|

De ce sa citesti romane cand poti citi carti (de orice gen) care te ajuta? De exemplu motivationale,de sanatate,de lifestyle,de psihologie,spiritualitate,duhovnicesti,de nutritie,istorie,ezoterism,geografie,biologie,encicloped ii,chimie,curiozitati,stiinte,medicina,anatomie,dezvolta re personalaetc Stiu ca fiecare are dreptul sa citeasca ce vrea dar nu vi se par romanele plictisitoare si practic inutile? Daca citesti in schimb o carte de tipul mentionat de mine,ramai si cu ceva, te ajuta sau iti satisfac curiozitatea si cunosti mai multe lucruri.Pe cand romanele sunt niste povesti inventate plicticoase majoritatea care nu te ajuta nici la cunoastere nici la curiozitate nici nu iti foloseste int-run fel in viata.Decat sa citesti romane mai bine te uiti la filme.Si cand citesti o carte citesti ceva ce te poate ajuta sau satisface cunoasterea.Va rog sa nu ma criticati, e doar parerea mea.Si eu am romane multe dar necitite prefer altceva decat literatura in ceea ce priveste cartile.Ce parere aveti? Cata dreptate am? Evident sunt si romane frumoase care merita sa le citesti dar ramai la final doar cu povestea fictionala.

11 răspunsuri:
| a răspuns:

Așa spunea și un prieten de-al meu, șobolan, șoarece de bibliotecă, în timp ce rodea o rolă de film din celuloid.
-- Cum ți se pare, fratimiu?
- Taci și roade mai departe. Sincer să fiu, cartea era mai bună, puțea a clei de oase la cotor.
Da Decameronul, O mie și una de nopți, George Bataille, Marchizul de Sade, Viața Curtezanelor, Femei celebre, Cărtărescu (specialist în poeziile scrise pe pereții veceelor școlare, care era cât pe ce să ia Premiul Ignobil pentru nuvele a căror rezumat este am regulat-o și pe asta) bestsellerul Sugeoramona, din astea caliente, n-ai încercat?

| a răspuns:

Cu toate sunt de acord în afară de cele ale ezoterism. Pentru că acestea dezvoltă... nenorocirea.

| a răspuns:

Cata dreptate ai? Deloc.
TU nu intelegi nimic din romane, asta nu inseamna ca nu te invata nimic. Povestea in sine e 15% dintr-o opera de calitate, restul sunt invataturi si simboluri, insa trebuie sa patrunzi, nu sa citesti superficial. Din "Mizerabilii" inveti mai multe despre viata decat din 30 de carti "folositoare". Dar daca vezi si ce e in spatele cuvintelor.
Nu stiu pe ce baza ti-ai format aceasta parere, dar e eronata si ignoranta.

| a răspuns:

Daca citesti Dostoievski, citesti religie, filozofie, psihologie, curiozitati, chiar is aspecte ale medicinei. Are de toate. De ce sa citesti atatea pana gasesti cartile bune, cand poti citi o carte ce trateaza proape toate aceste aspecte?

| a răspuns:

Fiecare are dreptate si pentru gusturi sunt culorile.
Ai perfecta dreptate in ceea ce spui si ai dreptul si vointa proprie sa citesti ceea ce consideri ca e folositor pentru tine sau te intereseaza.
Daca am fi cu totii la fel, nu am fi decat niste computere pre-programate.

| a răspuns:

Poți găsi informații utile și în romane. Nu toate sunt gen "Ion" de Rebreanu. Pe lângă informații utile (ce-i drept, nu la fel de multe ca într-o carte de specialitate), găsești multă creativitate și perspective noi asupra tuturor aspectelor, ceea ce în cărți de specialitate nu prea găsești. Ai încercat să citești "Dune", de Frank Herbert, cărțile lui Sven Hassel sau seria "Prima Lege" de Joe Abercrombie?

| a răspuns (pentru FaraNume1245):

"Nu toate sunt gen "Ion" de Rebreanu."... sa rad sau sa plang? Evident, nu se discuta gusturile, nu-ti place e una si s-o denigrezi e alta. Daca tu vezi in "Ion" doar o opera pe care te obliga scoala s-o citesti, te inseli.
E un mesaj evident transmis: Ion alearga dupa bani, si cum ajunge?

| a răspuns (pentru Plato):

Nu contest că vrea să transmită ceva. Ce încercam eu să spun e că e supraapreciată. O poveste în care țăranii își dau în cap cu sapa e ridicată pe un piedestal. Cartea nu transmite nimic util și nu aduce perspective noi asupra a nimic, în afara celor de "common sense", care oricum ar trebui știute deja. Sunt atâția scriitori buni, unii români, alții nu, iar noi încă îl ridicăm în slăvi pe Rebreanu.

Am dat-o ca exemplu pentru că e necesară la școală.

| a răspuns:

Ai dreptate intr-o oarecare masura. Tot ce ai enumerat te ajuta la dezvoltarea unei culturi generale, vei putea discuta cu diferiti oameni din diferite domenii sau pur si simplu vrei gasi un subiect de discutie in momentele de tacere, dar nu neaparat sa te ajute pe tine...de exemplu daca citesti carti de medicina cel mult vei intelege cum functioneza o anumita boala, dar nu vei stii cum sa te tratezi sau daca ai boala respectiva, multe boli au simptome similare si doar ceva mic le diferentiaza.
Intr-adevar romanele sunt fictiuni, dar iti imbogatesc vocabularul, iti dezvolta creativitatea, te pun in fata unor posibile intamplari pe care nu le-ai trait, dar in caz ca ti s-ar intampla ai stii cu sa reactionezi; iti poti da cu parerea asupra deciziilor pe care personajul le-a luat intr-o situatie si sa gasesti o alternativa care din punctul tau de vedere s-ar fi potrivit mai bine in sitiatia aceea. Deci cu alte cuvinte acestea te dezvolta din punct de vedere creativ, te scot din lumea ta si te introduc intr-o alta in care imposibilul nu exista.
Cam atat am avut de spus, bineinteles vei citi ce consideri ca e bine pentru tine, dar poate la un moment dat vei da o sansa si acestor carti happy.

| a răspuns:

Salut, si eu prefer sa citesc ceva care imi satisface curiozitatiile, ma ajuta intr-un anumit domeniu, dar romanele nu sunt complet nefolositoare. Acestea te ajuta sa-ti dezvolti imaginatia, creativitatea, ii ajuta mai ales pe cei din zona artei cat si pe adolescentii dupa parerea mea.

| a răspuns:

Exact, ai cea mai mare dreptate! Dar romanele sunt importante