit conflictele, bine uneori nu se poate si ar fi indicat un spray lacrimogen). Mulțumesc anticipat!

7 răspunsuri:
| a răspuns:

Da, este legal sa detii. Este ilegal sa-l porti in anumite locuri sau la anumite evenimente ori sa-l folosesti fara drept. Conform Codului penal, citez:
"ART.372. Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase  
  (1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:
a) cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;  
b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;  
c) substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.  
  (2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă."

| a răspuns:

Salut.
Da, este legal, fiind doar un dispozitiv de autoaparare.
Ai procedat bine, evitand conflictele.
In astfel de cazuri, in primul rand iei elemente de identificare (numarul de la masina, detalii legate de aspectul scandalagiului si a persoanelor care il insotesc). Folosesti spray-ul doar daca esti sigur ca urmeaza sa fii agresat, altfel nu este legitima aparare, iar tu vei fi considerat agresorul.
Si ai grija la vant, ca poate sa-ti ajunga si tie pe fata.

| a răspuns:

Codul Penal prevede, la art. 372, faptul că portul sau folosirea fără drept a obiectelor periculoase la adunările publice, la manifestările cultural-sportive, în locurile special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloacele de transport în comun se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă. De asemenea, portul sau folosirea acestor obiecte în instituţii publice se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă. Prin obiecte periculoase se înţelege cuţit, pumnal, arme neletale care nu sunt supuse autorizaţiei, dispozitive pentru şocuri electrice sau cu substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant

| a răspuns:

Sincer iti recomand sa iti cumperi un spray cu piper dar cel mare folosit pentru ursi sau cai,pentru ca are jet,este legal si mult mai cert, plus ca nu exista riscul sa te vatamezi singur in cazul in care il folosesti, e posibil in cazul unui atac asupra ta sau altercatie cineva care foloseste o arma alba (briceag, pumnal, box metalic, bata) sa te loveasca oricum din cauza distante foarte mici.parere personala ca femeie am patit-o chiar la uniri, si am vazut diferenta.

| a răspuns (pentru Vanesa87):

Cele pentru ursi nu sunt bune. Sunt mari, au raza de actiune mare dar concentratia este foarte mica si e posibil sa nu opreasca atacatorul.

| a răspuns:

Normal din câte știu noi că oameni civili nu avem voie dar depinde daca nimeni nu Tia zis nimic nu-i nimic greșit

| a răspuns:

Salut! Este legal sa porti un spray cu piper. Si eu port unul mereu cu mine