| Nume6 a întrebat:

Cea mai bună carte citită? Și dacă aţi putea motiva și alegerea! (fundiţa ❤)

21 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

The leopard/Leopardul de Jo Nesbo. Salbatic, visceral si intrigant pana la final.

| Frank51 a răspuns:

Rich dad poor dad, singura carte citita. Pentru ca am vrut sa vad cum functioneaza banii, piata, economia, investitiile.

| Apokales a răspuns:

Sapiens: Scurta istorie a omenirii de Yuval Noah Harari. Povesteste istoria omenirii, dar intra in detalii privind toate aspectele omenirii, pe scurt: limbaj, economie, religie, politica si asa mai departe.

| JicaContra a răspuns:

Frank Herbert - Dune
si de fiecare data cand incearca sa faca film dupa cartea asta dau kix cu mult brio!

cea mai amuzanta: TOATE cartile scrise de Sven Hassel

insa m-am uitat peste raspunsuri, ma mir serios ca nu a venit un cap patrat religios si sa urle cat il tin bojocii: "BIBLIA"

| AdelinaC a răspuns:

Laur- o poveste de dragoste si sacrificiu, stil de viata, cum niciodata nu vom intalni in realitate

| Cameliapantiru a răspuns:

"La răscruce de vânturi" (Emily Bronte) este cartea mea preferată. Am citit-o de vreo 4-5 ori în viață (deși, de regulă, nu obișnuiesc să recitesc cărți). Mă emoționează, mă tulbură, mă face să plâng, dar și să zâmbesc în puținele scene de dragoste fericită dintre protagoniști. Ți-o recomand călduros!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Divina comedie a lui Dante. De ce? E divina. Cuprinde tot ce se afla dincolo de lume. Trebuie citita.

| Clytia a răspuns:

"Anna Karenina" de Lev Tolstoi. Gândul că mai am puțin și o termin îmi provoacă o stare tristă, de nostalgie. Nu-mi încape nicio îndoială că este cea mai bună carte pe care am citit-o, având în vedere că am citit destul de multe cărți până acum. Cartea a reușit să mă cucerească încă de la primele pagini și în ultimul timp mi-a fost destul de greu să o las din mână. Este o capodoperă clasică, atât de realistă încât nu ar trebui să mă mai surprindă. Autorul reușește să surprindă atât de bine viața familială, universul interior și temeiurile morale ale societății ruse din acea perioadă! Aș spune că nu numai din Rusia, ci din întreaga lume, întrucât aspectele surprinse de acesta au fost și sunt prezente peste tot. Îmi place cum povestea lui Tolstoi se axează pe conturarea în detaliu a majorității personajelor, nu numai a celor principale!
De altfel, filosofia, iubirea, drama, arta, politica sunt surprinse atât de bine încât cartea îți oferă multe lecții de învățat și te face să reflectezi puternic asupra vieții. Este o carte cu impact, o carte adevărată!

| Cameliapantiru a răspuns (pentru Clytia):

Într-adevăr, "Anna Karenina" este o carte minunată. Deși este foarte lungă, am citit-o pe nerăsuflate, adolescentă fiind, în doar două zile și jumătate de vacanță; doar citeam, nu mai făceam nimic altceva. Este, categoric, și una dintre preferatele mele, aș plasa-o oricând în top 10 cele mai bune cărți pe care le-am citit întreaga viață. Intenționez o re-lectură a ei, în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat, acum, din perspectiva unui adult. Lectură plăcută în continuare!

| Clytia a răspuns (pentru Cameliapantiru):

Mulțumesc frumos! Ai citit-o foarte repede pentru o carte de 1000 de pagini! Eu m-am apucat acum, în timpul pandemiei pentru că altfel nu cred că aș fi avut timp din păcate. După ce termin lectura, intenționez să mă apuc de "Război și pace". Deși am citit o singură carte de la Tolstoi, pot spune că îmi place foarte mult stilul său.
M-ai făcut acum curioasă de topul tău fe cărți preferate. happy
Eu m-am setat pe literatura clasică, încât nici nu cred că mai pot citi altceva acum. Mai ales că mai am atâtea cărți de descoperit...

| Cameliapantiru a răspuns (pentru Clytia):

Și eu sunt o pasionată de literatură clasică, deși am câteva cărți foarte dragi și din literatura contemporană.
"Război și pace" e o carte foarte bună, de asemenea, dar e o carte
grea, mai grea decât "Anna Karenina". Dacă ai sub 16 ani, nu-ți recomand s-o citești, n-o vei putea urmări și înțelege. De la Tolstoi am mai citit și "Sonata Kreutzer" (care mi-a plăcut mult), dar și "Învierea" (care nu m-a impresionat; sigur, ție e posibil să-ți placă, nu înseamnă că dacă nu mi-a plăcut mie nu-ți va plăcea nici ție).
Un top al cărților mele preferate ar fi greu de întocmit, pentru că sunt atâtea și atâtea cărți pe care le-am citit pe nerăsuflate, așa că astăzi aș face un top, peste o lună altul etc, dar sunt totuși câteva (vreo 4-5) pe care le-as include oricând între cele mai bune cărți citite în viață. Menționez: "La răscruce de vânturi" (Emily Bronte), "Anna Karenina" (Lev Tolstoi), "Jean-Cristophe" (Romain Rolland), "Marile speranțe" (Charles Dickens), "Crimă și pedeapsă" (Dostoievski).

| Clytia a răspuns (pentru Cameliapantiru):

Știu că este o carte destul de grea. Sunt majoră, deci sper că am să o înțeleg. happy
Din cele 5 cărți pe care le-ai menționat, în afară de "Crimă și pedeapsă" (pe care o am pe lista de viitoare lecturi), le-am lecturat pe toate cu o deosebită plăcere. O altă carte clasică care mi-a plăcut, deși am citit-o acum câțiva ani, e "Doi Ochi albaștri"- Thomas Hardy. Iar dintre cărțile contemporane, cea care m-a impresionat cel mai mult și m-a făcut să plâng încă de la jumătatea cărții cam până la final este "Lumina dintre oceane"-Stedman M.L. O recomandat dacă nu ai citit-o!

| Cameliapantiru a răspuns (pentru Clytia):

Având în vedere că ai 18 ani și ceva experiență de lectură, poți încerca să citești și "Război și pace". Cred că e momentul potrivit.
Am citit și eu "Doi ochi albaștri", tot în adolescență, și am perceput-o drept o carte foarte frumoasă și foarte tristă. În general, am avut o perioadă când îmi plăceau mult romanele lui Thomas Hardy. Îți mai recomand și "Tess of the d'Urbervilles" (după părerea mea, cel mai bun roman al acestui autor), "Idilă pe un turn", "Jude neștiutul" și "Departe de lumea dezlănțuită".
Dintre cărțile din literatura contemporană (includ aici ceea ce s-a scris după 1980, deci nu mă refer doar la cărți publicate în ultimii 5 sau 10 ani), mi-au plăcut în mod deosebit "Numele trandafirului" (Umberto Eco), "Parfumul" (Patrick Suskind), "Arta conversației" (Ileana Vulpescu), "Scrisorar" (Mihail Șișkin). Dintre acestea, având în vedere că ți-a plăcut atât de mult "Anna Karenina", sunt sigură că îți va plăcea și "Scrisorar", o altă excepțională poveste de dragoste a literaturii ruse.

| NLS a răspuns (pentru Cameliapantiru):

" În general, am avut o perioadă când îmi plăceau mult romanele lui Thomas Hardy."

candva demult, vinovat si eu happy
Insa nu "Tess." m-a marcat cel mai mult, ci Primarul din Casterbridge.

| awspam a răspuns:

Pirații și corsari

| Dana1999 a răspuns:

Secretele Succesului deoarece m-a invatat sa fiu mai sociabilă.

| Konstantin2020 a răspuns:

Călătoria creștinului de John Bunyan.

| RavenNymph a răspuns:

"The Boy in the Striped Pyjamas" de John Boyne. O carte foarte ușor de citit, însă cu o poveste foarte dură, cutremurătoare, de impact.

| ancuta286 a răspuns:

In umbra pasilor tai-Vitali Cipileaga. E cartea mea de suflet. Nu pot sa zic ca are neaparat o poveste extraordinara dar a fost cartea potrivita la momentul potrivit. Am iubit-o, am savurat fiecare pagina, fiecare fraza. O recomand din suflet. E o poveste trista dar finalul mai ales e genial. De asemenea de acelasi autor, o aparitie relativ noua este si Portocale verzi. Care o recomand din nou cu caldura. E o carte care te face sa plangi. Asta e talentul autoruluihappy. Termina cartea cu un sfarsit atat de emotionant, trist dar modelat astfel incat sa iti dea un vibe bun.

| VasileEmilia a răspuns:

Socoteala diavolului. Chiar daca este clasificata ca fiind o carte pentru adolescenti, cu siguranta te va marca orice varsta ai avea. Este cartea care, cred eu, m-a facut sa inteleg proportiile unei tragedii istorice precum Holocaustul.
Emilia, 12 ani

| RaduWhovian a răspuns:

Aici sunt 3 carti. Rosu de rubin, Albastru de safir si Verde de smarald. Pur si simplu mi-a placut intreaga poveste. Cauta pe net, e super faina trilogia

Întrebări similare