| daniel176 a întrebat:

De la un timp nu prea mai fac diferenta intre figurile de stil : epitet, personificare si metafora sad putin ajutor?

Răspuns Câştigător
| Alyra a răspuns:

Epitetul e de obicei un adjectiv, gen: "cer senin". Cuvăntul "senin" e epitet.
Personificarea e atunci când un obiect prinde viaţă. Cum ar fi "norii plâng". Doar oamenii plâng, deci dacă foloseşti expresia asta înseamnă că ai personifical norii. Deci avem o personificare.
Metafora e atunci când ai o comparaţie subînţeleasă.
De exemplu "drojdii de rouă". Este metaforă pentru că există o comparaţie subînţeleasă între rouă şi drojdii.

2 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Citeste in cartea de gramatica si ai sa stii sa faci diferenta.

| Nextone a răspuns:

Epitetul exprimă o însuşire deosebită a unui obiect, prezentându-l într-o lumină nouă, aparte. Epitetul este o figura sa stil care exprima insusirea unui cuvant, obiect etc, care sta pe langa un substantiv sau verb.
Ex: Lumina dulce, Aripi stravezii, Soare argintiu, Cer plumburiu. Deci trebuie sa fie o insusire deosebita a unui obiect.
Personificarea: prin ea se atribuie unui obiect insusiri sau actiuni omenesti. este o figură de stil prin care li se atribuie lucrurilor, animalelor sau fenomenelor din natură însuşiri omeneşti (ex.: norii plâng; pisica vorbeste lin; soarele râde; stelele clipesc; păsărelele şoptesc; vântul aleargă; sălciile triste)
La metafora este putin mai complicat. Este o figură de stil prin care se trece de la sensul obişnuit al unui cuvânt la alt sens, prin intermediul unei comparaţii subînţelese. Comparatia stii ca are in componenta sa "ca", de ex "ochii negri ca abanosul, iute ca sageata".
Figură de stil prin care se trece de la semnificaţia obişnuită a unui cuvânt (expresie), la o altă semnificaţie, pe care cuvântul (expresia) nu o poate avea. De exemplu: la Eminescu intalesti foarte multe:
"Părea că printre nouri s-a fost deschis o poartă,
Prin care trece albă regina nopţii moartă". Deci prin nori nu se poate deschide o poarta, iar regina noptii nu exista, deci cuvantul de la inceput "parea" iti indica ca doar parea, nu exista.Mai concret această metaforă presupune o comparaţia iniţială: luna ca o regină moartă a nopţii, comparaţie bazată pe două similitudini: paloarea astrului şi a unei fiinţe moarte, unicitatea lunii pe cerul nopţii şi prezenţa ei dominantă faţă de celelalte corpuri cereşti. S-a mai pus intrebarea aici : http://www.tpu.ro/educatie/cum-recunosc-metafora-dau-funda/
Poate te ajuta. Mult succes!