|

Buna!

Ce mituri grecesti si romane stiti? Eu pe internet gasesc doar legende sad.

Funda! Repede.:O3

5 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Buna!

Un mit este acelasi lucru cu o legenda.
Pai sunt multe: legenda daramarii Troiei, Ulise, Enea, intemeierea Romei, marul discordiei, si toate celelalte care privesc zeii.

O zi placuta!

4 răspunsuri:
| a răspuns:

Nasol stai cu vocabularul limbii romane legenda=mit

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Desi in ultima vreme au cazut in uitare, miturile romanesti ar merita cu prisosinta sa fie studiate in aceeasi masura precum cele ale altor popoare. Desi destul de putine elemente au supravietuit pana astazi, ele arata o complexitate extraordinara a mitologiei, in care natura se amesteca cu elementele cosmologice, cu ciclul viata-moarte, dar si cu simboluri crestine. Mitologia romaneasca include o serie de fiinte supranaturale, personaje pitoresti si intamplari mai mult sau mai putin de speriat, meritand sa fie impartasite.

Poate primul dintre aceste mituri romanesti care trebuie mantionat este cel etnogenezei romanesti, mitul lui Traian si al Dochiei. Aceasta din urma se spune ca era fiica lui Decebal, de a carei frumusete s-a indragostit marele conducator roman. Pentru a scapa de urmarirea acestuia, fata era dispusa sa se arunce de pe o inaltime, spre a-si gasi moartea. Exista mai multe variante legate de ce s-a intamplat, cea mai comuna spunand ca a fost transformata intr-o piatra impreuna cu oile sale, care au avut aceeasi soarta, de catre Maica Domnului.

De numele de Dochia se leaga si unul dintre miturile romanesti despre venirea primaverii si lupta acesteia cu iarna. Dochia era o soacra groaznica inclusiv dupa standardele de astazi, ea obligandu-si nora, careia nu ii daduse acordul sa se casatoreasca cu fiul ei, sa spele un ghem de lana neagra pana se face alb. Nereusind sa faca acest lucru, tanara ramane deznadajduita cu mainile in apa inghetata, pana cand primeste un ajutor divin, care consta intr-o floare rosie ce poate schimba culoarea ghemului. Dochia se infurie groaznic la aflarea vestii, asa ca pleaca sa afle exact ce punea nora sa la cale. Pe drum, arunca cele 9 cojoace de pe ea, intrucat vremea parea balnda; insa, asa cum se intampla de obicei primavara, vremea a devenit brusc geroasa, iar batrana a inghetat, transformandu-se, conform legendei, intr-o stana de piatra.

In ceea ce priveste creaturile mitice din legendele romanesti, acestea sunt...2004 - 2100 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Salut! Sa incepem cu (Iliada)."Troia era o cetate asezata pe tarmul grecesc al Asiei Mici.Cam cu 1200 de ani î.H.domnea aici un rege, Priam. Unul din fii lui, Paris, calatorind prin Grecia, o rapeste pe Elena, sotia lui Menelau, cea mai frumoasa dintre muritoare.Menelau,furios,cere conducatorilor greci sa-l razbune. O armata de 100.000 de oameni este stransa indata, ca sa-l ajute:viteazul intre viteji, Ahile; Patroclu, prietenul sau; batranul si inteleptul Nestor; istetul Ulise si bravul Diomede.Troienii il pun in fruntea lor pe Hector, fratele lui Paris, si multumita vitejiei lui, tin piept grecilor zece ani.Atunci Ulise pune la cale un viclesug:construieste un cal mare de lemn pe care il umple cu soldati greci. Apoi armata se preface ca se retrage, lasand calul in fata cetatii.Troienii,bucurosi sa scape de razboi, primesc calul in cetate ca pe un dar.Noaptea ostasii ies din cal si dau foc orasului.Grecii navalesc in cetate, il ucid pe Priam, iar restul troienilor, putini mai scapa cu viata. Sper ca te-am putut ajuta! P.S. : am copiat lectia din cartea de istorie laughing si nu uita te rog : FUNDITA!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
RăspundeRăspunde Raportează Evaluează