|

Salut TPU! Imi poate povesti cineva inceputul cartii "Flori pentru algernon". Putin indetaliat daca se poate, multumesc!

1 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Povestea il urmareste pe Charlie, un retardat mintal (cu tot respectul si fara nicio intentie de discriminare), angajat la o brutarie pe post de om de serviciu, care tot ce-si doreste de la viata e sa fie inteligent. Merge la cursurile unei scoli speciale dupa-amiaza, desi are binisor peste 30 de ani, iar la aceasta scoala are norocul (sau nenorocul, depinde cum privim problema) sa cunoasca o domnisoara profesoara. Aceasta din urma ii recomanda o procedura chirurgicala, in urma careia ar putea deveni destept. Cum Charlie are inteligenta unui copil de maximum 7 ani, intelege prea putin cu privire la operatia care va avea loc. In acest context, sunt contactati membrii familiei lui pentru a-si da acordul, moment in care aflam ca mama si sora lui Charlie nu mai tin legatura cu el de foarte multa vreme.

Inainte de operatie, Charlie face cunostinta cu soricelul Algernon, care trecuse prin aceeasi procedura (la o scara mult redusa, bineinteles), si care capatase abilitatea de a rezolva o problema labirintica mult mai rapid decat Charlie. Astfel, barbatul trage concluzia ca va fi cel putin la fel de inteligent ca soricelul, si oricat de suspicios ar fi fost cu privire la interventie, este dispus sa o accepte.

Lucrurile se schimba drastic pentru Charlie dupa ce este operat, dat fiind ca, prin varii mijloace, ajunge sa aiba un coeficient de inteligenta aproape supra-omenesc. El nu doar ca-si depaseste colegii de la brutarie, dar incepe sa sesizeze cam tot ce e in neregula cu viata lui. Astfel, face descoperirea dureroasa ca cei pe care ii considera prieteni nu ii erau alaturi si nu radeau cu el, ci de el. De asemenea, incepe sa rememoreze multe momente mai mult sau mai putin penibile de la scoala sau de acasa, din copilarie.

1 răspuns: