| Florennce a întrebat:

În primul rând, vreau să menţionez ceva: această categorie ( Literatura) este pentru sfaturi, pareri si multe alte lucruri legate de carti si tot ce inseamna informatii despre literatura. Nu sa va faceti temele! Daca vreti asta, incercati totusi pe Educatie&Cultura generala. Însa, cereti sfaturi nu rezolvarea propriu-zisă a temei.
În al doilea rând, problema mea e că îmi place foarte mult să citesc şi am foarte multe cărţi, însă nu le pot citi aşa de repede deşi îmi doresc foarte mult deoarece am şi teme şi şcoală şi treburi pe acasă şi în plus, port ochelari, deci, am probleme cu ochii. Dacă spre exemplu citesc întruna ( cum îmi place) uit de ceea ce am de făcut şi mi-e foarte greu să mă reintegrez în lumea "normală". Nu vreau să mă obosesc prea mult, am făcut greşeală să citesc toată noaptea şi să mă duc la şcoală cu ochii umflaţi încât îmi venea să adorm.Aş dori să mă sfătuiţi în legătură cu gestionarea timpului alocat cititului. Sunt clasa a Xa.
Mulţumesc!

8 răspunsuri:
| MadRaven a răspuns:

Bună,
Eu zic să îţi rezolvi toate temele şi să îţi înveţi temele. În funcţie de timpul rămas, încearcă să citeşti între 2 şi 4 ore. Eu în timpul şcolii, dacă nu am multe teme, citesc cam 5 ore, dar din oră în oră, iau o pauză de 5 minute în care fac diferite exerciţii vizuale.
Lectură plăcută!
Numai bine!

| bogdan72 a răspuns:

E grele...

Ma rog, ideea e ca trebuie privit din doua perspective. Prima, obiectiv, din exterior: stii ce vrei sa faci dupa ce termini liceul? la ce facultate dai? da? cat te ajuta cartile si cat te ajuta scoala pentru asta? ideea e sa iti clasifici activitatile in functie de prioritati. Iar subiectiv, din interior, problema apare pentru ca, evident, lectura iti starneste cu mult interesul, fata de scoala si teme, care o duc nitel mai prost. E posibil sa te hotarasti sa citesti doar atat (un capitol, o ora etc.) pentru ca ai teme si nu stiu ce, dar sa nu ai determinarea de a lasa cartea din mana si a te apuca de lucruri care nu iti plac la fel de mult. Sa fim realisti. Trebuie avut in vedere si faptul ca, programul obiectiv de care vorbeam mai sus s-ar putea sa nu se incadreze in realitate, adica in capacitatea ta de a te autodetermina sa faci lucruri care, desi "stii" ca sunt mai importante, nu le "simti" ca fiind astfel.
In final, programul ti-l faci, in afara celor doua criterii, dupa nevoia ta de somn. Cartarescu, adolescent fiind, citea toata noaptea, pana catre zori. El putea. Eliade se forta sa isi reduca programul de somn ca sa mai citeasca; era foarte trist cand depasea sase ore. Daca stii ca lumea cartilor e cea in care doresti sa intri, cititul nu e o problema substantiala. Daca ai alte planuri pentru viitor... aici treaba e intr-adevar mai complicata.

In fine, stiu ca nu am dat sfaturi propriu-zise, dar sper ca, intr-un fel sau altul, te-am ajutat. Succes!winking

| Florennce explică (pentru bogdan72):

Bună. Da, e interesant ceea ce spui. Ştiu foarte bine ce vreau să fac: medicina. Mai mult ca sigur. Însă, pe lângă asta, după cum am spus în întrebare, îmi place foarte mult să citesc şi să scriu. Am scris un roman care urmează să iasă "de la copt" dintr-o editură în următoarele câteva luni şi încă lucrez la un volum de nuvele şi un alt roman. De ce citesc? Pentru că nu mă exteriorizez prea mult, pentru că o carte devine pentru mine o altă lume, în care mă pierd cu toată adolescenţa mea. Am citit "Romanul adolescentului miop" şi am văzut ce eforturi mari făcea Eliade, însă era corigent la mate... Problema mea e că mă axez foarte mult pe şcoală şi mă implic în proiecte: revista şcolii, Sanitarii Pricepuţi, concursuri, olimpiade, etc.
Oricum, îţi mulţumesc şi vă mulţumesc tuturor pentru sfaturile acordate!
Have a great day!

| bogdan72 a răspuns (pentru Florennce):

Si despre ce e romanul tau, pe scurt?

| Florennce explică (pentru bogdan72):

Sunt două personaje principale: un băiat şi o fată. Ei fac parte dintr-un grup de prieteni cu care iau parte la diverse peripeţii, cunosc alţi oameni, etc. Pot spune că m-au inspirat Cireşarii-Constantin Chiriţă.
Asta a fost aşa, o încercare. Vreau să văd ce o să fie. Următorul roman este ca o autobiografie însă scriu şi din prezent, adică adolescenta care sunt acum, dar şi din trecut unde sunt altcineva.
Cam atât happy

| Sadic a răspuns:

Maximum 2 ore pe zi happy

| BeatriceNagy a răspuns:

Incearca sa iti sortezi cartile dupa interesul pe care ti-l ofera. Sa nu citesti mai multe carti pe zi, incearca sa citesti cam 1-2 ore ( dar cu pauze de 2-5 minute, in care sa iti inchizi ochii, pentru ca iti obosesc ), dar te sfatuiesc sa faci asta dupa ce ai terminat cu invatatul si temele.

| Danutsyk a răspuns:

Eu zic că o carte-două, este suficienta zilnic! happy
De fapt, eu aşa citesc de obicei! happy