| Darius0005 a întrebat:

Știu că o să sune ciudat dar primăria din satul meu este foarte coruptă și profită de autoritatea lor pentru a lua foarte mulți bani de la civili. Cui aș putea să mă raportez ca să scăpăm de ei?

Răspuns Câştigător
| teclado a răspuns:

Datele de contact ale DNA sunt:

Addresa: Str. Știrbei Vodă nr. 79-81, Sector 1, București, cod poștal 010106

e-mail: anticoruptie@pna.ro

Telefon: (004) 021 312 73 99

Responsabilul cu protecția datelor din cadrul DNA poate fi contactat la adresa de e-mail: dpo@pna.ro

17 răspunsuri:
| ROB3RT89 a răspuns:

Tot oamenii i-au invatat asa, acum nu prea le convine...
Acum poti sa demonstrezi tot ce spui? Banuiesc ca nu.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Poți face o reclamație la DNA. Va dura luni, ani, cine știe. Dar asta e cam singura cale legală.

| sabin89 a răspuns:

Eu zic că nu e bine să alegeți alt primar. Ăsta deja a furat mult și și-a cam făcut plinul. Sunt șanse să nu-i mai trebuiască prea mult. Dacă vine altul, ăla posibil să fie lefter pentru că a dat o groază de bani le cei mari ca să fie ales și de abia acum să înceapă furatul în stil mare, să recupereze banii ce i-a dat, plus să adauge ceva și pentru el. Și până să ajungă să-și facă și el plinul, vă mai jecmănește și el. happy

| Darius0005 explică (pentru sabin89):

Eu înțeleg ce zici da în loc să se mai potolească cu timpul a început să fure și mai tare, de exemplu luna asta au dublat prețul apei

| Violleta2022 a răspuns:

Consiliul Judetean al Judetului/Municipiului de care apartine satul tau.

| Drimmero a răspuns:

Abia acum ai realizat asta? Nu ai la cine sa faci plangeri, toti sunt mana in mana, parasti niste hoti mai mici la hotii mai mari, primarii din sate in special sunt "baroni locali", practic sunt niste marionete puse de anumite partide politice cu influenta, psd-ul a dat cele mai multe specimene d-astea corupte si s-a ales praful de satele romanesti, comune sau orase mai mici. De curiozitate, e cumva un om de la psd pus acolo? Singurul lucru ce il puteti face voi cetatenii e sa votati alt primar in speranta ca poate poate face ceva si pentru cetateni desi mi-e greu sa cred, nu toti sunt Boc.
Nimic nu e cum trebuie in Romania, toate sunt la pamant, asta nu din lipsa resurselor ci din cauza coruptiei.

| Darius0005 explică (pentru Drimmero):

Da este de la PSD. Deci singura șansă este să scăpăm de el la alegeri nu?

| Drimmero a răspuns (pentru Darius0005):

Clasic psd. Ar mai fi o varianta cum au zis ceilalti sa reclamati la DNA dar e ditamai institutia si nu vor lua in seama sesizarile de genul, mai ales intr-un sat. Si ei sunt dupa cum bate vantul, trebuie sa intelegi ca sistemul politic controleaza toate institutiile importante din Romania, coruptia e prea mare iar oamenii de rand sunt cei care sufera in urma mizeriilor pe care le fac politicienii. Psd e cel mai canceros partid pe care l-a avut Romania in ultimele decenii, au facut prapad peste tot si nu s-au luat masuri, ma indoiesc ca se vor lua pentru un primar dintr-un sat, ca sa intelegi cum gandesc institutiile competente cand e vorba de chestii de genul, practic vor spune ca sunteti nesemnificativi pentru a misca un deget in acest sens, nu vreau sa sune aiurea dar asta e doctrina lor. Da, singurul lucru pe care il puteti face este sa alegeti alt primar, de preferat de la alt partid, iar atunci cand nu isi face treaba din ce a promis ar trebui sa-i sariti si aluia in cap. Mi-e greu sa cred ca va fi usor schimbat pentru ca batranii sunt majoritari in satele romanesti iar astia sunt comunisti sau psd-isti pana in maduva oaselor.

| Sophieka a răspuns:

Din nefericire acesti corupti sunt pretutindeni...In toate functiile, in toate organizatiile, in toate partidele, politie, jandarmerie, armata, spital, voluntariate, ong-uri s-a.m.d

Poti incerca la Recorder sa le scrii si / sau poti sa scrii comisiei Europene pentru drepturile omului.

| Sophieka a răspuns:

Cam toti profita, toate primariile... Am aflat de 3-4 comune cu primari care fac eforturi pentru binele cetatenilor. I-au dat la Asta-i Romania.

| anonim3215 a răspuns:

Nu ai scris de satul tău
- câți trăiesc din ajutoare sociale
- câți trăiesc din alocațiile copiilor
- câți trăiesc din pensii de handicap
- cât de PLINĂ e cârciuma din sat când se dau banii ăștia în satul tău
Nu te mai obosi cu DNA sau alte prostii.

| anonim3215 a răspuns (pentru anonim3215):

Câți au - ajutor de însoțitor persoană cu handicap
Deci - nu te obosi cu corupția acolo.

| SingleForOne a răspuns:

Cam degeaba se schimbă un primar de la altul, dacă ceilalți pot face ceva asemănător, iar efectele se pot vedea abia într-un an sau 2 ani.
Trebuie cineva cu educație și experiență în administrație calumea, iar istoricul activității sale să fie transparent. Totodată, trebuie să fie cineva stăruitor în a folosi forțele de ordine publică, polițiști calumea care pot proteja împotriva "clanurilor", dar aceștia să țină cu cetățenii, nu puterea politică. Adică, să protejeze în interesul de a face beneficii pentru cetățeni, nu pentru a proteja corupția (pentru că așa sunt plătiți, aia e munca lor, conform fișei postului).
De asta există "separarea puterilor în stat", dar deseori nu se aplică, și tot deseori este în beneficiul personal, în beneficiul carierei și în beneficiul puterii politice...

| AdioTPU a răspuns:

Ai putea sa le scrii celor de la Recorder iar daca ceea ce spui tu e clar și dovedibil, ei vor face cercetări și vor ajunge la adevăr. Chiar daca nu au cum să-i de-a jos din funcție totuși ii va expune.

| teclado a răspuns:

Traiesti in RomMania si astaiti ocupa tot timul!
DNA sa vina sa ii ia!
DNA sa vina sa ne ia!
Sunt unii pe care se cheama DNA Directia nationala anti coruptie
cate o data ei chiar mai si muncesc
eu cred ca atuncic and da bine pe la televizoare
Dar daca tu le dai mura in gura sa nu trebuiasca sa faca ei multa munca
atunci gata vin aduc televiziunile
aduc catusele ii ia
ii duce pe la declaratii apoi daca chiar e groasa rau ii inchide putin
sau daca nu e chiar goasa atunci ii certa putin pe corupti si le da drumu in speranta ca o sa se pocaiasca singuri si de buna voie.

Pana la urma cine vrei sa vina la primarie ca locurile de primari se cumpara in marea majoritate de la baronii locali de la mafii de la cei care organizeaza alergerile.
DACA AI 20 000 EURO EU TE DUC INTR-UN SAT AIUREA SI TE FAC PRIMAR
PENTRU CA TOTUL SE DISCUTA LA CARCIMA
Eu eram spectator si mancam acolo in carciuma aia cand oamenii puneau la cale sa scoata pe cine da 20 000 euro pe publicitate
oricine ar fi dat banii astia ala ar fi iesit primar

AM UN PRIETEN CARE A CANDIDAT LA PRIMARIA ORASULUI X
A VANDUT 2 APARTAMENTE
A candidat independent si gata gata sa iasa primar
dar au venit oamenii care schimbau valuta pe centru
au venit camatarii la el
au venit unii si altii care se ocupau cu lucuri murdare si i-a spus pe fata ca trebuie sa le dea un os de ros si lor ca sa il lase in pace
asa ca omul s-a speriat de clanuri si a abanonat
Acum sa imbolnavit de la sperietura asa de rau in cat nu mai e bun de ninimic
nu mai poate munci nu mai poate sa faca nimci
ca l-au si speriat intr-un fel ca sa le dea si lor contracte sa suga

| Natalie4u a răspuns:

Există mai multe opțiuni disponibile pentru a raporta corupția la nivelul autorităților. Iată câteva sugestii:

Poliția locală: Dacă aveți un departament de poliție local în satul tău, poți raporta corupția către ei. Ei ar trebui să aibă puterea de a investiga și de a aduce autoritățile corupte în fața justiției.

Oficiul de prevenire și combatere a corupției: În majoritatea țărilor, există un organism guvernamental specializat în combaterea corupției. În România, acesta se numește Direcția Națională Anticorupție (DNA). Ar trebui să îți poți găsi informații pe site-ul lor despre cum să raportezi un caz de corupție.

Mass-media: Dacă ai dovezi solide ale corupției din partea primăriei, poți considera să contactezi mass-media locală sau națională pentru a obține ajutor în a face public cazul. În unele cazuri, presiunea publică poate fi suficientă pentru a determina autoritățile să ia măsuri.

| suntserios a răspuns (pentru Natalie4u):

Ți a dat mare țeapă chatgtp. Poliția locală se ocupa cu amenzi de parcare și amenzi pentru curățenia de pe străzi nu cu corupția. Hahaha