| troleibuz a întrebat:

De ce romanii nu citesc carti?

35 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Cand ti foame tie iti arde de citit? Tu nu traiesti in Romania? 40% traiesc in saracie, 50% au wc in curte, ce iti mai arde de citit atunci

| Hirol a răspuns (pentru RAY):

Tu citesti?

| RAY a răspuns (pentru Hirol):

Cand imi permite timpul desigur

suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca e vulpita la Tv e mai simplu

| Anonima163333 a răspuns (pentru suntserios):

Adevarat! bunicii mei sunt fan Vulpita...

| Onisim10 a răspuns (pentru suntserios):

Lol happy

| Wr3nch a răspuns:

Pentru ca nu ofera satisfacita imediata ca filmele, emisiunile etc. Si e scumpe. Majoritatea cartilor noi is 30 de lei minim, cum sa dai bani atatia bani cand poti lua tigari si bauturalaughing

| troleibuz explică (pentru Wr3nch):

Exista biblioteci. Si ebooks gratuite. Dar inteleg ce zici.

| zurick a răspuns:

Nu știu că pot găsi o carte bună și că nu toate cărțile sunt la fel cu cele din lectura obligatorie din școală.

| Sn4k3 a răspuns:

Ca sa iti dau un raspuns pe masura intrebarii: pentru ca sunt romani.

| Nemessys a răspuns:

Oamenii nu citesc carti deoarece in scoala au fost obligati sa citeasca carti si opere de care nu erau interesati sau nu le placeau. Au ajuns sa creada ca cititul din carti fizice dar si in general, este ceva invechit, plictisitor si care bineinteles ca nu te ajuta cu nimic in viata, exact cum a fost si la scoala.

Majoritatea nu sunt dispusi sa-si rezolve problemele, le pun sub pres, nu sunt setati sa acumuleze din ce in ce mai multe informatii pe o nisa pe care i-ar interesa, nu din toate. Nu sunt motivati sa devina cea mai buna varianta a lor si sa afle lucruri noi de fiecare data. Unii sunt prea plictisiti, satui, se prefac sa sunt ocupati cu lucruri,, mai importante" sau cand dau de ceva ce depaseste puterea lor de intelegere, renunta din start. E ca si cum i-ai deschide unui batran un program avansat de editare video sau photo cum ar fi Photoshop-ul sau Premiere pro. Cand vede atatea iconite si texte, deja se blocheaza si-l inchide.
De asemenea, multi nu sunt flexibili in gandire si considera ca odata ce au invatat ceva, acel lucru chiar asa este si nimeni nu le mai poate schimba parerea.
Considerea ca deja le stiu pe toate, lucruri invatate din societate, social media si bineinteles din familie, dar in continuare se plang de ce viata de **** au si ca nu le ajung banii. Daca le pui in fata cartea,, Tata bogat, tata sarac", care din punctul meu de vedere este un,, must read" pentru TOATA LUMEA, ori iti dau peste mana cu ea, ori daca o citesc, zic ca ce-i acolo sunt abureli, sau nu inteleg sau... inteleg dar tot nu fac nimic cu acele informatii.

De asemenea, romanii nu sunt invatati sa investeasca in educatia lor. In ei, sunt deja invatati de societate cumparandu-si haine, vopsindu-si parul, facandu-si cea mai faina freza, cheltuind banii pe o masina super faina ca sa-si imbunatateasca imaginea. Dar asta nu se poate numi,, investitie in sine" ci mai degraba,, cheltuiala pentru propria imagine". Investitia este ceva ce te ajuta si cand vine vorba de tipul asta de investitia, ea te schimba pe tine ca om. Pe scurt, degeaba ai freza, haine, masina daca in interior tot un **** de om prost ramai.

Daca le zici la romani sa cumpere un curs sau o carte, o sa-ti dea in cap. Ei sunt obisnuiti sa primeasca lucruri gratis, dar ei nu au invatat ca lucrurile gratis nu sunt de cea mai inalta calitate si cand vad un pret la ceva, fug de el. Un curs pe udemy costa de cele mai multe ori 50 de lei sau 100. Deja li se pare mult. Insa cand nu sunt reduceri, pretul maxim este de 1000 de lei pe curs. N-ai sa vezi tu pe cineva sa-si dea intreg salariul pe un amarat de curs care, ce sa vezi, 1000 de lei pe luna s-ar putea transforma in 1000 pe saptamana.

Tot ce am scris a fost din propria mea experienta. Am fost obligat la scoala sa citesc cacaturi si invechituri, cu un vocabular foarte ciudat si plin de arhaisme, care nici macar nu contineau informatii in primul rand, ci era doar o poveste care bineinteles ca nu s-a intamplat, nu puteam sa invat nimic din experienta personajului si descriau o lume care in prezent nu o mai vezi. De aici mi s-a bagat in cap ca cititul este plictisitor. Cand mai auzeam un batran ca vorbeste despre citit, deja il consideram invechit. Citit pentru mine insemna o activitate in care stai cu o carte in mana, citind o poveste sau orice altceva cu libaj extrem de ciudat, care in primul rand nu avea nicio informatie, sau chiar daca avea, nu mai erau valabile pentru zilele noastre sau nu puteam sa o pun in practica. Asta reprezentat pentru mine plictiseala si timp irosit.

Abia acum la 19 ani mi-am schimbat parerea despre citit si am inceput sa o fac. Chiar te ajuta, daca citesti ce trebuie si nisa care te intereseaza, scris de cine trebuie, CUM trebuie si CAT. In continuare mai dau de carti care sunt vai de mama lor si pline de inutilitati, sau ideile din capitolul 1, le gasesti si in capitolele 2, 3, 4, 5, dar sub o alta forma. Si totusi sunt laudate in intreaga lume. Am citit cartea,, think and go rich", sincer este... un dezastru, nu inteleg de ce toata lumea o lauda si o recomanda, dar sincer trebuie sa fii prea incuiat la minte ca dupa ce citesti cartea aia sa spui ca e extraordinara. Am si prins o frica sa cumpar carti deoarece nu am eu chef sa ma complic cu returnari. Dar totusi 20, 40, 50 sau chiar 100 de lei, se aduna si se tot aduna.
Pana acum am cumpar doar 2 carti, 160 de lei, pe care le regret...Cartile sunt bune, ma rog... cel putin una din ea, dar erau informatii prea de baza, prea logice, care pe mine nu m-au ajutat cu nimic.

Unele carti sunt facute ca sa te ajute, iar altele doar ca sa fie vandute. happy

| Sophieka a răspuns (pentru Nemessys):

Buna

Mi-a facut o deosebita placere sa iti citesc comentariul!
Cu exceptia ultimei parti in care ai mentionat de cartile inutile si costisitoare pe care ai irosit bani (dar poti incerca sa le vinzi pe olx), sunt multe de genul acesta si sunt de acord cu motivele pentru care nu citesc romanii.

O varianta buna in unele cazuri este prin biblioteca.
Ai fi surprins ce carti poti gasi pentru un abonament anual de doar 10 lei happy.

| Nemessys a răspuns (pentru Sophieka):

Mulțumesc happy

| CostinAlamariu a răspuns:

Eu sunt român si citesc carti dar daca se face un studiu in general se ia in calcul cate carti cumperi sau imprumuti de la biblioteca (banuiesc).
Personal nu cumpar foarte multe carti pentru ca fie le am deja de la parinti si bunici, fie le gasesc pe net, fie le pot imprumuta de la biblioteca.
Conteaza si ce citesti. Un om care a citit o singura carte de Platon sau Aristotel a facut mai mult decat cineva care a citit 10 carti de melodrame adolescentine happy

| PainTech a răspuns:

Poate au alte alternative mai bune?

| Ineys a răspuns:

Majoritatea nu au timp de asa ceva sau nu sunt pasionati de asa ceva. Cititul e o pasiune, nu e pentru toata lumea, dar faptul ca nu citesti nu te pune mai prejos cu nimic fata de unul care citeste, sau ar trebui s-o spun invers, faptul ca citesti nu te face cu nimic mai bun decat unul care citeste.

E ca si cand ai intreba "De ce romanii nu canta la pian?" "De ce romanii nu picteaza?" etc.

| gemeni6226 a răspuns:

Unii mai citesc numai de cand este internet procentajul a scazut foarte mult.Dar crede ma se mai citesc carti altfel ar falimenta toate magazinele onine care vand carti si nu ar mai exista carti nici in librarii.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Lumea in care traim noi se schimba foarte repede la fel si copii deci prin urmare dupa 18 ani cand mergi la munca crede-ma ca atunci cand vi obosit acasa chiar ca nu mai ai chef de nimic.
Lumea nu isi mai pierde timpul citind carti dureaza prea mult multi prefera ziarul si sa se uite la fata de la pagina 5.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

"De ce romanii nu citesc carti?" moare un prost si se nasc alti 10 in loc care la randul lor sunt de 100 de ori mai prosti decat cel ce a murit prima data, si uite asa se duce lumea de rapa.

| aumih16 a răspuns:

Nu le place! simplu!

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Romanii nu mai sunt de mult. Acum sunt români.

| troleibuz explică (pentru anonim_4396):

Comentariu irelevant.

| anonim_4396 a răspuns (pentru troleibuz):

Modul tău de adresare irelevant.

| troleibuz explică (pentru anonim_4396):

Altii n-au dificultati de intelegere. Deci problema e la tine.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am observat acest comportament la nivel global. Tot la nivel global, prin mass media (filme, seriale, desene animate) tot exista o propaganda anti-invatat de cateva decenii. Probabil, unde majoritatea românilor (ca sa-l satisfac pe Wizard99 cu â) sunt la stadiul in care aplica tot ce vad la TV pentru a fi considerati "cool", nu ma mira cum aproape nimeni nu mai citeste carti.

| troleibuz explică (pentru anonim_4396):

Inteleg. Dar am observat ca in alte carti se publica sute de carti anual si citesc enorm fata de noi. Romania e penultimul loc in toate statisticile legate de industria de carte.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru ca nu a aparut deocamdata o carte despre serialul "Vulpita".

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru ca sunt prea ocupati cu petreceri si bautura ca sa se ocupe de ceva mai serios! Asta si plus ca mai toti vad cititul ca o activitate pentru fraieri si anti-sociali, iar intr-o lume a anturajelor, cititul este defaimat!

| Pati2500c a răspuns:

Pai de unde stii tu ca romanii nu citesc happy. E adevarat nu citesc toti, ca n au cum. Unii oameni muncesc de dimineata pana seara, logic ca nu au timp de citit carti. Altii nu au terminat scoala din diferite motive, prin urmare de unde sa citeasca. Si mai sunt si oamenii neajutorati pe la tara care nu au bani de mancare, dar sa mai si cumpere carti. Pe unii pur si simplu nu ii pasioneaza. Tu poti face ceva daca nu te pasioneaza? Nu cred.
Dar sunt si oameni care citesc, adolescentii de exemplu, eu citesc, colegii mei citesc, prietenii mei citesc, si adultii citesc

| Hirol a răspuns (pentru Pati2500c):

A zis mai sus ca din statistici.

| Pati2500c a răspuns (pentru Hirol):

Si eu ti am raspuns de ce, tu vrei acum ca toata populatia sa citeasca? Au si ei alte hobby uri

| Onisim10 a răspuns:

Pentru ca tehnologia evolueaza, iar oameni mai mult prefera un film de 2-3 ore decat o carte care sa dureze pana intr-o saptamana.

| CataCatalin994 a răspuns:

Nu numai romanii se afla in situatia asta, doar ca la noi procentul e un pic mai mare comparativ cu majoritatea statelor din UE si America de Nord.

In principiu, e din cauza gratificarii imediate pe care o ofera un film, un joc, sau o iesire in oras. Citirea unei carti, sau inceperea unui curs online presupune investitia de mult mai mult timp pentru a oferii satisfactie, chiar daca la final este infinit mai mare. Majoritatea oamenilor nu au rabdarea si maturitatea necesara sa investeasca 2-3 luni intr-un curs pentru a dobandi un nou skill din care pot chiar face bani, uneori multi, sau 1-2 saptamani pentru o carte fenomenala, pe care dupa ce o citesti iti poate schimba intreaga perceptie asupra lumii. E mult mai usor sa deschizi PS4 la Fifa, sau sa mergi pana la frigider sa scoti una de la rece si sa-ti bagi un serial, pentru ca iti da injectia aia de sentiment de bine imediat.

| LaElly11 a răspuns:

Nu cred că este o situație în care se află doar românii... Cu cât evoluează tehnologia mai mult, oamenii sunt în general mai atrași de inovațiile apărute, în defavoarea cititului.