|

Am inceput de curand sa scriu o carte care are succes pe o platforma online, ma rog nu asta e important.

Insa stau in dubiu si mereu imi pun intrebarea -la ce persoana sa scriu? I sau a III a?-

Nu stiu care ar avea un avantaj si o repriza mai mare, intru in panica si incep sa devin frustrata laughing

Eu sunt cu misterul si nu stiu in care caz ar exista o misteriozitate mai mare.

M-ati putea ajuta cu o sugestie? Care tip de persoana este cel mai indicat intr-o poveste?

5 Raportează Evaluează
5 răspunsuri:
| a răspuns:

Cea mai mare "misteriozitate" ar fi daca le-ai combina si la sfarsti s-ar dovedi ori ca vorbeai despre tine, ori ca autorul/naratorul era cumva si in carte... Probabil ai tu imaginatie mai buna din moment ce scrii o carte decat mine. Te descurci.
Cele doue tipuri sunt complet diferite si fiecare reprezinta altceva si aduce plusuri si minusuri.
Daca vrei ca naratorul doar sa povesteasca si sa fie detasat de ce se intampla scrii la a 3-a... Astea se fac la scoala, ar trebui sa le stii mai bine decat noi care e mai potrivit pentru tipul si povestea ta.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna! Cumva pe wattpad scrii povestea?

Mare priza la cititor o are persoana 1, pentru ca il implica mai mult in actiune, il captiveaza. happy

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cele mai multe cărți sunt la persoana I. Pe mine una mă enervează genul ăsta de cărți. Şi eu scriu o carte, dar o scriu la persoana a III-a.

Dacă eşti cu persoana I, ai putea să descri sentimentele, cum vede anumite lucruri şi etc, dar poți s-o faci şi de la persoana a III-a.

P.S.: Doamne fereşte să faci şi tu ca alții care au cărți la persoana I şi să scrii "X POV" sau "Din perspectiva lui X".
Nu există asemenea cărți.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Personal chiar nu conteaza. Poti face o carte foarte buna si la persoana I si la persoana a III a. Gandeste-te daca doresti ca unele actiuni in care nu este implicat personajul principal *sau cel din perspectiva caruia ai dori sa scrii cartea (nu trebuie neaparat sa fie personajul principal cel din a carui perspectiva scrii cartea)* sa fie descrise in carte. In acest caz esti obligata sa scrii la persoana a III a. Nu pune "X POV, din perspectiva lui X, X povesteste etc.". Nu o sa iasa nimic bun din asta. Personal as merge pe persoana I desi si eu incerc sa scriu o carte si o scriu la persoana a IIIa.
Gandeste-te si cum ar fi exprimate mai bine sentimentele. Daca este o carte de dragoste cu siguranta persoana I ar fi cea mai potrivita *parere proprie*. Pentru orice alt gen nu as putea alege intre cele doua stiluri.
Sper ca te-am ajutat, desi cred ca m-am cam incurcat si repetat!
Imi cer scuze pentru eventualele greseli.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Depinde din perspectiva cui o scrii. Poti relata fapte "misterioase" la orice persoana. Tine de tine si de modul in care detaliezi situatia.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează