| sydefin a întrebat:

Vă scriu pentru a vă face o propunere pentru secțiunea Comunitate în speranța că o să vă placă și o să o supunem atenției românilor: aplicarea motivului frunzei de stejar pe mândrul drapel la României! Pentru români, o idee pentru inimă, trup și suflet – deci pentru libertate!

Am avut șansa să locuiesc vreo câțiva ani de zile în Canada. I-am văzut pe canadieni ce mândri sunt de drapelul lor național, ce semnificație și ce importanță are frunza de arțar pentru inima canadienilor. Am participat și la sărbătoarea zilei naționale a Canadei în capitala Ottawa. C′est la folie! O mare de oameni manifestându-și bucuria și mândria de a fi canadieni și arborând steaguri canadiene, copii tatuați pe obrăjori cu frunza de artar, o încântare pentru inimă și suflet! Dacă doriți, vă pot trimite și niște poze, însă realitatea este copleșitoare. Mi-am amintit de orele de geografie din copilărie când se preda despre Canada. Atunci am aflat pentru prima dată despre frunza de arțar. Întreaga lume știe de Canada ca fiind țara frunzei de arțar, este un brand de succes pe care canadienii și l-au clădit în timp.

Văzând imensul succes al modelului canadian, am reflectat și asupra țării mele și mi-am dat seama că și noi avem o frunză simbol, dragă inimii noastre. Fiind pasionat de sport, primul lucru la care m-am gândit a fost faptul că naționala de rugby a României are ca siglă frunza de stejar. Apoi m-am gândit și la alte exemple din cultura românească: "Român verde", "Codrul e frate cu românul", "Stejarul din Borzești", etc. Sunt sigur că sunt mult mai multe. Am văzut recent pe internet niște postere motivaționale absolut magnifice (www.allposters.com). Printre alte elemente-cheie ale succesului, cum ar fi curajul, atitudinea, angajamentul, caracterul, comunicarea, etc., posterul convingerii mi-a atras atenția în mod particular. Sub o imagine încântătoare a unui stejar falnic scăldat în razele soarelui erau cuvintele: "Convingerea: Fiecare stejar măreț a început prin câteva ghinde care au prins rădăcini în pământ." Semințele acestui simbol sunt deja acolo, în conștiința și inima noastră. Rămâne numai să le sădim și să le cultivăm. Apoi să culegem roadele.

Am luat un dicționar de simboluri (J. Chevalier) pentru a studia mai atent ideea. Stejarul simbolizează măreție, soliditate, putere, longevitate, înălțime – atât în sens spiritual cât și material, forță morală și fizică, izvor de viață și înțelepciune, fericire și prosperitate. Prin ramurile sale groase și prin frunzișul său des este o emblemă a ospitalității, a unei colectivități unite într-o singură faptă și un singur gând. Dumnezeule Mare, avem un zăcământ de aur aici!

Avem o istorie glorioasă, o cultură frumoasă, o societate bazată pe principii morale și etice ce merită un asemenea simbol. Despre destinul nostru vorbește atât de frumos Vlahuță în România pitorească: "Vijelii cumplite-au trecut peste noi, la toate-am ţinut piept, şi nu ne-am dat, ş-aici am stat. Ca trestia ne-am îndoit sub vânt, dar nu ne-am rupt.
Şi-am rămas stăpâni pe moşioara noastră. Ştie numai bunul Dumnezeu cu cât sânge ne-am plătit noi pământul acesta, scump tuturor românilor, scump pentru frumuseţile şi bogăţiile lui, scump pentru faptele măreţe şi înălţătoare care s-au petrecut pe el."

Am crea un brand puternic românesc ce ar pune în valoare forța creatoare a poporului nostru. Ne-ar ajuta să ne întărim încrederea în noi, ne-ar da curajul să fim noi înșine, ne-ar motiva, ne-ar ajuta să ne afirmăm, ar da culoare și sens vieții noastre. Merităm asta cu prisosință! Ar face un imens lobby pentru România în lume. Primul gând îmi vine la potențialul turistic enorm la țării noastre, însă și celelalte aspecte ale vieții noastre ar avea de câștigat. Țări din vârful culturii și civilizației, cu o experiență înfloritoare în democrație, au sesizat importanța adoptării unui simbol național ca factor motivațional și element coagulator al mândriei și afirmării naționale. Astfel, SUA are vulturul pleșuv, Franța - cocoșul galic, Germania – acvila de munte, Canada – frunza de arțar și exemplele ar putea continua. Ar fi cazul să le urmăm exemplul. Ideea doamnei ministru a turismului Elena Udrea de a crea un brand românesc este salutară, am tot respectul și admirația pentru această inițiativă, însă stejarul este un simbol mult mai bogat în semnificații. Expertul în marketing William J. McEwen explică în cartea sa "Forța Brandului" elementele constitutive ale unui brand de încredere, de success: integritatea, încrederea, atașamentul, mândria, pasiunea. Stă în puterea și destinul nostrum să construim un brand puternic românesc căruia să-i fim fideli toată viața și pe care să îl transmitem mai departe generațiilor viitoare.

Am căutat pe internet semnificația culorii verzi din spectrul culorilor. Verdele este culoarea naturii, simbolizând fertilitatea, armonia și prospețimea. Are o corespondență puternic emoțională cu noțiunea de siguranță, stabilitate și rezistență. Muzică pentru urechile noastre!

Mai sunt țări cu același drapel sau similar cu al nostru. Prin aplicarea frunzei de stejar pe falnicul drapel al României, el ar deveni unic în lume. Succesul este de partea celor care se afirmă, care îndrăznesc să facă un pas în față. Prietenii care au citit Arta succesului la români de Pavel Coruț știu de ce. De ce nu am fi și noi printre cei învingători?

Combinația de culori roșie – galben – albastră – verde este folosită cu imens succes în sigla Windows de Microsoft – cel mai popular sistem de operare pe calculatoare din lume. A știut "vulpoiul" de Bill Gates de ce să o folosească. Fără îndoială, este o alegere câștigătoare.

Legendele lumii întregi mustesc de figura măreață a stejarului. Dacă am pune emblema frunzei de stejar pe drapelul nostru scump ar crea legături între poporul nostru și popoarele lumii. Va face un serviciu imens României, toți vor localiza țara noastră ca fiind țara frunzei de stejar și ne vor privi cu simpatie și respect. Dacă nu ne place uneori cum suntem priviți de alții, ar trebui să ne întrebăm în primul rând cum ne privim pe noi înșine...

Ar mai fi un aspect pe care aș vrea să îl discutăm aici. Poate ar fi trebuit să încep cu asta... Societatea românească este una laică, însă nu trebuie să uităm că suntem un popor creștin. Fiecare dintre noi ne aducem aminte de prima cruciuliță făcută la îndemnul părinților sau bunicilor noștri și ce semnificație are ea pentru tot restul vieții. Iată ce alte "bunătăți" am mai găsit în dicționarul mai sus pomenit: "Stejarul este pomul vieții, arborele crucii. La limită însuși Domnul nostru Isus Hristos devine arborele lumii, axă a lumii." Ar însemna deci să punem o fărâmă din Hristos pe drapelul nostru sfânt, o fărâmă de iubire. Și atunci nu va mai exista pericolul să decupăm steagul țării pentru că nu ne vom permite niciodată să ne lepădăm de Domnul Dumnezeul nostru Iisus Hristos, pentru că unde Dumnezeu nu e, nimic nu e... Catedrala Mântuirii Neamului Românesc pe care o așteptăm cu toții cu pioșenie și mare dragoste ar putea avea un nume popular: Catedrala Frunzei de Stejar, în numele dragostei ce-o purtăm Bunului nostru Dumnezeu. Și dacă tot suntem la capitolul întrebuințări, îmi vin în minte uniformele militarilor, polițiștilor și pompierilor, precum și echipamentele sportivilor care reprezintă România care pot fi făcute cu motivul frunzei de stejar, ca semn de apreciere, distincție și mândrie națională. Am mai găsit în dicționarul de sinonome amintit mai înainte și faptul că stejarul este simbolul durității. Cred însă că ce putem reține de aici este dârzenia de care a dat dovadă acest popor în fața provocărilor istoriei.

Așa cum culorile tricolorului românesc înseamnă libertate, dreptate, frăție, ar trebui să găsim și ceva similar pentru frunza verde de stejar. Am văzut că este un simbol încărcat în semnificații, avem de unde alege. Dacă ar fi după mintea mea am putea alege câteva (dacă nu mă înșel cinci este cifra iubirii) dintre care ultima să fie credință, ca o chintesență a existenței noastre pe acest pământ: Totul este posibil pentru cel ce crede. - Biblia – Credința este ca o rădăcină pe care cresc tulpinile, florile și fructele faptelor bune – Origene – Credința este știința adevărată! – Dumitru Stăniloae. Sau, mai bine, putem alege tridentul celor trei mari virtuți omenești: CREDINȚA, SPERANȚA și IUBIREA. Nu sunt un habotnic, însă simt că trebuie să insist asupra laturii spirituale a problemei. Ceea ce văd la televizor în ultima vreme îmi face impresia că l-am cam uitat pe Dumnezeu, că ne-ar fi rușine cu el, că a fi credincios ar fi cumva demodat și îmi plânge inima. E o mare prostie, fără Dumnezeu este doar dezolare și haos! Am un mare respect pentru americani: nu am văzut un discurs al președinților americani în care să nu fi invocat ajutorul și credința în Divinitate, pe moneda lor scrie "IN GOD WE TRUST / Noi credem în Dumnezeu". Și ei sunt și moderni și pragmatici și se află în fruntea piramidei civilizației. Am citit câteva cărți bune din crema cărților de psihologie motivațională de succes scrise de experți în materie. În TOATE, ABSOLUT TOATE se arată și se explică importanța credinței pentru o viață împlinită și de fructuoasă! Papa Ioan Paul al II-lea a afirmat despre țara noastră că este Grădina Maicii Domnului. Ce frumos! Să ne asumăm această menire! Prin frunza verde de stejar, pe lângă celelalte semnificații, există această uriașă șansă de a avea o frumoasă metaforă a Dumnezeirii pe drapelul sfânt al țării, pe care s-o îmbrățișăm strâns la piepturile noastre, ca popor creștinat de Sfântul Andrei.

Nu înseamnă că renunțăm la tricolorul nostru. Înseamnă că acesta ar căpăta o inimă ce va bate la unison cu toată suflarea românească. Care să ne fie alături la bucurii și la necaz, pe care să o purtăm în cuget și în simțiri. Avem deja cel mai frumos drapel din lume, vom avea un drapel mândru și rupt din soare! Istoria se respectă, dar se și scrie!

Dacă credeți că ideea mea are potențial, ar trebui să o aducem la cunoștință românilor, să o discutăm și să o analizăm împreună. Eu îndrăznesc să visez că va produce o emulație în rândul concetățenilor mei. O idee ar fi o campanie publicitară în care expresia "Sunt mândru că sunt român" este aproape obligatorie. Aș avea și o idee pentru finalul spotului: o secvență absolut savuroasă din Pulp Fiction regizat de Quentin Tarantino:

Omul în control, sigur pe sine:
- Dar ție, Jimmie? Îți place stejarul?
Tipul timid, "mustăcind":
- Stejarul este drăguț.

Artiștii români ar putea veni în ajutor. L-aș exemplifica pe Maestrul Tudor Gheorghe; să îl rugăm să facă un album simfonic pe această temă cu influențe din folclorul românesc.

M-am "jucat" un pic pe calculator și am pus o frunză de stejar pe tricolorul românesc, pentru o primă impresie. Arată fabulos! "Asamblare perfectă!", cum ar zice Robert de Niro în "Oameni de onoare". Frunza de stejar ia puțin din culoarea galbenă, de aceea poate că o soluție mai bună ar fi ca cele trei culori să aibă o suprafață egală, după aplicarea frunzei. Vă trimit și dumneavoastră o mostră, pentru un prim feedback. Un grafician profesionist, un artist s-ar pricepe însă să facă o treabă minunată. O idee bună ar fi organizarea unui concurs pe această temă. Ar trebui să facem efectiv un drapel cu frunza de stejar să vedem cum se prezintă în realitate.

Am încercat să privesc cu un ochi autocritic ideea mea, prin prisma a două proverbe românești. În mod normal, așa cum în basmele copilăriei Făt-Frumos trecea prin trei încercări, ar fi trebuit să aleg trei proverbe. Pe al treile îl las însă la latitudinea dumneavoastră, pentru critică constructivă.
- "Se potrivește ca nuca în perete." Am respins categoric această variantă. V-am expus argumentele pe care le-am găsit și care pledează covârșitor în favoarea acestei idei. Sunt sigur că ele sunt mai multe. Eu sunt de profesie informatician și stropul de spirit logic și analitic pe care îl am îmi spune că e o idee bună. Oamenii de cultură, experții în marketing, psihologii, preoții și prin extenso specialiștii din toate domeniile de activitate ar putea analiza pertinent această propunere. Visez la un brainstorming pe această temă!
- "Țara arde și baba se piaptănă." În contextul în care trecem printr-un moment dificil, văd în ideea mea un imbold care să ne încarce inimile și mintea cu energie pozitivă, să ne unească pentru a trece hopul. Să ne scuturăm de praf și de colb, să strângem rândurile și să reușim împreună frumos. Cred că timp mai prielnic pentru aplicarea acestei idei nu există. Însă, dacă mă gândesc mai bine, se poate ca momentul actual să nu fie tocmai cel potrivit și că ar fi mai înțelept să așteptăm să vină vremuri mai bune și mai prielnice pentru această inițiativă. Eu mă gândeam că întregirea neamului românesc, unirea Basarabiei cu România, pe care o așteptăm cu toții, ar fi momentul PERFECT pentru acest lucru. Dar am putea să o facem chiar mai devreme, ar spori forța de atracție a Moldovei de peste Prut la ţara-mamă. Putem însă să discutăm despre aceasta încă de pe acum, ca ideea să prindă rădăcini şi să înflorească în minţile şi inimile noastre! Trăiască România dodoloață!

Nu trebuie însă să ne limităm doar în a modifica tricolorul țării. Acest prilej trebuie să fie în primul rând un legământ pe care îl facem cu noi înșine pentru a fi mai buni, mai drepți, mai harnici, mai cinstiți și mai încrezători! Un legământ sfânt față de glia strămoșească și poporul nostru.

V-a plăcut ideea mea?



Cu adâncă considerație,
Sydefin



p. s. Am decis să dau curs acestei idei și mi-am luat inima în dinți să v-o împărtășesc pentru că am citit în ultima vreme mesaje cu umor negru la adresa propriei țări. Întreaga mea ființă s-a revoltat! Ar trebui să învățăm ceva de la maeștrii americani: "Nu te întreba ce poate face patria ta pentru tine, întreabă-te ce poți face tu pentru patria ta!"

În altă ordine de idei mi-a plăcut enorm ideea de a crea o statuie cu Domnul nostru Isus Hristos pe Tâmpa, similară celei din Rio de Janeiro (am auzit vorbind despre un asemenea proiect pe D-l Corneliu Vadim Tudor). O găsesc o idee minunată! Aș vrea să aflu mai multe despre această idee! Mulțumesc din suflet!

Răspuns Câştigător
| sunflower_9603 a răspuns:

Permiteti-mi, va rog, sa nu fiu de acord cu ardnaxur si imperia. Mie mi-a placut enorm idea, se cunoaste ca este scrisa cu inima si mai ales cu mintea. Vorbeste despre valori ale acestui popor de aceea mi-a captat toata atentia si este solid argumentata. Am vazut in profilul lui sydefin ca exista si un blog unde am vazut si o imagine cu frunza de stejar pe drapelul tarii. Arata bine de tot! Am sa recomand tuturor prietenilor mei aceasta idee! Felicitari, sydefin ca ai idei frumoase si interesante! Referitor la tufisul de idei sau povestea incurcata a ante-vorbitoarelor mai sus mentionate, probabil au fost deranjate de faptul ca au considerat mesajul prea lung. Mi se pare putina superficialitate aici, dar asa suntem noi obisnuiti sa nu avem rabdare si sa expediem lucrurile. Dar pana la urma de asta iubim democratia, pentru a putea sa ne exprimam liber. Numai bine tuturor!

6 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Aiurea. Avem deja un tricolor, avem o acvila ca si stema, la ce naiba ne-ar mai trebui si o frunza? Avem suficiente simboluri nationale, nu cred ca unul in plus ne va insufleti mai mult.
In privinta statuii de pe Tampa, eu unul urasc imitatiile. De ce o statuie a lui Isus Hristos, de ce nu una a lui Mihai Viteazu (ma rog, am luat un nume la intamplare, dar il poti inlocui cu oricare altul). Sau de ce o statuie si nu o sculptura in stanca, de genul celei de la Mraconia?

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Imi pare rau, dar pe la jumatatea "romanului" tau, m-am plictisit de citit. Ai insirat o poveste lunga, incurcata si heteroclita. Sari de la una la alta si esti greu de urmarit.
Vii cu ideea unei frunze. De stejar, zici tu. Mai bine veneai cu ideea asta acum doi ani, cand cauta blonda aia cretina frunze pe internet. Acum, deja avem o blestemata de frunza care nu ajuta la nimic. La cat scandal s-a facut in jurul frunzei aleia, nu cred ca ar mai fi cineva dispus macar sa se gandeasca la o frunza pusa pe steag. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca un simbol national nu se schimba asa, cand se trezeste cate unul cu cate o idee "luminoasa".
Iar cand idei din astea izvorasc din capul lui Vadim Tudor, da-mi voie sa ma gandesc, mai degraba, la scurt-circuite.

IMPERIA
| IMPERIA a răspuns:

Servus @sydefin! Cu scuzele de rigoare dar m-am rătăcit în tufișul ideilor tale. Tot ceea ce por spune e doar că țara arde și unii se piaptănă...
Gânduri limpezi să ai, că de idei abracadabrante ni s-a cam făcut lehamite.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sint de acord cu primii doi. Ai scris prea mult pentru ora asta si nici daca era mai devreme, nu stateam sa citesc atita. Incearca sa fii mai succint. Oricum, eu n-as propune nicio frunza. Eu propun o teapa. Poate asta o sa-i aduca cu picioarele pe pamint pe cei care au nenorocit tara asta, pentru ca mai devreme sau mai tirziu or sa plateasca si vor fi pusi la uscat in virful tepei aleia. Bine le facea Vlad Tepes hotilor. Si nu poate nega nimeni ca acum, mai mult ca oricind, e clar ca avem nevoie de un Tepes. Deci eu propun ca simbol, o teapa, nu o frunza.

| Nana_Gregorian_1981 a răspuns:

Toti tinemi la ceva

| Nana_Gregorian_1981 a răspuns:

Anjur foarte mult de creator