anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Un prieten a vrut sa isi bage ieri lichidarea de la fabrica. S-a angajat cu aproximativ 2 luni si jumatate in urma, cu contract determinat pe 3 luni. Iar patronul sau directorul firmei respective n-au vrut sa-i semneze lichidarea la zi, ci l-au obligat sa mai ramana in preaviz 2 saptamani. Acum eu va intreb pe voi, ce sfat sa-i dau omului, si vi se pare normala chestia asta in 2019 Romania? Nici nu au apucat sa-i prelungeasca contractul pe nedeterminat si au tupeul de a obliga omul sa mai ramana.

18 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca n-are alte probleme atunci sa ramana pana la expirarea termenului, 2 saptamani trec repede.
Poate pleca si acu,, dar ii poate fi desfacut disciplinar contractul de munca, pe motiv de absente nemotivate.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Perioada de proba pentru contractul individual de munca pe durata determinata:
a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

Perioada de preaviz pentru contractul individual de munca pe durata determinata:
Este aceeasi ca si in cazul oricarui alt contract de munca pe durata nedeterminata.

In cazul concedierii perioada de preaviz este de minimum 20 de zile lucratoare.

In cazul demisiei termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

| sierra1 a răspuns:

"vi se pare normala chestia asta in 2019 Romania?"

da dragă, așa zice legea

| presus a răspuns (pentru sierra1):

Care lege zice asta, draga? In acel contract determinat de 3 luni?

| sierra1 a răspuns (pentru presus):

Ia citeste ce zice p-aici>

https://www.google.com/......https?/url

apropo: ai citit clauzele din contractul de muncă al "prietenului" intrebătorului?

| presus a răspuns (pentru sierra1):

Nu l-am citit, insa tu cu siguranta vorbesti despre contractul de munca pe perioada nedeterminata.

| flixbuster a răspuns:

Este simplu:
a) in perioada de proba (de maximum 3 luni pe functii de executie) poti pleca oricand, doar zici pa si la revedere. La fel iti poate spune si angajatorul;
b) in afara perioadei de proba trebuie: demisie, concediere sau acordul partilor.

In situatia concreta a prietenului: tinanad cont ca e contract cu durata determinata pe 3 luni sunt sanse mari sa NU existe perioada de proba (care nu este obligatorie ci facultativa - se poate renunta la ea in CIM) asadar se gaseste in situatia b).

Ar putea "fugi" doar prin demisie - al carui previz este insa 20 zile lucratoare (~ 1 luna calendaristica). Cum sunt cele 20 zile fata de cele 10 zile cat trebuie sa mai stea pana la terminarea contractului pe 3 luni? Mai multe. Sa-si respecte contractul si sa stea. In 2019 vara, 1990 toamna sau 2100 primavara, contractul este contract si trebuie respectat. Gandeste-te ca cine l-a angajat pe 3 luni are nevoie de el 3 luni si nu are cum sa-si gaseasca atat de repede om de schimb si doar pentru doua saptamani. Daca esti prieten bun, asta-i spui. Altfel, ii canti in struna.

| presus a răspuns (pentru flixbuster):

Adica cum se poate renunta la acea perioada de proba prin CIM? Tinand cont ca angajatul a semnat doar acel contract determinat pe o perooada de 3 luni si atat?

| Salontanul a răspuns (pentru flixbuster):

Confunzi perioada de proba cu contract pe perioada determinata de care spunea cel ce a pus intrebarea.

| flixbuster a răspuns (pentru Salontanul):

Nu le confund, pur si simplu nu stiam despre particularitatile perioadei de proba in cazul contractului de munca pe perioada determinata. Tot recomand altora sa citeasca codul muncii, poate ar trebui sa il citesc si eu pe tot - pana acum am citit doar ce m-a interesat in cazul meu. Multumesc de atentionare!

| flixbuster a răspuns (pentru presus):

Vezi si ce a spus @Salontanul.

Renuntarea la perioada de proba se face in sensul ca nu se scrie nimic despre ea sau se spune explicit: nu exista perioada de proba.

| Ralena a răspuns:

Perioada determinata nu este acelasi lucru cu perioada de proba. In timpul perioadei de proba, dupa cum ii spune numele, atata angajatul cat si angajatorul pot iesi din obligatia contractuala fara preaviz. Contractul pe perioada determinata este supus acelorasi rigori ca si pel pe nedeterminata, si in ce priveste preavizul acordat de angajat si de angajator. Adica maxim 20 de zile lucratoare, in cazul preavizulu acordt de angajat si minim 20 daca e acordat de angajator, pentru ca in Romania din pacate angajatul are mult mai multe drepturi decat angajatorul. Poate sa plece, dar va fi pontat nemotivat. Nu mai exista litera i, exista desfacere contract munca din vina angajatului si va figura pe fisa de lichidare. Da, se poate in Romania unde angajatorul este obligat sa plateasca un incompetent inca 20 de zile daca vrea sa il dea afara si nici nu poate sa il dea pe motiv de incompetenta decat dupa cateva luni, in schimb in alte tari poti sa il dai afara fara preaviz. Cand mai vorbiti urat de Romania neinformati, va rog eu, emigrati.

| Meli1022 a răspuns:

În primele 3 luni poate sa plece oricând, asa am plecat eu de la ultimul loc de munca, fără preaviz fără nimic. Nu ești obligat în primele 3 luni sa stai în preaviz. Doar după terminarea celor 3 luni trebuie sa stai în preaviz. Deci poate sa plece liniștit de la lucru dacă nu a depășit cele 3 luni. Nu e obligat sa sta în preaviz

| Meli1022 a răspuns:

Eu am lucrat 2 luni jumate la firma, nu m-ai plăcut cum se comporta șefa cu mine, tot timpul trebuia sa stau peste program, fără plată, etc. Am sunat-o într-o dimineață și i-am spus ca nu mai merg, a făcut o criza de nervi, a zis ca trebuie sa stau în preaviz, și i-am zis ca nu sunt obligată, ca pot sa plec cu dumisia la zi, și a zis bine nu mai veni, atât a fost. Nimic grav. Nu m-am mai dus la lucru, m-am întâlnit cu ea doar sa îmi dea banii.

| Meli1022 a răspuns:

Nici măcar nu ii se poate desface contractul pentru nemotivate, sau cum mai zice lumea cu litera i... Asa ceva nu exista.soune-i sa plece liniștit, dacă ști sa îți exprimi punctul de verde și ști un pic ca contractele de munca nu se mai desfac cu litera i... Și ca dacă nu au trecut cele 3 luni poți pleca oricând de la locul de munca fără a fi obligat sa stai în preaviz

| presus a răspuns (pentru Meli1022):

Ai plecat cu lichidarea la zi sau doar ai anuntat ca pleci si gata?

| Meli1022 a răspuns (pentru presus):

Cu lichidarea la zi... Hai sa îți mai spun ceva, primele 90 de zile sunt considerata proba de lucru. Asta înseamnă că poți să pleci oricând, poți fi dat afară oricând.

| Meli1022 a răspuns (pentru Meli1022):

Eu am fost angajata tot pe perioada de 3 luni, dar după 2 luni jumate am plecat fără preaviz fără nimic și nu am pățit nimic