| SporeBox a întrebat:

As vrea ca toti cei care imi cititi intrebarea sa imi raspundeti pentru ca nu vreau mai mult de doua litere. Faza e ca eu am o idee buna de carte, chiar am si pus-o in practica cu cateva capitole. Acum mi-am dat seama ca seamana foarte mult cu cartile lui Rick Riordan, mai ales cu seria Percy Jackson si Olimpienii. Nu am introdus zei sau ceva dar cum e la el o tabara a semizeilor la mine e o tabara a eroilor (am numit-o Camin ca sa nu fie prea mare asemanarea). Acum protagonistul cu puteri incredibile si antagonistul care vrea lumea cred ca sunt basic dar problema mea e cu taberele. Eu as putea sa ocolesc asta dar asta inseamna sa iau cam totul de la zero pentru ca sunt multe mistere si sa las deoparte tot ce am gandit pana acum, adica tot ce se intampla in toate volumele. Pe voi vreau sa va intreb daca ati citi o carte care are o asemanare marisoara zic eu si ce ati crede daca ati citi-o. Multumesc anticipat.

12 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Taie toate asemanarile si creeaza altele in loc.
Daca vrei sa ai DREPT de autor, atunci scrie ceva ce nu seamana cu alte carti.

| SporeBox explică (pentru Bula):

Incerc asta cat mai mult si o sa elimin mai mult ca sigur toate asemanarile, dar daca vreau sa o fac interesanta si mai putin random o sa am nevoie de acea tabara. Nu vreau sa spun ca o sa o iau din cartile lui Rick Riordan si o sa o pun in cartea mea, e doar un spatiu unde personajele mele se vor antrena. O sa o fac cat mai personala dar tu ai vedea-o ca pe o coincidenta? Intentia mea la inceput nu a fost sa o copiez dar acum mi-am dat seama ca se aseamana.

| Bula a răspuns (pentru SporeBox):

O carte, pentru a deveni foarte buna, trebuie re-citita si re-gandita cel putin de 5-6 ori, la intervale de 2-3 luni.
La fiecare re-citire iti vei da seama singur de greselile tale (de conceptie si gramaticale etc.), astfel cartea se va "slefui" tot mai bine. Pune accentul pe folosirea sinonimelor, frazelor artistice si alte idei care conduc la miscarea fanteziei cititorului!

| Catrice a răspuns:

Dacă ai cu adevărat talent, poți rescrie o carte de la 0.

| CristianCRS a răspuns:

Daca nu aduci ceva nou sau unic care sa merite timpul, eu nu as citi o carte asemanatoare cu una deja citita (este doar parerea mea, nu inseamna ca este si buna)

| SporeBox explică (pentru CristianCRS):

In caz ca nu ai citit seria pot sa iti spun eu ca este vorba despre Cronos care vrea sa distruga Olimpul. Ceva nou ei cred ca o sa aduc, adica nu o sa ma refer la mitologia greaca, o sa folosesc propiile mele personaje si actiuni, dar pe mine ma framanta asemanarea asta dintre texte. Oricum, multumesc de raspuns, o sa tin cont.

| Osneros a răspuns:

Dacă aș ști dea început că e foarte asemănătoare, nu ți-aș citi cartea. Dacă nu poți să-ți creezi singur personajele și lumea, nu publica cărți, simple as that. Sunt de acord că toți trebuie să înceapă de undeva, dar tu pari leneș. Citește despre autori consacrați și vezi de cate ori și-au rescris ei cărțile.

| SporeBox explică (pentru Osneros):

Apreciez sinceritatea. In urma comentariilor voastre am facut niste schimbari in mintea mea si o sa fac in continuare. Personejele, story line-ul si toate cele pot sa le creez de unul singur, macar de atat sa fiu in stare, dar eu ma refeream exact la loc asa cum i-am zis si lui Bula. Eu Nu vreau sa copiez vreun scriitor si nici nu o sa fac asta. Tot ce ii trebuie cartii mele este un spatiu unde sa se antreneze personajele si sa devina mai puternice. Spatiul de acolo o sa il fac cat mai personalizat posibil, nu vreau sa para ca l-am copiat din alte carti. Vreau doar sa intreb daca ar fi fazuta ca o coincidenta sau nu. Daca ai putea sa imi raspunzi si la intrebarea asta si nu o sa iti mai pun intrebari de genul. Pana la urma parerea ta este una

| Osneros a răspuns (pentru SporeBox):

Ar putea fi văzută ca o coincidență, bineînțeles. Mai ales dacă restul nu lasă deloc impresia că ar fi inspirat, ci doar spațiul.
Oricum, faptul că te inspiră anumiți autori / anumite cărți nu e o problemă în sine. Poți verifica asta și singur, observând diferite influențe ale unor autori asupra altor autori. Un exemplu bun este G. Călinescu, în ale cărui cărți poți observa influența lui Balzac.

| SporeBox explică (pentru Osneros):

Multumesc pentru raspuns. In urma raspunsurilor am mai gandit o varianta si urmeaza sa vad care este mai buna apoi o sa o prelucrez.

| Zorn a răspuns:

Introdu cat mai multe elemente unice, personalizeaz-o, caci personal, eu nu vreau sa gasesc acelasi subiect si aceeasi abordare in n carti. Elimina elementele cliseice.

| Justmeale2345 a răspuns:

Daca va ajunge subiectul cartii sa fie genul cliché o va citi multa lume. Pentru ca atrage publicul, fie ca seamana sau nu cu alte carti. E un fel de marketing.