|

Salut! Care sunt părțile de vorbire! Maine am simulare la romana!

1 Raportează Evaluează
1 răspuns:
| a răspuns:

Părțile de vorbire sunt cuvinte sau locuțiuni care fac parte din 10 clase gramaticale grupate după:

sensul lexical - ceea ce exprimăforma lor - caracteristici morfologiceposibilitatea de a îndeplini anumite funcții sintactice.

Cel mai important rol în clasificarea părților de vorbire îl are sensul lexical, adică ceea ce exprimă fiecare parte de vorbire. Astfel:

substantivul - indică obiecte; pronumele - ține locul unui substantiv; numeralul - exprimă un număr sau o determinare numerică; adjectivul - exprimă o proprietate a unui obiect; verbul - exprimă o acțiune sau o stare; adverbul - exprimă o caracteristică a unei acțiuni sau a unei stări; interjecția - exprimă exteriorizarea unui sentiment, a unei stări fizice sau psihice sau a unui sunet; articol - parte de vorbire care determină o altă parte de vorbire (de obicei un substantiv) și marchează diverse funcții gramaticale și stilistice ale acesteia; conjuncția - parte de vorbire neflexibilă. Conjuncția nu are funcție sintactică și are rol morfologic auxiliar. Ea se analizează gramatical cu partea de vorbire pe care o însoțește; prepoziția - nu are sens de sine stătător și este un simplu instrument gramatical ce servește la stabilirea unor raporturi gramaticale.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează