|

Stiti cumva daca in Romania se impune sa platesti impozite/taxe atunci cand vinzi o casa / apartament?Dar atunci cand cumperi, ce impozite platesti, in afara de taxa TVA?Practic, atunci cand vinzi o casa, obtii un venit, care apoi e impozitat. Dar, astfel, nu se creeaza dubla impozitare - odata la cumpararea casei si a doua oara la vanzarea ei? E sau nu e asa?

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Se plateste impozit, de catre vanzator, asupra venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal (constructii si terenuri), dar numai in unele situatii, conform Codului fiscal, citez:
"ART. 111.Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal
  (1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileşte prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei.
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale."
Cand cumperi nu platesti nici un impozit iar TVA platesti doar daca ai cumpara bunurile de la o firma platitoare de TVA.

| explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc! Deci daca cineva vinde o cladire de sub 450.000 lei, nu va plati impozit.

| a răspuns (pentru laSoledad):

Da, nu va plati impozit.

| explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc!

4 răspunsuri:
| a răspuns:

Unde-i lege nu-i tocmeala.