|

Hei TPU, stiti cumva cum as putea sa curat marginele unei carti? Am incercat cu radiera, s-a dus sa zic asa, dar inca mai are urmele acelea de ingalbenire. Si nu, nu e veche sau ceva, doar nu s-a pastrat asa cum o trebuit si s-or cam murdarit marginile.

2 Raportează Evaluează
2 răspunsuri:
| a răspuns:

Marginile paginilor cartilor se galbenesc (spre maro) din cauza prafului /grasimilor /umiditatii din aer, oxidandu-se totodata in timp. Acest fenomen se poate observa mai ales la cartile facute din hartie mai ieftina.
Partial se poate curata marginea, cel putin partile "la vedere", daca faci un amestec din praf de calc + bicarbonat de sodiu + sare fina, fiecare cernut separat prin sita foarte fina, iar rezultatul se foloseste in proportii egale.
Amestecul de praf de mai sus se presara usor si uniform peste partile colorate, in pozitie orizontala.
Se lasa praful sa lucreze 3 zile in loc uscat, la temperatura camerei, dupa ce se prafuieste usor, cu o pensula foarte moale. Se sufla usor resturile ramase (cu gura) si se repeta pensularea alternativ, pana ce se curata intreg praful. Daca s-a curatat, trecem la muchia urmatoare.
Daca e nevoie, se mai repeta procedura de cate ori este nevoie. Aceasta metoda de restaurare poate dura chiar cateva saptamani si necesita dexteritate si multa rabdare.

In caz ca aceasta metoda nu da rezultatul dorit, se poate apela la echipele de restaurare din cadrul muzeelor de istorie. Evident, daca merita.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cauta o firma care se ocupa de reconditionarea cartilor, nu e o suma mare, insa uneori, cartea se intampla sa fie mai ieftina, tu decizi.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează