| GeorgeRzv a întrebat:



Tatăl meu și sora lui se confruntă cu o problemă de familie cu fratele lor mai mare în legătură cu moștenirea după urma părinților care au decedat... bunicul a decedat în urmă cu 8 ani și bunica a decedat de aproape 2 ani și fratele lor mai mare refuză să se prezinte la notar să se împartă moștenirea sau dacă se prezintă are pretenția sa aiba parte egală cu tatăl meu și sora lui și el a venit doar acasă în ultimii 10 ani, doar când a decedat bunicul și la înmormântarea bunicii și sora și tatăl meu, ei au fost singurii care au ținut aproape de părinți și i-au ajutat cu îngrijirea casei și multe alte lucruri.
Ce ar putea să facă ei în situația dată?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Tatal tau si sora lui trebuiau sa solicite deschiderea procedurii succesorale imediat dupa decesul bunicului sau macar dupa decesul bunicii.
Si acum o pot face si s-o faca repede, inainte de a trece 2 ani de la decesul bunicii, mergand la un notar public din localitatea ultimului domiciliu al bunicii sau, daca nu exista acolo notar, dintr-o localitate aflata in circumscriptia judecatoriei ultimului domiciliu al bunicii. Daca depasesc 2 ani vor trebui sa plateasca impozitul pe mostenire.
Notarul va deschide procedura succesorala si va cita toti mostenitorii, respectiv copiii bunicilor. Daca nu poate face procedura, din caz de neprezentare sau neintelegeri intre mostenitori, atunci va da o incheiere de trimitere in instanta de judecata.
De remarcat ca toti mostenitorii din acest caz au dreptul sa mosteneasca cate o treime din masa succesorala (toate bunurile mobile si imobile ce au fost proprietatea defunctilor). De asemenea notarul va tine seama de cheltuielile dovedite ca efectuate de unii mostenitori pentru defuncti si va scadea din partea mostenitorului care nu a participat la aceste cheltuieli.

Bula
| Bula a răspuns:

Doar daca pot prezenta chitante si facturi platite sau alte dovezi pentru ingrijirea bunicii, atunci sumele respective se pot scadea din valoarea masei succesorale, iar restul se va imparti in 3 parti egale.

Atentie! Intai trebuie facuta succesiunea dupa bunicul, dupa care urmeaza ceea dupa bunica.
Se pot face in acelasi timp, dar se taxeaza separat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dupa cate stiu eu, daca a fost instiintat legal de catre notar si acesta refuza sa se prezinte, atunci notarul va lua in calcul ca acesta refuza mostenirea si il va da deoparte. Oarecum il va exclude dintre cei care au drept de mostenire.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Este prezumat, până la proba contrarie, că a renunțat la moștenire succesibilul care, deși cunoștea deschiderea noștenirii și calitatea lui de succesibil, nu și-a exercitat dreptul de opțiune succesorală, prin acceptarea moștenirii sau renunțarea expresă la moștenire, în termenul de un an prevăzut la art 1103. "

"Prezumția de renunțare operează după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moștenirii, dacă succesibilul, citat în condițiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opțiune succesorală. Citația trebuie să cuprindă, sub sancțiunea nulității acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură Civilă și precizarea că, dacă succesibilul nu și-a exercitat dreptul de a accepta moștenirea în termenul de decădere prevăzut la art 1103, este prezumat că renunță la moștenire"


Așadar, notarul citează sucesibilii și, după trecerea unui an de la data decesului, stabilește ca moștenitori numai pe aceea care s-au prezentat la succesiune în acest termen. Dacă sunt moștenitori care nu se prezintă dar au făcut declarație autentică de acceptare a succesiunii, dosarul se supendă până când se prezintă și aceștia, notarul verifică aceste declarații (ca și eventualele testamente) la INFONOT (instituția națională la care notarii înregistrează toate declarațiile de acceptare/renunțare la suucesiune precum și testamentele).

| Ionutszu a răspuns:

Nu au ce sa faca, are drepturi egale asemenea fratilor sai. Eventual cadeti la un acord sa-i cumparati partea lui de pamant, daca o sa doreasca sa o vand, altfel nu aveti sanse sa-l scoateti din ecuatie. E dreptul lui si poate "abuza" de el.