| alin322 a întrebat:

As vrea sa stiu si eu ce inseamna paragraf, dar mai ales sa mi se dea un exemplu in scris de cum se scrie. Am citit in dex, dar nu ma prind cum se scrie. Si care e diferenta intre alineat si paragraf. As dori exemple in scris, nu in teorie. Multumesc.

Răspuns Câştigător
| Radu284 a răspuns:

Un paragraf incepe pe o linie noua (uneori cu o linie goala inainte), si se ocupa de o idee, un concept, un citat, ceva coerent.

Exemplu:

Vasilica se duce sa cumpere mancare. El intai se urca in autobuz, dupa care coboara la piata. De acolo ia 3 kg de rosii.

Exemplu prost:
Vasilica se duce la piata. Sora lui, Ana, invata la liceu. In acest timp, pisica lor se joaca cu un ghem. Ce frumos a fost totul!

| alin322 explică (pentru Radu284):

In exemplul prost, cand ai scris despre sora lui ana, trebuia sa incepem de la capat sau sa lasam si un rand distanta? Multumesc. Si "in acest timp, pisica lor se joaca cu geamul", nu face parte din acelasi paragraf?

| Radu284 a răspuns (pentru alin322):

Pai ideea este ca, daca nu esti in scoala primara, cand scrii ceva trebuie sa nu faci un ghiveci de actiuni intr-un paragraf, sau sa ai propozitii foarte scurte. In mod normal, in cazul exemplului prost, fie extinzi propozitiile, dai mai multe detalii si le faci paragrafe separate, fie faci un paragraf unde le poti folosii pe toate intr-un mod fluent. Exemplu:

Familia lui Vasilica era foarte ocupata in acea zi. Vasilica se ducea la piata, in timp ce sora lui, Ana, era la liceu. Pana si pisica lor, Pispis se juca cu un ghem!

Aici, desi descriem actiuni diferite, sunt totusi coerente, pentru ca vorbim despre familia lui Vasilica.

| alin322 explică (pentru Radu284):

Dar diferenta cand trebuie sa punem punct sau sa lasam un rand liber, cum o facem? Si alineatul la ce se refera. Multumesc inca o data.

| Radu284 a răspuns (pentru alin322):

Aliniatul e asa:

Gigel se duce sa spele vasele.
Blah blah

Sunt cateva spatii goale la inceput.

Nu stiu exact toate reguluile, cand lasam un rand liber sau nu. Dar daca treci de la o idee la alta, e mai usor pentru cel care citeste daca este un rand liber.

1 răspuns: