| CatatinSTF a întrebat:

Cum ar fi dacă limba română ar fi limba globală a lumii în loc de engleză, ar putea toată lumea să o învețe sau este o limbă prea grea?

Răspuns Câştigător
| JicaContra a răspuns:

Ba este, top 25 la sute de limbi vorbite o califica destul de bine

si ca sa iti spun si de ce, toti strainezii care incearca sa invete lb romana se plang de cele prea multe exceptii, iar ministerul sculei se mai si chinuie sa mai adauge, asa, de "placere", cum ar fi de la vreau, au sarit la VOIESC si au scos VROIESC (ce placeri SADICE au unii)

iar, ca sa iti pun punctul pe i, am vazut greseli de traducere (dublare) in filme pentru copii, sau si mai aiurea, vorbeste bine romaneste dar ritmul vorbirii e italian/francez, etc... suna ca nuca in perete

cat despre topurile de pe internet, NU te uita prea serios, sunt facute relativ la cei care vorbesc engleza, nativ, pentru un japonez de exemplu s-ar putea sa fie mai greu sa invete romana decat unui american sa invete chineza

5 răspunsuri:
supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

E ușoară până ajungi la gramatică laughing. Ar fi oribil. Prefer engleza, e mai expresivă.

| PainTech a răspuns:

De ce dintre toate limbile fix româna?

| AlexMh a răspuns:

Daca limba romana e grea te invit sa incerci finlandeza, rusa, vietnameza, mongoliana, ungara, etc... si astea sunt decat top 5, nici nu am ajuns la japoneza. A noastra nu e nici macar in top 25. Deci nu, nu e grea.

| AlexMh a răspuns (pentru JicaContra):

DOOMul e problema in cele mai multe cazuri. Nici nu pot să îți enumar cate modificări au fost făcute de-a lungul timpului. Daca ne uitam cum se scria acum 80-100 de ani, am sta și ne-am întrebat dacă noi suntem analfabeți sau ei erau. Am consultat cel puțin 5 topuri, și pot să îți spun cu siguranță că nu e o limbă grea deloc. Cunosc personal printre colaboratori, chenzi și indieni care vorbesc vorbesc fluent limba romana cât și pe a lor. Cel mai bine ar fi sa te interesezi în multinaționale și organizațiile de studenți. Iar cat despre ritmul vorbirii, de exemplu indienii au anumite inflexiuni ale vocii, pun mai mult accent pe finalul propoziției. Aruncă tu un străin în România, sau invers, și intrerupe-i orice contact cu persoanele apropiate de aceeași naționalitate, sa vezi cum ți-o vorbește la perfectie. Sa nu intram și în regionalisme, că și acolo e poveste. Stimă!

| Mmaannuu111 a răspuns:

Limba română este destul de grea