| wolder a întrebat:

Sunt casatoriti de aproape 18 ani si locuiesc intr-un apartament care este pe numele lui [ea nu are drept la casa lui doar ca a platit vreo cativa ani in timp ce erau casatoriti].
Au 2 copii minori [10/16 ani] si sotia vrea sa paraseasca locuinta fiindca nu se mai poate traii impreuna cu sotul si copii vor sa plece cu mama.
Mobila si tot ce au investit in casa au facut impreuna si sotia trebuie sa beneficieze de ceva din acea casa dupa divort, dar sotul nu vrea sa ii dea partea ce i se cuvine.
Sotia a mai bagat divort, dar a renuntat la el si mai apoi s-au impacat, iar acum nu mai vrea sa bage divort [din lipsa de bani] vrea sa il dea in judecata pe sot doar pentru pensia copiilor [pentru ca minorii sa ramana la ea- precizez ca ambii copii vor sa stea cu mama].
Dar am auzit ca daca unul dintre ei paraseste casa nu mai poate benefia de ceea ce este in casa si isi pierde dreptul si pentru ca sotul este putin cam dus cu capul o tot ameninta pe sotie ca daca pleaca din casa se duce la politie si spune ca a fugit si ea si copii.
Ce trebuie sa faca in situatia asta in asa fel incat sa plece din casa pentru ca nu se mai poate sta cu un om nebun si nu se merita sa stea fiindca nimeni nu este obligat sa stea in casa aia?
Problema aceasta o au parintii mei si noi vrem sa plecam din casa tatalui meu din diferite motive, vrem doar sa primim pensia pentru 2 copii din partea lui si jumatate din tot ce este in casa [partea mamei] doar ca am inteles ca daca plecam pierdem drepturile lucrurilor din casa.
Ce este de facut? [daca se poate vreau parerea cuiva care se pricepe] Multumesc!

17 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu spui un element esential, daca apartamentul a fost dobandit pe timpul casatoriei ori inainte de casatorie.
Oricum, bunurile mobile cumparate pe durata casatoriei sunt bunuri comune si se vor imparti, atunci cand se va face partajul. De asemenea, daca sotia a contribuit la unele lucrari pentru apartament atunci are dreptul la o despagubire.
Parerea mea este ca daca tot pleaca ar trebui sa introduca actiunea de divort, costa doar 39, 30 lei la judecatorie. Mai mult, daca nu are venituri ori acestea sunt foarte mici, poate obtine ajutor public judiciar, inclusiv pentru plata avocatului. Numai bine!

| wolder explică (pentru Ioandelasal):

Casa a fost cumparata in rate si a platit in timp ce erau casatoriti doar cativa ani iar restul inainte de casatorie a platit singur.

| Ioandelasal a răspuns (pentru wolder):

Atunci are dreptul sa primeasca suma cu care a contribuit la plata ratelor.

| wolder explică (pentru Ioandelasal):

Da.

| wolder explică (pentru Ioandelasal):

Stiu ca nu are voie sa paraseasca caminul conjugal fara un anumit motiv, dar vrea sa il paraseasca si motivele sunt multe [ sotul bea, se cearta mereu cu sotia, nu o lasa sa faca nimic din chestiile normale pe care trebuie sa le faca un om - sa vorbeasca la telefon cu sora sau cu parintii ei/ sa ii viziteze/ sa intarzie motivat/ sa aiba prieteni, se cearta si din cauza banilor care sunt la comun- dar nu stie cum sa faca...
Sa bage intai divort si apoi sa plece, dar sotul a zis ca daca pleca va chema politia si va spune ca a fugit.
Ce trebuie sa faca sa demonstreze ca are motive pentru care a plecat?
NU cred ca nu exista niciun mod prin care sa plece fara sa fie acuzata ca a plecat fara motiv, daca ea nu mai vrea sa stea, nu o tine nimeni cu forta ca nu-i la puscarie.
Trebuie sa intocmeasca un act la notar ori cu avocatul sau cum?

| Ioandelasal a răspuns (pentru wolder):

Sotul vorbeste prostii, nu este o problema de politie.
Spuneam ca sunt de parere sa introduca divortul inainte de a pleca. Am spus asta fiindca parasirea domiciliului conjugal, inainte de divort, ar fi in favoarea sotului, fiind un motiv clar de divort. Sigur ca ar putea dovedi ca a plecat tocmai din cauza sotului, dar asta va complica divortul. Ar fi bine sa incerce un divort prin acordul partilor.
Mai mult, daca situatia este cum ai prezentat-o, sotia ar putea obtine un ordin de protectie, in baza L.217/2003, privind combaterea violentei in familie, astfel cum a fost modificata in acest an.
Nu este nevoie de nici un act daca pleaca.

| wolder explică (pentru Ioandelasal):

Nu are cum sa faca divort prin acorul partilor pentru ca sotul nu vrea si nici nu vrea sa imparta tot ce au.
Nu o loveste deci poate fi vorba doar de violeta verbala, dar se poate ajunge si la violenta fizica daca mai continua asa...
Deci baga divortul si apoi poate pleca fara grija impreuna cu copiii?

| Ioandelasal a răspuns (pentru wolder):

Violenta in familie se poate exprima prin mai multe forme. Pentru a te lamuri iti citez cateva prevederi din L.217/2003, republicata in 2012:
"ART.3.(1) În sensul prezentei legi, violenţa în familie reprezintã orice acţiune sau inacţiune intenţionatã, cu excepţia acţiunilor de autoapãrare ori de apãrare, manifestatã fizic sau verbal, sãvârşitã de cãtre un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacã ori poate cauza un prejudiciu sau suferinţe fizice, psihice, sexuale, emoţionale ori psihologice, inclusiv ameninţarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrarã de libertate.
(2) Constituie, de asemenea, violenţã în familie împiedicarea femeii de a-şi exercita drepturile şi libertãţile fundamentale.
ART.4.Violenţa în familie se manifestã sub urmãtoarele forme:
a) violenţa verbalã - adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, ameninţãri, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare;
b) violenţa psihologicã - impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stãri de tensiune şi de suferinţã psihicã în orice mod şi prin orice mijloace, violenţã demonstrativã asupra obiectelor şi animalelor, prin ameninţãri verbale, afişare ostentativã a armelor, neglijare, controlul vieţii personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, precum şi alte acţiuni cu efect similar;
c) violenţa fizicã - vãtãmarea corporalã ori a sãnãtãţii prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de pãr, înţepare, tãiere, ardere, strangulare, muşcare, în orice formã şi de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrãvire, intoxicare, precum şi alte acţiuni cu efect similar;
d) violenţa sexualã - agresiune sexualã, impunere de acte degradante, hãrţuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea întreţinerii unor relaţii sexuale forţate, viol conjugal;
e) violenţa economicã - interzicerea activitãţii profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existenţã primarã, cum ar fi hranã, medicamente, obiecte de primã necesitate, acţiunea de sustragere intenţionatã a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi şi dispune de bunurile comune, control inechitabil asupra bunurilor şi resurselor comune, refuzul de a susţine familia, impunerea de munci grele şi nocive în detrimentul sãnãtãţii, inclusiv unui membru de familie minor, precum şi alte acţiuni cu efect similar;
f) violenţa socialã - impunerea izolãrii persoanei de familie, de comunitate şi de prieteni, interzicerea frecventãrii instituţiei de învãţãmânt, impunerea izolãrii prin detenţie, inclusiv în locuinţa familialã, privare intenţionatã de acces la informaţie, precum şi alte acţiuni cu efect similar;
g) violenţa spiritualã - subestimarea sau diminuarea importanţei satisfacerii necesitãţilor moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspiraţiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, impunerea aderãrii la credinţe şi practici spirituale şi religioase inacceptabile, precum şi alte acţiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare."

ART.23.(1) Persoana a cãrei viaţã, integritate fizicã sau psihicã ori libertate este pusã în pericol printr-un act de violenţã din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlãturãrii stãrii de pericol, sã emitã un ordin de protecţie, prin care sã se dispunã, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre urmãtoarele mãsuri - obligaţii sau interdicţii:
a) evacuarea temporarã a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacã acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei şi, dupã caz, a copiilor, în locuinţa familiei;
c) limitarea dreptului de folosinţã al agresorului numai asupra unei pãrţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajatã încât agresorul sã nu vinã în contact cu victima;
d) obligarea agresorului la pãstrarea unei distanţe minime determinate faţã de victimã, faţã de copiii acesteia sau faţã de alte rude ale acesteia ori faţã de reşedinţa, locul de muncã sau unitatea de învãţãmânt a persoanei protejate;
e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localitãţi sau zone determinate pe care persoana protejatã le frecventeazã ori le viziteazã periodic;
f) interzicerea oricãrui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţã sau în orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
h) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.
(2) Prin aceeaşi hotãrâre, instanţa poate dispune şi suportarea de cãtre agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporarã unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc ori urmeazã sã locuiascã din cauza imposibilitãţii de a rãmâne în locuinţa familialã.
(3) Pe lângã oricare dintre mãsurile dispuse potrivit alin. (1), instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologicã, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor mãsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicãrii."
Fata de prevederile aratate consider ca ar fi bine sa introduca o cerere pentru ordin de protectie (luarea unei masuri dintre cele enumerate in lege) si apoi sa introduca divortul. Modelul de cerere este anexat la lege, pe care o poti gasi pe mai multe site-uri. Se poate ajunge sa nici nu trebuiasca sa paraseasca domiciliul, poate fi obligat sotul sa-l paraseasca.

| wolder explică (pentru Ioandelasal):

Da... Multumesc!
NU cred ca va reusii sa il dea pe el afara, adica sunt sigura ca nu!
A zis ca va pleca si il va da in judecata de pensie alimentara pentru copiii.Se poate asta inainte de divort?

| Ioandelasal a răspuns (pentru wolder):

Se poate dar doar dupa stabilirea domiciliului minorilor la mama, astfel nu se stie daca va trebui obligat la intretinere pentru amandoi, pentru unul sau va trebui obligata mama la intretinere, daca domiciliul minorilor se stabileste la tata.

| wolder explică (pentru Ioandelasal):

Si cum se mai stabileste si domiciului trebuie sa vina sa vada locatia etc etc...
Femeia vrea sa plece cat mai curand cu copiii nu are prea mult timp!
Mama nu va fi obligata la nimic pentru ca ambii copiii vor ramane cu ea garantat fiindca ei decid sa stea cu ea!

| Ioandelasal a răspuns (pentru wolder):

Bineinteles, domiciliul se va stabili si dupa o ancheta sociala, ca sa vada conditiile ambilor parinti. Sigur ca foarte importante vor fi si optiunile minorilor, la conditii aproximativ egale vor prevala acestea.

| mgtow a răspuns:

Si daca ramai si omul are de gand sa vinda bunurile nu te alegi cu nimic deoarece nu esti stipulata in contractul locuintei. Doar proprietarul (el) ramane cu ce vrea indiferent de cat a dat maicata pe ipoteca casei, ca la masina daca o iei platesti in rate si daca nu mai ai bani ti-o ia si nu primesti banii inapoi, fara sa fie o solutie alternativa. Pana nu ajungeti la 18 ani nu puteti face nimic doar dupa aceea daca vrea sa va treaca urmasi la locuinta sau nu.

| wolder explică (pentru mgtow):

Daca ramane in casa nu cred ca el va vinde/ va lua bunurile casei.
Daca ea pleaca el le poate vinde/lua din casa.
Nu ma intereseaza sa ma treaca urmnasa la casa lui, nu asta imi e problema, vreau doar partea la care mama aredreptul din casa aia.

| mgtow a răspuns:

Ea trebuie sa apeleze la un avocat si sa mearga in instanta ca sa-si ceara drepturile in ce a investit pana acum si isi va recupera partea financiara dar nu casa, acolo e multa bataie de cap si probabil ar pierde bani.

| dyabolic a răspuns:

Daca nu vrea sa divorteze trebuie sa ramana in casa. Trebuie sa divorteze, sa ceara tutela ambilor copii, sa ceara stabilirea pensiei alimentare. Dupa finalizarea divortului poate introduce cerere de partaj, cerere prin care se stabileste cat doreste parte materiala din ceea ce i se cuvine. Succes.

| wolder explică (pentru dyabolic):

Vrea sa divorteze dar nu va baga ea actiunea de divort, ci va astepta pana o va baga el.
Dar inainte de divort poate sa il dea in judecata doar de pesnsia alimentara.
Mai apoi divort si partaj