| valentin2002 a întrebat:

Salut tuturor! Credeți că merita sa citesc toată seria Dacă Cântec de Gheață și foc de George R.R. Martin dacă am văzut serialul? Adică știu că sunt niște detalii în plus în cărți fata de serial, Dar nu schimba povestea... Deja am citit prima carte și nu prea este nimic important în plus!

3 răspunsuri:
| Sn4k3 a răspuns:

Da, sunt multe lucruri diferite in carti, lucruri mai aprofundate despre universul GoT si finalul poate fi diferit sau cel putin mai bun decat cel din serial.

| laSoledad a răspuns:

Majoritatea oamenilor, cam orice carte citesc, daca ii intrebi pestre 1 an, 2, 3, despre ea, nu-ti vor raspunde prea multe. Asta fiindca si-au uitat in mare parte ce-au citit. Din astfel de carti mari, se ramane numai cu ideile principale, eventual cu cateva citate interesante si cu cateva pasaje descriptive care i-au impresionat in mod special. In rest, oamenilor, mai ales romanilor, nu le pasa de descrierile kilometrice ale autorului, oricat de profesionist ar fi acesta. Daca ramai cu ideile principale si poti sa rezumi in cateva zeci-sute de cuvinte despre ce e vorba in carte, sa ramai fericit. Restul e pierdere de timp, daca te-ai familiarizat deja cu tema, din serial.

P.S. Si serialul il vei uita peste cativa ani. Tot ce conteaza este sa-ti delimitezi cateva idei princilale si de ansamblu despre tema si context.

In rest, ocupa-ti timpul cu ceva mai productiv, din care poti sa extrage roade - citind / invatand / experimentand ceva, care pe viitor sa te ajute sa castigi bani, sa ajuti lumea.

| SomethingFunni a răspuns:

Cand diverse persoane se plang ca varianta televizata nu se ridica la standardele cartii nu o fac doar ca sa fie elitisti, materialul original depaseste cu mult serialul si contureaza multe alte caractere interesante.

Toti producatorii considera ca un serial in care trebuie sa te initiezi mai intai pentru a-l aprecia este un risc prea mare asa ca simplifica orice fel de unealta narativa. Cu alte cuvinte, ei considera ca persoanele care se uita la TV sunt prea proaste ca sa aprecieze complexitatea adevarata a povestii.